FunBox6 Wyłączenie WiFi

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 7
  • 23
  • 0

FunBox6 Wyłączenie WiFi

Jeszcze nie przywróciłem ustawień fabrycznych. Postanowiłem trochę potestować ten modem.
Gdy WiFi działa na obu pasmach 2,4 i 5 GHz wszystko jest ok. Natomiast gdy wyłączam radio 2,4 i zostawiam samo 5 GHz to WiFi dezaktywuje się.

• 7
  • 23
  • 0

FunBox6 Wyłączenie WiFi

Dzisiaj zrobiłem reset do ustawień fabrycznych i zobaczymy. 
Zrobiłem sobie przed tym kopię konfiguracji modemu i wrzuciłem po zresetowaniu do fabrycznych. 
Przywracanie ustawień przebiegło pomyślnie (hasła, konfiguracje DynDNS, NAT itd…)

Jeśli reset do fabrycznych nie pomoże, to zgłaszam modem do wymiany. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 187
  • 662
  • 2

FunBox6 Wyłączenie WiFi

Być może router FB6 szwankuje? Ja w swoim, a używam go prawie dwa lata przez ten okres nie miałem żadnych dolegliwości. Mam ustawienia na rozdzielenie pasm, szerokość kanału w pasmie 2,4 GHz 40 Mhz, a pasmie 5 GHz 160 Mhz, harmonogram zasilania i Led z przerwą nocną w godz, 02:00-05:00 do tego wzmacniacz Mercusys ME80X w drugim pomieszczeniu do odbioru przez dekoder TV i wszystko hula cały czas bez przerw i awarii. WiFi 6 włączone w obu pasmach. Nic nie resetowałem i nie przywracałem, chociaż zalecają żeby co jakiś czas (raz na m-c)  wyłączyć z sieci na chwilkę router żeby zrobić tzw restart, ale nie jest to konieczne.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3023
  • 14383
  • 133

FunBox6 Wyłączenie WiFi

@janio1 Mógłbyś pomóc koledze i wyłączyć na testy radio na 2.4 GHz (sąsiedzi też będą Ci wdzięczni za, przynajmniej chwilowe, nieużywanie kanału o szerokości 40 MHz).

• 7
  • 23
  • 0

FunBox6 Wyłączenie WiFi

Czy po wymianie funbox 6 też na funboxa 6 będę mógł wgrać backup tych moich ustawień? Nie chce mi się ustawiać wszystkiego na nowo….

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15744
  • 64984
  • 834

FunBox6 Wyłączenie WiFi

@bodekbp  nikt nie próbował, ale według mnie raczej nie 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2365
  • 7179
  • 229

FunBox6 Wyłączenie WiFi

operator na pewno nie przchowuje twoich ustawień, więc nie chyba że jest opcja zgrania na pendrive, ale nie wiem.

• 187
  • 662
  • 2

FunBox6 Wyłączenie WiFi

@Samotnick   No wyłączyłem pasmo 2,4 GHz na routerze i wzmacniaczu. Zobaczymy czy FB6 się wyłączy? Jeśli chodzi o kopię konfiguracji modemu to jest taka możliwość zapisania na pc a potem przywrócenia. Nie robiłem tego ale coś takiego jest. Daje fotkę.

kopia-konfiguracji.jpg

• 7
  • 23
  • 0

FunBox6 Wyłączenie WiFi

Zgrywanie i wgrywanie wiem że jest i funkcjonuje. Chodzi mi o to czy wgranie do całkiem nowego funboxa 6 pójdzie bez problemu. Mi FB się nie wyłącza. On dezaktywuje po prostu WiFi. Musze się logować do panela i aktywować. Po nieokreślonym czasie (raz kilka godzin a raz kilka dni ) następuje automatyczne wyłączenie tylko WiFi. Po kablu wszystko jest 

• 187
  • 662
  • 2

FunBox6 Wyłączenie WiFi

@bodekbp  Źle napisałem. Miałem na myśli nie FB tylko WiFi. Czyli raz na nieokreślony czas WiFi się wyłącza i trzeba go aktywować z panelu logowania? To ciekawe. Wyłączyłem u siebie pasmo 2,4 GHz i zobaczę czy coś się zadzieje. Sorry ale muszę włączyć jednak pasmo 2,4 GHz bo drukarka tylko w tym paśmie mi się łączy bezprzewodowo. Nici z testów. Jeśli chodzi o FB 6 to myślę że bez problemu ci wymienią na drugi.