Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 2.0 jako drugi router

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 7
  • 0

Witam wszystkich,

Posiadam obecnie router funbox 6, podłączony światłowodem. Został mi router funbox 2.0, a chciałbym wypuścić internet także u rodziców na drugiej części domu. Czy jest możliwość zrobienia tego w następujący sposób:

- wpinam kabel internetowy do głównego routera FB6,

- wpinam kabel internetowy do dodatkowego routera FB 2.0 w wejście WAN,

- konfiguracja FB 2.0 aby służył jako router, tworząc osobną sieć pod inną nazwą oraz innym hasłem.

Chodzi o to aby nie rozszerzać głównej sieci aby rodzice przypadkiem coś w niej nie namieszali oraz w urządzeniach do niej podłączonych.

Jeżeli nie będzie takiej opcji to bardzo bym prosił o polecenie jakiegoś niedrogiego i w miarę dobrego routera do tego celu. 

Będę wdzięczny za pomoc, dziękuję.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2469
  • 11803
  • 101

@Oskar00napisał(-a)

Chodzi o to aby nie rozszerzać głównej sieci aby rodzice przypadkiem coś w niej nie namieszali oraz w urządzeniach do niej podłączonych.

Musiałbyś znaleźć AP obsługujący sieć gościnną. Na pewno AP od Ubiquiti (w trybie z kontrolerem) izoluje gości od sieci podstawowej w taki sposób, że używają tej samej adresacji ale mają dostęp tylko do Internetu.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 ODPOW. 11

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 414
  • 1608
  • 6

@Oskar00  jest to do zrobienia. Na FB6 bez problemu wydzielisz drugą sieć.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 1069
  • 4436
  • 19

Funbox na WAN obsługuje tylko pppoe, więc musiałbyś zrobić własny serwer, np. na Mikrotiku.

Inna sprawa, że możesz na Funbox całkowicie wyłączyć DHCP i po prostu wpiąć się w złącza LAN. Router pokaże brak internetu, ale będzie działać.  Odnośnie ewentualnych zmian na FB przez rodziców, to wystarczy, że założysz hasła własne do routerów i będzie git. Żeby popsuć taką sieć, rodzice musieliby zrobić własne serwery, które coś rozgłaszają, w co wątpię.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7042
  • 28906
  • 230

Niepotrzebnie komplikujesz sobie życie. Kup jakiś AP, podłącz tak jak piszesz kablem i po sprawie. FB2 się do tego nadaje słabiutko. Jaki? A jaką powierzchnię ma obsłużyć i jakie urządzenia?

• 1069
  • 4436
  • 19

Prawdę mówiąc, w takiej samej konfiguracji u mnie FB2.0 działał przez rok. Oprócz migających diod, nie było żadnych problemów. Ani razu router nie złapał zawieszki. W sumie to nie wiem, dlaczego miałoby to nie działać. Ruch nie jest natowany.  Wifi działa jak działa. Bez różnicy, czy ma net z WAN, czy LAN.

• 4
  • 7
  • 0

Około 120m2 parter i piętro, z tym że router musi znajdować się na górze gdyż kabel puszczam przez strych aby uniknąć kucia ścian. Znalazłem coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/tp-link-mesh-router-archer-c6-gigabit-ac1200-wi-fi-17003717706

Jeżeli ten będzie odpowiedni, to chyba posłucham kolegów i zamontuje inne urządzenie. 

Posiadam także taki system mesh:

https://allegro.pl/oferta/router-bezprzewodowy-wifi-mesh-2-pack-dual-band-ac1200-d-link-covr-1102-16...

Problem jest taki, że jedno urządzenie łączy się normalnie, router skonfigurowany lecz drugie kompletnie nie chce się sparować - tak jakby go nie czytało/wykrywało.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14670
  • 60351
  • 746

@Oskar00  sprawdź ustawienia wifi w drugim

Swoją drogą zastanawia mnie jak ludzie sami ortafia skomplikować sobie życie...

FB 2 nadaje się do tego jak wół do karety...oczywiście pociągnie, ale jaka jakość i prędkość siermiężnego sprzętu?

Kolejna sprawa, mieszanie sprzętu...jeśli już masz FB to na testy weź za 5 zł przez miesiąc SWB i potestuj wszystkie aspekty ustawień i zasięgów.

Kolejny aspekt, to powierzchnia piętra. To nie amelinium, tego nie pomalujesz...jednym AP nie pokryjesz rozsądnie takich powierzchni 

Do tego jest sieć LAN i odpowiednio ustawione AP,  lub prawdziwy system MESH jak już nie chcesz kabli..

Dla mnie przy takim domu latanie byle czym sieci i później narzekanie na zasięg czy transfer to raczej nieporozumienie, a przynajmniej nieprzemyślane decyzje.

Na dobrej sieci nie ma co oszczędzać 

• 1069
  • 4436
  • 19

@Oskar00Odnośnie Mesh, to zwróć uwagę, że w tytule aukcji masz AC1200, a w opisie, że to AX :).    A odnośnie samych urządzeń, to jak wolisz. To i to będzie dobrze. Dla przykładu u mnie na piętrze 180m2 mam 1 zwykły router, który ogarnia...  Wszystko zależy od grubości ścian itp.  Ale zakładając, że bardzo, ci zależy na pełnych kresach Wi-fi, to mesh będzie ok, tylko pamiętaj, że sama wydajność takiego systemu zależy od kilku czynników. Nie wiem, czy za 120 zł sprzęt będzie dobry. W tej cenie ciężko kupić używki. A odnośnie tego routera tp link, to jest ok. Router jak router, będzie działać. Z tego co pamiętam, ma tryb Access Point, więc na plus.

• 4
  • 7
  • 0

Jeżeli chodzi o mój dom, to wszystko mam rozprowadzone kablami od głównego routera, tak więc nie mam żadnych problemów. Rodzice nie będą teraz kuć ścian i rozprowadzać wszędzie kabli. Jedyne do czego potrzebują internet to przeglądanie stron internetowych oraz podlaczenie telewizora. Myślę, że nie jest tu potrzebna bardzo zaawansowana i przemyślana sieć.

• 1069
  • 4436
  • 19

OK, ale jak brzmi Twoje pytanie? Jak możemy Ci pomóc w takim razie?