- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak się złożyło, że padłem ofiarą "włamu" do ustawień modemu. Co byłem w stanie wykonać w ustawieniach zaawansowanych Wi-Fi, uczyniłem. Zastanawia mnie tylko jedno, dlaczego otrzymując router od operatora, klient skazany jest na takie przypadki, jak ten powyżej? Przychodzi nagle otrzeźwienie umysłu, by problem ów rozwikłać. Już zrobiłem konfigurację, ale...no właśnie. Po takim czymś pojawia się zawsze obawa, że ktoś będzie próbował obejść zabezpieczenia. Nie dziwi mnie więc, że nawet najtęższe umysły mają problem z hakerami. Ile trzeba się naczytać, by samemu dojść do ładu ze sprzętem, który powinien z zasady odpowiadać za bezpieczne połączenia? Technika buduje, ale też i rujnuje. Nierówna to walka zaawansowanej techniki z przeciętnym Kowalskim. @Piotrekk85, ten materiał był cienki, który podałeś. Musiałem liznąć szerszej wiedzy nt. zabezpieczeń. Pamiętajcie o włączeniu filtrowania adresu MAC w routerach i takiej konfiguracji, która zapobiegnie problemom w przyszłości. Patrz też na informacje pomocnicze modemu!
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Filtrowanie adresu MAC w FunBoxie
Funboxy mają poblokowany zdalny dostęp domyślnie, więc albo sam go udostępniłeś albo ktoś z bliskiej okolicy włamał się do Twojej sieci wifi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim
A co ci pozmieniało się w ustawieniach routera?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Piotrekk85 napisał(-a):
Dla mnie rada co do włączania filtrowania mac nie jest trafiona dla wszystkich. Podłączanie nowych urządzeń dla niektórych może stanowić problem.
Funboxy mają poblokowany zdalny dostęp domyślnie, więc albo sam go udostępniłeś albo ktoś z bliskiej okolicy włamał się do Twojej sieci wifi.
@Piotrekk85, nawet zgłoszenie na policji było potwierdzone sugestią filtrowania. A trafiłem na gościa, który "siedział" w tym zagadnieniu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim Wyłączasz jeszcze WPS i ukrywasz WIFI
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
vdsl2 napisał(-a):A co ci pozmieniało się w ustawieniach routera?
@Anonim, za dużo tego, by w detalach opisać. Zrobiłem 22 screeny dla policji, ale tych najistotniejszych nie udało mi się. Zdenerwowanie zrobiło swoje, bo mogłem zrobić fotki. Najważniejsze, to w każdym rogu ekranu (przyciemniony, z widocznymi moimi plikami) tryb awaryjny. Przesunięty ekran w lewo, ale ponieważ wiedziałem, gdzie był przycisk Panelu sterowania i wylogowania, więc chyba mu mieszałem szyki. Diagnostyka pamięci stanęła na 21%. W ustawieniach systemowych Wi-Fi wyłączone,VPN włączone a w modemie włączone Wi-Fi. to tyle na razie(brat przyjechał)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
vdsl2 napisał(-a):@burebusek może masz to wanna-cry-ransomware
@Anonim, już po strachu, ale niepewność co do VPN tkwi nadal, dopóki nie narobił szkód finansowych. Sądzę, że wszystko mam już pod kontrolą. Tutaj widziałem tego Liveboxa i obcy PCa odzyskiwanie startowało z tego poziomui musiałem poświęcić trochę czasu na diagnostykę pamięci (rozszerzoną), ustawienia z poziomu administratora, a także skanowanie. Czy mogę uznać, że to było ransomware, tego nie wiem. Wiem na pewno, że ktoś hakował, a ja się broniłem. Były trzy próby niepowodzenia w logowaniu, czyli coś na rzeczy jest.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim Chodzi mi WPS a nie VPN?
- « Poprzedni
- Następny »