Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.

FunBox 6.0 + TP-Link AX1500 - problem po braku prądu


Poziom 12, Recenzent
  • 8
  • 18
  • 0

FunBox 6.0 + TP-Link AX1500 - problem po braku prądu

Witam,
mam FB założonego na strychu i podpiętego pod ONT.
Od niego jest poprowadzona skrętka na parter, gdzie korzystam głównie z internetu, i jest podpięta pod TPL pod port WAN.

Gdy braknie prądu (czy to na dwie sekundy czy pół dnia) i ponownie powróci, TPL informuje mnie diodą o braku dostępu do internetu.
Ponowne wyłączenie i włączenie zasilania nie przynosi rezultatu, jak również restart przez stronę konfiguracyjną TPL. 
Jedynie co pomaga w tej sytuacji to przywrócenie domyślnych ustawień TPL i konfiguracja na nowo.

Co mogę przestawić w FB lub TPL by takie sytuacje nie miały miejsca?

Mieszkam na wsi, gdzie takie perypetie z prądem są normą, a jest to dla mnie dość uciążliwe.
Przy wcześniejszym internecie radiowym nie miałem takich problemów - działał on w takiej samej strukturze, z tym, że ASUS na strychu a TENDA na parterze.

23 ODPOW. 23

Poziom 36, Guru *
  • 5542
  • 12831
  • 214

FunBox 6.0 + TP-Link AX1500 - problem po braku prądu

@TrocheZielonkaNajlepiej jest założyć UPS-a. Podtrzymanie dla urządzenia, które "gubi " konfigurację jest chyba najlepszym rozwiązaniem, jeśli nie chcesz wpisywać  ręcznie na nowo. Drugi sposób to backup ustawień i szybkie ich wgrywanie. Warto przeanalizować co jest powodem zablokowania się routera. Może spróbuj ustawić go w trybie AP, a nie routera, bo nie dość, że masz kaskadę i dwie różne klasy adresowe (brak możliwości połączenia, dostępu do  całej sieci z jednego urządzenia), to jeszcze sprawdź, czemu TPlink nie odnawia adresu z FB. Może na WAN-ie routera ustaw na stałe adres IP LAN-u FB jeśli teraz pobiera go automatycznie przez DHCP...Może klasa pula adresowa TPlinka jest taka sama jak FB i się gryzie WAN/LAN na TPlinku? Sprawdź jeszcze połączenie kabla eth pomiędzy urządzeniami. Czasem lekkie zwarcie czy niedociśnięta wtyczka (za luźno wetknięta do gniazda) potrafi śmiecić

Mało danych, dużo możliwości...

 

P.S. Mam taki router TPlinka i nie zauważyłem, aby z FB2 działał niepoprawnie. Ja mam go w trybie AP


Poziom 34, Ekspert
  • 2912
  • 7290
  • 117

FunBox 6.0 + TP-Link AX1500 - problem po braku prądu

@TrocheZielonka  tu podbijam to co mówi kolega @agat13 , najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku byłby UPS, oczywiście warto też przeanalizować problem zgodnie z sugestiami @agat13 .


Poziom 26, Specjalista
  • 1200
  • 2448
  • 33

FunBox 6.0 + TP-Link AX1500 - problem po braku prądu

@TrocheZielonkaMoim zdaniem masz coś błędnie skonfigurowane, posłuchaj rady @agat13 i przestaw drugi ruter w tryb AP. Jeśli z jakiegoś powodu chcesz mieć zagnieżdżoną sieć, to ustaw poprawną konfigurację obu ruterów.


Poziom 37, Guru **
  • 11527
  • 21450
  • 413

FunBox 6.0 + TP-Link AX1500 - problem po braku prądu

@TrocheZielonka ustawienie jako AP lub wpisanie stałego IP na porcie WAN TP-LINKa, najlepiej z poza zakresu DHCP FunBox-a, często rozwiązuje problem. To bezkosztowe rozwiązanie. Sprawdzisz, czy router pamięta konfigurację. Jeżeli po takim zabiegu, router dalej się nie łączy po zaniku napięcia, proponuję wymienić na nowy. Zastosowanie UPS-a moim zdaniem to tylko zabieg na około 2 - 4 godziny zaniku napięcia, tyle mniej więcej wystarcza na podtrzymanie (tak osobiście testowałem). Po wyżej tego czasu router znowu się nie połączy. Poza tym router taniej kosztuje niż UPS.


Poziom 36, Guru *
  • 5542
  • 12831
  • 214

FunBox 6.0 + TP-Link AX1500 - problem po braku prądu

@ketrasaArtur  jeśli ktoś korzysta z netu zawodowo, to UPS jest koniecznością. Nie dość, że zapewnia podtrzymanie czasowe usług ( tu czas zależy od możliwości i wielkości UPS- tak ogólnie) to separuje skoki napięcia przy problemach z zasilaniem. Ja zasilanie do pieca mam włączone przez dwa urządzenia ( UPS i stabilizator) , aby nie płacić za drogą wymianę po burzy. Podobnie mam wpięte modem i AP. Wiem, że nie zabezpieczy na 100%, ale mniejsze przepięcia da rade obsłużyć.. 

 


Poziom 12, Recenzent
  • 8
  • 18
  • 0

FunBox 6.0 + TP-Link AX1500 - problem po braku prądu

Ustawiłem jako AP, zrobiłem Backup konfiguracji. Czekam do pierwszego zaniku napięcia w sieci.
Jako ciekawostkę powiem jeszcze, że posiadam AP zewnętrzy Ubiquiti Nanostation Loco M5, które działa jako AP, a po powrocie z urlopu (prawdopodobnie gdy mnie nie było była przerwa w dostawie energii el.) też nie działał. Musiałem go postawić na nowo.

Aktualnie TPL działa jako AP, UBQ tak samo. Oba mają nadane statyczne IP w LAN FB.

Tak BTW, kiedyś czytałem tutaj jakiś wątek, że po braku prądu FB nie widzi urządzeń, które nawet mają nadane statyczne IP, gdyż odczytuje je po powrocie zasilania jako nowe urządzenia podłączone pod LAN. Ciekawa sprawa.
Co myślicie o ominięciu FB jakimś modemem ONT (np. TP-Link MC220L)


Poziom 36, Guru *
  • 5542
  • 12831
  • 214

FunBox 6.0 + TP-Link AX1500 - problem po braku prądu

@TrocheZielonkaInnego ONT/konwertera niż ten jedynie słuszny od operatora nie podepniesz. Nie, podepniesz, tylko usługa nie będzie działać. Musisz wystąpić o dodatkowy ONT od Orange (zapewne będą się opierać i jeszcze za asystę techników obciążą), bo tylko taki będzie działał...

Co zaś tego wyłączania z zasilania FB się tyczy, to dziwna sprawa, gdyż wszystkie ustawienia są zapisywane w pamięci urządzenia i wyłącznie nie powinno ich kasować. Modem był wymieniany? Może zaktualizuj soft (napisz jaki masz obecnie)...

Skoro dwa urządzenia sieci mają problem z połączeniem się do routera, to wniosek nasuwa się sam-problem routera


Poziom 34, Ekspert
  • 2912
  • 7290
  • 117

FunBox 6.0 + TP-Link AX1500 - problem po braku prądu

@TrocheZielonka  z tym FB 6 to faktycznie dziwna sprawa, u mnie też kilka razy zabrakło zasilania ale po ponownym jego włączeniu router "powstał" z ustawieniami z przed "blackout'u".


Poziom 12, Recenzent
  • 8
  • 18
  • 0

FunBox 6.0 + TP-Link AX1500 - problem po braku prądu

Odpowiem o sofcie jak będę w domu po pracy. 
Modem tj. FB nie był wymieniany.