- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 10 - kilka pytań
Cześć, przymierzam się do zakupu Światłowodu 2Gb od Orange, co wiąże się z koniecznością korzystania z FunBoxa 10. Chciałbym zapytać o kilka spraw zanim się ostatecznie zdecyduję, będę wdzięczny za pomoc od osób, które już ten sprzęt posiadają.
Czy można w FB10 ustawić własny serwer DNS? Wcześniejsze FB (chyba) nie miały takiej możliwości, ale może coś się zmieniło. Jeśli nie można, to czy można wyłączyć DHCP na FB10 i uruchomić własny serwer np. na RaspberryPi? Chciałbym przynajmniej na kilku urządzeniach korzystać z DNS blokujących reklamy.
Drugie pytanie: czy urządzenia w sieci dla gości są odseparowane od urządzeń z sieci podstawowej? Chciałbym wrzucić do sieci dla gości wszystkie "podejrzane" urządzenie IoT, żeby w razie wpadki producenta nie miały dostępu do mojej sieci podstawowej.
I na razie ostatnie pytanie: jak jest ze stabilnością działania FB10? Trzeba go restartować albo coś kombinować co jakiś czas? Czy raz podłączony po prostu działa? Chciałbym móc zostawić raz skonfigurowany sprzęt i "zapomnieć" o jego istnieniu, nie musieć myśleć co chwilę, czemu coś nie działa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 10 - kilka pytań
@zbynak1234 Z tego co wiem jest możliwe dopisanie własnego DNS-a tylko na urządzeniu końcowym. FB10 ma ustawione na sztywno. DHCP możesz wyłączyć, ale nikt nie wie jak się wtedy zachowa FB...choć jest to możliwe
Sieć dla gości jest separowana od głównej, a co do stabilności- nie słyszałem jeszcze o reklamacjach tego sprzętu.
Jaki jest wiemy, ale z ogólnych opinii nie ma z nim problemów (może z wyjątkiem tych programowych-z menu)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 10 - kilka pytań
@agat13 Dzięki za odpowiedź.
Właśnie zastanawia mnie jak to będzie przy wyłączonym DHCP i sieci dla gości - skoro sieci są odseparowane, to musiałbym postawić chyba dwa własne serwery połączone z różnymi sieciami, ciekawe czy by to działało.
Zawsze też jest opcja zamówienia usługi przez internet i ewentualnej rezygnacji w ciągu 14 dni, ale później odkręcanie tego wszystkiego to czasem dużo nerwów kosztuje, nie mówiąc o oczekiwaniu na zwolnienie łącza przed zamówieniem internetu u innego operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 10 - kilka pytań
@zbynak1234 Nie słyszałem o takim wariancie w praktyce...
Warto potestować, ale fakt, że odkręcanie trwa...trzeba jednak rozważyć plusy i minusy innych ofert 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 10 - kilka pytań
@zbynak1234Jeżeli masz coś z IoT po ethernecie to i tak będziesz musiał iść w RPi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 10 - kilka pytań
@Samotnick Tylko po Wifi mam IoT, RPi leży i się kurzy, więc to nie byłby problem, natomiast tak czy inaczej oddzielna sieć wymagałaby oddzielnego serwera DHCP. Chyba, że można wyłączyć DHCP tylko dla sieci podstawowej, a w sieci dla gości zostawić DHCP z FB, przy IoT nie ma dla mnie znaczenia z jakiego serwera DNS będą korzystać.
Albo faktycznie zostawić włączone DHCP w FB i ustawiać ręcznie DNS w urządzeniach, ale to jest trochę bezsensownej roboty, wygodniej ustawić w jednym miejscu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 10 - kilka pytań
@zbynak1234 Z tą osobną dla gości będzie problem, bo i tak trzeba postawić oddzielny, a do tego na części wifi...kombinacja. Chyba bym wolał ręcznie dopisać raz na urządzeniach
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 10 - kilka pytań
@zbynak1234Podgląd na to gdzie się łączą i o co odpytują urządzenia IoT jest dla mnie kluczowy, tak jak i własne reguły firewalla dla nich. Ustawianie DNSów ręcznie to absurd, czasami wręcz niemożliwy do wykonania. Taka wygoda wymaga niestety zainwestowania we własne APeki. O możliwościach postawienia na RPi VPN, SMB, FTP i co tam jeszcze chcesz nawet nie warto wspominać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 10 - kilka pytań
@Samotnick Całą ideą wzięcia FB 10 było posiadanie WiFi 7 niskim kosztem 😉
Jeśli FB nie będzie umożliwiał konfiguracji jakiej potrzebuję, to po prostu zostanę przy moim obecnym routerze i zamówię światłowód z ONT, szybkość będzie mniejsza, ale nie będę musiał grzebać na nowo przy konfiguracji sieci i wszystko co mam zostanie tak jak jest. A łącza 2Gb/s i tak nie wykorzystam przez 99% czasu, obecnie mam 600Mb/s z kablówki i jest zupełnie wystarczające (tylko nie działa przynajmniej raz w tygodniu przez kilka godzin).
Z tą możliwości postawienia własnych usług to teraz też ją niby mam, a nie korzystam, więc wygląda na to, że nie jest mi potrzebna, jak się nad tym zastanawiałem, to w zupełności wystarczy możliwość zmiany serwera DNS i wydzielenia oddzielnej podsieci dla niezaufanych urządzeń, stąd moje dzisiejsze pytania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 10 - kilka pytań
@zbynak1234Zdecydowanie wybrałbym ONT i własny router. Jak nie ściągasz na potęgę to tylko upload mógłby Cię skusić do wybrania wyższej opcji prędkości. Upewnij się, że Twój sprzęt obsługuje PPPoE i VLAN na porcie WAN. Gdybyś potrzebował info jak to u siebie zorganizowałem to zapraszam na prv, nie ma sensu zaśmiecać forum.
- « Poprzedni
- Następny »