FunBox 6 i niestabilne wi-fi

ROZWIĄZANE

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 30
  • 0

Siema. 

Od tygodnia jestem użytkownikiem światłowodu 6oo mb oraz routera fun box 6. Po kablu wszystko działa oke. Lecz mam problem z wi fi. Mianowicie strasznie pływa. Od 80mb do 600mb/s. Początkowo sprawdzałem na kompie i myślałem że to wina karty sieciowej (asus pce-axe 5400) mimo zasięgu - 44db. Komp wyżej na piętrze za cienka ściana. A router na dole zaraz obok klatki schodowej. Próbowałem różnych kombinacji. Zmianę kanałów i częstotliwośći. Rozdzielenie częstotliwośći. Także zmianę samej karty. Bez zmian. 

Lecz... Sprawdziłem u siebie w telefonie oraz żony i także pływa. Czasami wystrzeli max prędkość, czasami połowę A czasami minimum. Masakra. Mieszkam w szeregowcu i nie ma w okol dużo użytkowników tak aby zakłócalo sygnał. 

Zatem pytania. 

1) czy w razie "W" mogę oddać router i kupić swój własny? Co wiąże się, mam nadzieję z obniżka rachunku. Chce podkreślić że mam jeszcze tv również od Orange. Czy bd to jakiś problem? 

2) czy istnieje jakaś możliwość poprawy tej sytuacji. 

Pozdrawiam serdecznie 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

@Gwizdekjunior91napisał(-a)

Polecacie jakiś konkretnie router? 

Niekoniecznie.

Poprowadź kabel.

A do WiFi (niekoniecznie jako ruter, raczej jako AP) polecam mesh DECO. Mam X60 i jestem mega zadowolony. Te AP w FunBoxach nie przekonują mnie. 

Natomiast jako ruter sam FB nie jest najgorszy (i tak musisz za niego płacić, tego się nie uniknie), chyba że masz bardziej specyficzne wymagania. Podaj je to ktoś coś podpowie. Ale prawie każdy się zgodzi, że okablowanie to podstawa.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

17 ODPOW. 17

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

FunBox 6 i wi fi

Masz ONT?  Jeżeli tak to całkowicie możesz usunąć FB. Jeżeli masz tylko FB to dołożyć możesz własnego APka. Obniżka rachunku? Niby dlaczego?

• 13
  • 30
  • 0

FunBox 6 i wi fi

Mam ont... 

Obniżka rachunku za dzierżawę funbox 6 

• 2842
  • 12100
  • 74

FunBox 6 i wi fi

Funboks musisz mieć, a możesz go nie używać. Możesz sobie kupić własny router brzegowy, możesz kupić Access point. Możesz również wypożyczyć od Orange repeater.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 251
  • 367
  • 9

FunBox 6 i wi fi

Bierz wiertarkę i doprowadź kabel sieciowy od Funboxa na piętro. Tam dajesz access point i masz dobre WiFi na piętrze. 

• 13
  • 30
  • 0

FunBox 6 i wi fi

A skąd taka rozbieżność w wi fi? 

• 2842
  • 12100
  • 74

FunBox 6 i wi fi

Na to pytanie nikt  nie odpowie. Ale generalnie FB ma autorski system SMART, który tnie łącze kiedy chce i jak chce. A czy to jest przyczyną?? Nie wiem. Może jakieś urządzenie w domu zagłusza ci wi-fi. Może inne sieci cię zagłuszają... Możliwości jest mnóstwo. 

• 13
  • 30
  • 0

FunBox 6 i wi fi

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

@Gwizdekjunior91napisał(-a)

Niekoniecznie.

Poprowadź kabel.

A do WiFi (niekoniecznie jako ruter, raczej jako AP) polecam mesh DECO. Mam X60 i jestem mega zadowolony. Te AP w FunBoxach nie przekonują mnie. 

Natomiast jako ruter sam FB nie jest najgorszy (i tak musisz za niego płacić, tego się nie uniknie), chyba że masz bardziej specyficzne wymagania. Podaj je to ktoś coś podpowie. Ale prawie każdy się zgodzi, że okablowanie to podstawa.

• 13
  • 30
  • 0

Mam jeszcze telewizję sagę com 4k multi. Będzie działać?