- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tradycyjnie Witam Wszystkich...
Mam taką rozterkę czy mój FunBox 2.0 jest kompatybilny z Linuxem Ubuntu 21.10, Pisze dokładnie o co mi chodzi ma internet do 80 Mb/s VDSL-a podłączony jest on przez kartę sieciową tzw. Ethernetowe połączenie mi chodzi czy mogę w takiej sytuacji wykorzystać zakładkę DSL/PPPOE i tam wpisać wszystkie parametry i czy to by za działało proszę poprawić jeśli się mylę lub coś omyłkowo wymyśliłem nie stworzonego. Tak czy siak czy takie połączenie jest możliwe?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim
Konfiguracja FB odbywa się przez stronę www, niezależną od systemu z którego z nim się łączysz. Podejrzewam że pytasz o możliwość bezpośredniej konfiguracji połączenia na Linuxie. Jeśli tak, to FB musiałby działać w trybie mostu (bridge), co jest obecnie niemożliwe. Tak że krótka odpowiedź: nie, w ten sposób połączenia PPoE ani PPoA "na linuxie" nie uruchomisz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 2.0 uruchomienie spod Linuxa 21.10 Czy to się da?
@Anonim zakładka DSL/PPPoE to są parametry do komunikacji routera z centralą po przez linię telefoniczną. Nie wiem, czy są osobne usług tylko pod port LAN. To chyba nie w FunBox-ach takie niezależne usługi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim
Konfiguracja FB odbywa się przez stronę www, niezależną od systemu z którego z nim się łączysz. Podejrzewam że pytasz o możliwość bezpośredniej konfiguracji połączenia na Linuxie. Jeśli tak, to FB musiałby działać w trybie mostu (bridge), co jest obecnie niemożliwe. Tak że krótka odpowiedź: nie, w ten sposób połączenia PPoE ani PPoA "na linuxie" nie uruchomisz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Twoja odpowiedź dużo mi wyjaśniła dużo mi rozjaśniłeś a nawet pomogłeś dziękuję...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim w fun boxie modem połączony jest ściśle i nierozerwalnie z routerem, co niestety uniemożliwia taka konfigurację jaką zaproponowaleś. Nie ma opcji bridge, czyli statusu, gdzie modem tylko nawiązuje synchronizację z wyposażeniem centrali, a rolę zestawienia polavzenia- logowania do usługi przejmuje sprzęt/soft klienta. W FB zaszyte są ustawienia połączenia i z de faul tu wie co ma robić i jak się połączyć. To przyświecało konstruktorom, aby tą rolę spełniał sprzęt operatora, a nie ciążyła to na kliencie, który nie zna szczegółów połączenia i ustawień technicznych. Modem pług and play. Możesz sam bawić się podstawiając inny modem z routerem mający tryb bridge i wtedy nie widzę problemów.... Oprócz jednego- trzeba mieć wiedzę co i gdzie wpisać....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim
Gdybyś potrzebował dalszego rozjaśniania to pytaj śmiało.