Funbox 10 produkt globalny - co dalej Orange....

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 18
  • 0

Niedawno stałem się posiadaczem Funbox 10 z łączem 2Gb ( migracja z F6). Wszystkie problemy  z WIFI7, konfiguracją itp. itd. opisane na tym i innych forach sam doświadczyłem. Przeczytałem także zagraniczne fora z rynków gdzie Orange oferuje to urządzenie ( we Francji np. zwie się Livebox 7 tez w 2 wersjach) - i problemy z nim są sklonowane we wszystkich krajach jakby użytkownicy tylko przepuszczali to przez translator językowy !!!

Wszędzie Orange odpowiada tym samym korporacyjnym skryptem !!! te wszystkie AMA -"śrama" to  kit warte !! Czyli problemy są firmie znane w 300%. A odpowiedź jest prosta jeśli nie wiadomo o co chodzi to o $ !!!!

Wystarczy zaglądnąć do pierwszego lepszego cennika ruterów z pełną implementacją WFI7 z portem 10GB z MLO itd.  itp. to wszędzie dwójka a nawet trójka jest z przodu. Czyli tniemy koszty na chipsecie, licencjach , patentach, programistach itp. itd. robimy badania marketingowe i 95% klientów nie loguje się do Funboxa. a te 5% to niech narzeka pozostał część i tak nie czyta żadnego forum !! No i jeszcze 1 niedoceniana sprawa  - OSZCZĘDNOŚĆ PASMA  - jak miliony klientów nie wykorzystuje z różnych powodów przepływności to są milionowe oszczędności - ma neo 2Gb a kompa podłączył  do LAN 1 Gb. lub wifi5 2,4. 

A tak miało być pytanie - to pytam Orange ? - czy nie lepiej dla tych kilku % wprowadzić ONT lub tryb bridge i 80% narzekań zniknie z połowy świata( tak z grubsza) !!! Pozdrawiam 

12 ODPOW. 12

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Wszystko ok, tylko zapomniałeś napisać, co nie działa 🙂 Ale chyba wnioskuję , że wi-fi ? Co Cię powstrzymuje przed zakupem własnego AP'ka?

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

własny apek jest spoko, funbox idzie do wymiany, czy za "lepszego", czy precz, apek zostaje, taki sam zawsze

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5931
  • 57

@Ppowski  jeśli usługi nie działają Ci jak w umowie zawsze można złożyć reklamacje.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 251
  • 367
  • 9

@Glutnapisał(-a)

@Ppowski  jeśli usługi nie działają Ci jak w umowie zawsze można złożyć reklamacje.

Autor wpisu niestety nie napisał co mu nie działa 😄

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 18
  • 0

Mój wpis ma raczej charakter publicystyczny niż techniczny. Powielanie problemów opisanych na tym i innych forach nie było moim celem, chciałem tylko zasygnalizować problem globalny. I odrobinę nadziei, że może Orange się "zlituje" nad klientami i poprawi Funboxa 10.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

FB 10 w rewizji z wifi 7  jest od niedawna na rynku polskim. Na pewno będą aktualizacje.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

@Ppowskinapisał(-a)

może Orange się "zlituje" nad klientami i poprawi Funboxa 10.

klienci stanowiący źródło zasadniczej masy przychodowej O! nie są tym zainteresowani

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 153
  • 502
  • 3

Ja bym na miejscu Orange sprzedawał tryb mostu za 5-10zł miesięcznie. Kasa za nic. Chętnych by nie zabrakło.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@Rbej  pomysł...tylko ile % chce się bawić we własny router i kombinacje z dekoderem, a ile chce podłączyć i nic nie robić? 

Może źle myślę, ale dla kliku 3-6% użytkowników tych usług i wyższej prędkości 2 i 8 GB/sek z FB10, cały proces wprowadzania, rozliczania, uszkodzeń itp może się po prostu nie opłacać. 

Nie szukam dziury w całym, a jakiegoś rozsądnego wytłumaczenia oporu materii przed trybem bridge na żądanie