Gdybym mógł "wejść" w dysk i takie coś ustawić to bym ustawił
@Mykundo w menu konfiguracji nie ma ustawień sieciowych? Dziwne... reset zrób ...
Nie ma możliwości konfiguracji dysku.
To jest ponoć najprostszy dysk do uruchomienia.
Podłączasz do sieci, podłączasz do prądu, czekasz chwilę i działa.
No to jeszcze reset NAS przyciskiem, i jeśli dalej będzie mrugać to do wymiany.
@agat13napisał(-a)@Mykundo dla testów wpisz w menu NAS stały adres IP z zakresu spoza DHCP , a modem jako bramę i zarezerwuj ten adres na stałe dla dysku w modemie
Co do zasady zarezerwowany adres musi pochodzić z puli DHCP. Więc albo ręczna konfiguracja na urządzeniu (bez dotykania routera) albo rezerwacja i urządzenie w trybie klienta DHCP.
@Mykundo Instrukcja „coś” podpowiada o stanie diody. Może się domyślisz.
Był jeszcze taki wątek: https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Funbox-3-0-z-WD-MY-CLOUD-HOME/m-p/269849
Jest on dosyć enigmatyczny ale zastanawiam się czy nie musisz przestawić FB3 w tryb pracy tylko z IPv4. W trybie z IPv6 UPnP chyba nie działa (DMZ na pewno nie). Możesz też spróbować wstawić go do DMZ. Ryzykowne, ale ruch z zewnątrz będzie przychodził bez potrzeby zgadywania potrzebnych portów. Możliwe, że to wystarczy na potrzeby konfiguracji a potem można kombinować z ręcznym przekierowaniem.
WD wylewne nie jest https://support-en.wd.com/app/answers/detailweb/a_id/7583
Z tego co znalazłem należy przekierować port 9080 na lokalny 80 i 9443 na lokalny 443 (nie dam sobie nic za to obciąć).
No niestety. Wszystkie powyżej pomysły nie przyniosły pozytywnego rezultatu.
Dochodzę do wniosku, że może mam wadliwe urządzenie.
Jeszcze nigdy nie miałem problemu ze skonfigurowaniem czegokolwiek.
W każdym razie dziękuję Wam wszystkim za chęci. Zwrócę ten dysk, zakupię inny i... obym tutaj nowego wątku nie tworzył
Kup raz a dobrze QNAP lub Synology. Ten WD to proteza biorąc pod uwagę cenę urządzenia.
@Mykundo Sprawdziłem i w cenie WD MCH 4TB można kupić Synology i Seagate Ironwolf 4TB. Albo odrobinę drożej trochę wyższy model urządzenia. Można się nawet pokusić o model na dwa dyski a na razie wyposażyć tylko w jeden.