- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
F10 - połączenie z zewnątrz
Zainstalowałem Zerotiera na swoim laptopie (win 11).
Udało mi się do niej podłączyć dwa Samsungi.
Wgrałem Zerotiera na drugim laptopie (win 10).
Ale...
1/ gdy w Chromie wpisuję adresy publiczne tych telefonów, to pojawia się:
Ta witryna jest nieosiągalna
Serwer 91.94.109.138 potrzebował zbyt wiele czasu na odpowiedź.
Wypróbuj te rozwiązania:
- Sprawdź połączenie
- Sprawwdź serwer proxy i zaporę sieciową
- Uruchom Diagnostykę sieci systemu Windows
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Do połączenia używasz IP, które masz nadane w Zerotier. Właśnie na tym to polega, żeby nie używać publicznych IP.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wpisywałem raz adres ZT IP, a raz publiczny adres IP i nic
Udało mi się podłączyć drugi laptop.
Zostało mi tylko jeszcze ustalić jak się łączyć w tym drugim laptotem i z dwoma telefonami.
--------------------------------------------------------
Scaliłem wpisy - Mikołaj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zawsze łączysz się tak samo, czyli używasz IP Zerotier. Inna sprawa, że czego oczekujesz po połączeniu? Masz wystawione jakieś usługi na tych urządzeniach?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czego oczekuję?
Chciałbym móc się łączyć z mojego laptopa, gdy jestem poza domem, z drugim komputerem, który został w domu.
Dostęp do TV Samsung, który jest w sieci.
Dobrze by było, gdybym miał też dostęp do Funbox 10, do jego ustawień oraz do pendrive'a podłączonego do F10.
Dostęp do przenośnych dysków podłączonych do domowego sprzętu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chciałbym móc się łączyć z mojego laptopa, gdy jestem poza domem, z drugim komputerem, który został w domu.
Ale jaki dostęp? Przez zerotier już jest osiągalny, tylko na kompie musisz skonfigurować jakąś usługę, np RDP, SMB, udział plików, itd.. aby było się do czego łączyć.
Ten TV wystawia jakąś usługę?
Dobrze by było, gdybym miał też dostęp do Funbox 10, do jego ustawień oraz do pendrive'a podłączonego do F10.
W tym przypadku musisz skonfigurować DDNS i wystawić dyski na świat. Nie jestem pewny, czy w ogóle Funbox na to pozawala, ale chyba tak.
Czyli masz jakiegoś NAS'a? Tu musisz użyć przekierowania portów + DDNS, lub Zeotier jeżeli ten NAS go obsługuje.
Generalnie, to co chcesz osiągnąć nie jest takie proste. Najlepiej zrobić swój własny VPN serwer + routing statyczny do całej sieci. Wg mnie nie zrobisz tego samodzielnie. Jeżeli dopiero się uczysz to nie rób nic więcej niż konfiguracja sieci przez Zerotier. Zabawa z przekierowaniem portów, może się skończyć wyciekiem Twoich poufnych danych świat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@roberciknapisał(-a)Czego oczekuję?
A jak jesteś w domu to masz ten dostęp? W jaki sposób masz ten dostęp? Przez przeglądarkę internetową wchodzisz na adres TV, laptopa czy "domowego sprzętu"?
Zrozum, że żeby doradzić jeszcze konkretniej niż robi to kolega @atlas_cudow trzeba się zbyt wiele domyślać aby miało to sens. Sądząc po stylu Twoich odpowiedzi obawiam się że przypominasz dziecko bawiące się zapałkami. W dodatku z opaską na oczach. Jeszcze chwila i zrobisz sobie kuku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale jaki dostęp? Przez zerotier już jest osiągalny, tylko na kompie musisz skonfigurować jakąś usługę, np RDP, SMB, udział plików, itd.. aby było się do czego łączyć.
Wyszukałem w necie, że mogę się połączyć za pośrednictwem zdalnego pulpitu. Mam tu jednak problem, że nawet korzystając z podpowiedzi internetu nie mogłem się połączyć. Wpisywałem adres, ale kłopot miałem z nazwą użytkownika.
Ten TV wystawia jakąś usługę?
Dostęp przez SmartThings oraz przez Google Home.
W tym przypadku musisz skonfigurować DDNS i wystawić dyski na świat. Nie jestem pewny, czy w ogóle Funbox na to pozawala, ale chyba tak.
Konfiguracja DDNS?
To jest zbyt mądre i skomplikowane dla mnie.
Czyli masz jakiegoś NAS'a? Tu musisz użyć przekierowania portów + DDNS, lub Zeotier jeżeli ten NAS go obsługuje.
Mam podłączone pod kompa dyski 1,5 i 1 TB.
Jako laik nie chciałbym bawić się w przekierowywanie portów, DDNS, itd.
Generalnie, to co chcesz osiągnąć nie jest takie proste. Najlepiej zrobić swój własny VPN serwer + routing statyczny do całej sieci. Wg mnie nie zrobisz tego samodzielnie. Jeżeli dopiero się uczysz to nie rób nic więcej niż konfiguracja sieci przez Zerotier. Zabawa z przekierowaniem portów, może się skończyć wyciekiem Twoich poufnych danych świat.
Na pewno nie zrobię samodzielnie własnego VPN serwera i statycznego routingu. I nie będę próbował.
Wydaje mi się, ze gdybym rozwiązał problem ze zdalnym pulpitem, to byłbym już zadowolony, a resztę bym odpuścił.
Nie zapałkami, gdyż jako palacz używam zapalniczki
A teraz poważnie: dostęp próbuję przez Chrome, wpisując adres IP z Zerotriera - nic nie wychodzi.
Próbowałem też przez zdalny pulpit, ale kłopot mam z nazwą użytkownika.
A jeśli chodzi o "kuku", to żeby go nie było, męczę Was tutaj.
-------------------------------------------------------------------
Scaliłem wpisy, dodałem wywołanie - Mikołaj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
OK. To zdalny pulpit robisz tak:
1. Włącz usługę RDP na kompie którym chcesz sterować . W tym celu wejdź w Start -> System -> Pulpit Zdalny
Włącz usługę "Pulpit zdalny" (jak na powyższym zrzucie ekranu).
2. Na kompie, z którego chcesz się łączyć , wejdź start -> uruchom -> wpisz "mstsc" -> OK
3. Podaj IP kompa zdalnego. IP które nadało mu Zerotier
4. Tyle. Musi działać. Pamiętaj, aby obydwa kompy były zalogowane do twojej sieci Zerotier.
5. Pamiętaj też, że na kompie zdalnym musi być user z logowaniem za pomocą hasła. Tym właśnie loginem i hasłem będziesz się logował zdalnie. Da się ten wymóg wyłączyć, ale jest to dość skomplikowane.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bardzo dziękuję, tak zrobię.
Zauważyłem tylko, że "Nazwa użytkownika: Nie określono" - tak ma zostać?
Pytam się, bo gdy łączę się z domu zdalnym pulpitem z kompem w pracy, to muszę jednak wpisać nazwę użytkownika.