F10 - połączenie z zewnątrz

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 46
  • 124
  • 0

@j131

Sorry, że marudzę, ale spróbowałem zmapować dyski przez Zerotier i nic z tego mi nie wychodzi.

Dlatego mam pytanie:

1/ czy w przykładzie "\\w.x.y.z\tutaj", to "tutaj" jest nazwą użytkownika tego drugiego kompa, którego dysk chcę zmapować?

2/ czy mapowanie robię, tak jak mapowałem dyski w sieci lokalnej, czy też muszę to zrobić za pośrednictwem Zerotiera?

Pytania biorą się stąd, że daję radę z mapowaniem w sieci lokalnej, a w przypadku mapowania przez Zerotiera ma problem.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9708
  • 40306
  • 333

Osobiście nie używam zerotier, ale wyobrażam sobie to tak, że kiedy oba urządzenia które chcesz ze sobą "połączyć" są zalogowane do zerotier, to one po prostu dostają dodatkowy adres którym można się posługiwać żeby je połączyć. To nie znaczy oczywiście że wszystkie protokoły komunikacyjne będą działały (bo serwis może rzeczy blokować), ale co do zasady powinny. To co i jak udostępniasz sobie w sieci lokalnej to Twoja sprawa, ja po prostu nie wiem co udostępniasz. Tak samo jak odnosisz się do zasobów udostępnianych w sieci lokalnej możesz się do tych samych zasobów odnosić w sieci zerotier, tylko używając adresu z zerotier a nie adresu lokalnego.
Przykład. Dwa komputery. Jeden to Jaś, drugi Małgosia. J ma adres w LAN 192.168.1.10 i udostępnia dysk o nazwie "Piernik" każdemu kto chce go obejrzeć (bez kont i haseł). M ma adres 192.168.1.11 i ktoś do niego zalogowany chce obejrzeć Piernik. Więc jeśli nawet jest to Baba Jaga zalogowana do M, to może ona sobie zmapować "\\192.168.1.10\Piernik" jako swój dysk pod jakąś literką i może się do Piernika dostać klikając w tę literkę.
Jeśli ma to iść przez zerotier, to zarówno J jak i M muszą być zalogowane do zerotier i muszą dostać nowe adresy w tej sieci. Baba Jaga zalogowana do M musi znać adres J w sieci zerotier żeby zobaczyć Piernik zdalnie. Samo mapowanie wygląda tak samo jak w LAN, tyle że zamiast adresu lokalnego trzeba użyć adresu "zerotierowego".
Jeśli chcesz do tego dołożyć autoryzację, to już twoja sprawa, oczywiście Piernik może być dostępny tylko dla użytkownika Jasia, który zna hasło. Baba Jaga zalogowana do M musiałaby wtedy znać hasło zdefiniowane na J żeby zobaczyć Piernik. Ale to już od Jasia zależy czy i jak udostępni Piernik Babie Jadze.

Natomiast jeśli do J logujesz się przez RDP z M, co jest możliwe gdy oba komputery są zalogowane do zerotier, to oglądasz bezpośrednio na J dysk udostępniany jako Piernik, nie musisz go mapować na M. Ba, nie musi on być nawet udostępniony. Powiem więcej: w sesji RDP możesz definiować i modyfikować udostępniane przez J rzeczy, pracując na M. Tylko żeby RDP działało, odpowiedni serwis musi być na docelowym komputerze (tutaj: na J) uruchomiony.

Czyli J i M muszą oba być w zerotier. Wtedy możesz zarówno dostać się z M do J przez RDP jak i zmapować udostępniane przez J rzeczy na M.

Nazwa udziału to nazwa udziału, nie nazwa użytkownika. Jasiu to nie Piernik.

PS. jest jeszcze zapora ogniowa (jakżeby nie miało jej być w tej bajce). Trzeba się upewnić że zapora nie blokuje połączeń mapujących dyski (np. port 445, protokół CIFS/SMB) w sieci zerotier.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4137
  • 19913
  • 101

Tylko dodam, że Zerotier nie blokuje niczego. Traktujemy takie połączenie jak zwykły LAN. 

@robercik Zrób na początek takie ćwiczenie:

Z komputera A w sieci Zerotier do komputera B w sieci Zerotier puść pinga. W tym celu na kompie A wejdź w Start - wpisz CMD - wejdź w okno CMD - wpisz w tym oknie : ping xxx , gdzie xxx to IP drugiego kompa, w sieci Zerotier. Pokaż wynik ćwiczenia.  BTW, analogicznie możesz zrobić to z kompa B do kompa A. 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 46
  • 124
  • 0

@j131 

Baaardzo dziękuję.

Po tych wyjaśnieniach musi mi się udać.

Jeżeli nie, w co nie wierzę, to nie będę więcej zawracał głowy. 

Przynajmniej w tym temacie. 🙂

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9708
  • 40306
  • 333

Ależ zawracaj, zawracaj - jeśli potrafimy, to z przyjemnością pomożemy.