FunBox 6 i niestabilne wi-fi

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Z własnym ruterem? Raczej nie. Z Deco w trybie AP? Jak najbardziej.

Egzegeza:

Dekoder Multi 4k dostaje sygnał TV osobnym VLAN, protokołem multicast. Konfiguracja rutera pod taką usługę nie jest co prawda trudna, ale nie przez wszystkie rutery jest wspierana. Powiedziałbym wręcz że nie jest wspierana przez typowe rutery. To w sumie dość egzotyczna konfiguracja, mocno niestandardowa. Jeśli jesteś zainteresowany szczegółami technicznym to służę, zostały one już dokładnie rozpoznane i nie są tajne.

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 30
  • 0

FunBox 6 i wi fi

Na jakiej zasadzie to działa? Jak podłączyć? 😃 

• 8678
  • 35100
  • 293

FunBox 6 i wi fi

Własny AP? Normalnie, kabelkiem eternetowym do FB. Potem w konfiguracji zmienić tryb na "Access Point" i tyle. Oczywiście zdefiniować SSID i hasło, ale to normalne. Następnie (albo nawet wcześniej) wbudowane WiFi FunBoxa wyłączyć. I tyle. Przy większym lokalu (kilkukondygnacyjnym) warto zaopatrzyć się w kilka jednostek AP, przynajmniej jedną, ale lepiej każdą podłączyć kabelkiem i pokrycie masz gwarantowane.

PS. Chyba że pytasz o IP TV, to wtedy daj znać.

• 13
  • 30
  • 0

FunBox 6 i wi fi

Fun boxa mam podłączany bezpośrednio z Tv przez kabel. Rozumiem że mogę to zostawić. A mesh po prostu podłączyć pod funbox i tyle? Wyłączając na fb wi fi. Dobrze rozumiem? 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

FunBox 6 i wi fi

Na FB możesz zostawić wi-fi, możesz też wyłączyć. Możesz zrobić takiego samo SSID na obu urządzeniach i wtedy telefon sam się przyłączy z wi-fi na wi-fi bez twojej wiedzy.

• 13
  • 30
  • 0

FunBox 6 i wi fi

Czyli bd działać jako jedno? Czy po prostu bd ściągać wi fi że silniejszego nadajnika typu mesh? Sorry ze tak pytam ale zielony jestem. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Działać będzie ale nie na zasadzie mesh, tylko po prostu telefon połączy się.

• 8678
  • 35100
  • 293

FunBox 6 i wi fi

@Gwizdekjunior91napisał(-a)

Czyli bd działać jako jedno? Czy po prostu bd ściągać wi fi że silniejszego nadajnika typu mesh? Sorry ze tak pytam ale zielony jestem. 

Jakoś zawsze działać będzie. Każdy kiedyś był zielony, ale jeśli chcesz to ogarnąć bez robienia doktoratu przy okazji, to zainwestuj w prawdziwy mesh, z kilku jednostek. Gwarantuję że będziesz zadowolony, choć finansowo możesz czuć się lekko przeinwestowany. Jeśli masz żyłkę badacza i chcesz być zdecydowanie mniej zielony, to poszukaj - w sieci jest teraz tyle informacji na ten temat, że bez problemu błyskawicznie się doedukujesz. I wtedy może stwierdzisz, że wystarczy znacznie tańsze rozwiązanie na Twoje potrzeby. 

My tu zdalnie wiele nie jesteśmy w stanie pomóc: WiFi to technologia dość nieprzewidywalna, bez działań eksperymentalnych na miejscu (szczególnie że na wstępie raportujesz problemy) niczego tak naprawdę nie można być pewnym.

Poza oczywiście podpieraniem się połączeniami kablowymi - te są niezawodne (o ile zrobione technicznie poprawnie).