- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 2.0 i krótkie zaniki prądu - jaki UPS?
@j131napisał(-a)
Na wszelki wypadek zmierzyłbym napięcie przed podłączeniem, ale powinno być OK.
Oczywiście, że zmierzę, i sprawdzę gdzie plus gdzie minus 🙂
Jedyna niewiadoma, to czy powerbank da wystarczający prąd...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No to nabyłem odpowiedni kabelek z wtyczką zapalniczki na jednym końcu i wtykiem DC (2.5/5/5) na drugim.
Najpierw użyłem takiego akumulatora, którego mam od wielu lat i przydawał się głównie do auta ale nie tylko:
W gnieździe zapalniczki daje 12.5V. Po podłączeniu FB 2.0 ruszył bez problemów i żadnych złych objawów. Producent podaje, że to ma pojemność 17Ah, więc myślę że kilkanaście godzin by FB podziałał. Wniosek - można tak awaryjnie FB zasilać 🙂
Potem chciałem wykorzystać stację zasilania, która też ma gniazdo zapalniczki (deklarowane 12V/10A):
https://fossibot-polska.com/FOSSiBOT-F800-GREEN-800W-512Wh
I tu pierwszy zonk - zmierzone napięcie to 13.5V! Sporo za dużo ale... zaryzykowałem, najwyżej mi wymienią na nowy 😉 Podłączyłem kabelek ale jeszcze zanim zdążyłem włącznikiem uruchomić FB zauważyłem, że lampka kontrolna we wtyku zapalniczki zgasła! Sprawdziłem - bezpiecznik (3A) przepalony! Próbę powtórzyłem z bezpiecznikiem 5A - to samo. Co za czort? Ten sam przewód z tym samym FB podłączony do tamtego akumulatora Hamron działa bez problemu. Co tu się może dziać - ma ktoś jakiś pomysł?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ba, gdyby to było takie proste, to jakim cudem to ruszyło z tym pierwszym akumulatorem?!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
13.5V jest zupełnie OK.
Co do zwarcia to miernik w łapkę i sprawdź. Taki miernik za 20 zł z biedry będzie OK.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)13.5V jest zupełnie OK.
Co do zwarcia to miernik w łapkę i sprawdź. Taki miernik za 20 zł z biedry będzie OK.
Miernik oczywiście mam i już nie mam pomysłu co sprawdzać, wszystko wygląda OK. Tylko bezpieczników już nie mam 😉
Przeczytaj uważnie mój post, ten sam FB, ten sam przewód i akumulator Harmon i wszystko OK.
A tu z ta stacją Fossibot po włożeniu wtyczki do FB wylatuje bezpiecznik! Wniosek - FB ma zwarcie!? Ale przecież działa z tamtym akumulatorem i działa ze zwykłym zasilaczem, no cuda...
Inna teoria - może po włożeniu wtyczki do FB chwilowo ciągnie on jakiś duży prąd (>5A)? Harmon nie daje rady dać więcej niż te 5A więc nie przepala się, Fossibot daje do 10A więc bezpiecznik wylatuje - ma to jakiś sens? I jak to udowodnić...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie wiem, czy to ma sens. Wywala bezpiecznik, jak podłączysz samą wtyczkę bez funboxa?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podłaczam przewod najpierw do stacji zasilania, wtyczka zapalniczki, zapala się lampka na wtyczce czyli jest napięcie ze stacji. Potem wkładam wtyczkę DC do gniazda w FB, włącznik na obudowie FB wyłączony, i w tym momencie gaśnie lampka kontrolna na wtyczce zapalniczki - sprawdzam bezpiecznik, uwalony!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co pokazuje miernik ustawiony na VDC, jak przyłożysz sondy go na wtyczkę adaptera, zamiast Funboxa?