Dziwny problem z FB 2.0

ROZWIĄZANE

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 26
  • 62
  • 0

Dziwny problem z FB 2.0

Póki co tak poustawiałem.

Ale zastanawia mnie jeszcze FB co w nim może nie grać, bo on daje Internet, a jednak do niego samego też się urządzenia nie chcą podłączyć.

Zrzut ekranu 2025-08-28 205125.pngZrzut ekranu 2025-08-28 205138.png

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Dziwny problem z FB 2.0

@Mustang93napisał(-a)

...

Ale zastanawia mnie jeszcze FB co w nim może nie grać, bo on daje Internet, a jednak do niego samego też się urządzenia nie chcą podłączyć.

W sensie? Przecież podobno masz wyłączone WiFi w FB. To co masz na myśli?

Pisząc o VPN też nic nie jest jasne: czy ty używasz jakiegoś połączenia VPN (do jakiego dostawcy?) do przeglądania internetu, czy też masz u siebie (na asusie?) zainstalowany server VPN do którego możesz się dostać z zewnątrz, ale ty z LAN nie używasz go?

Jak wpiszesz w przeglądarce adres IP FB, to jesteś w stanie się do niego zalogować?

Po czym poznajesz że internet działa, skoro do twojego rutera brzegowego nie można się podłaczyć?

Nie pokazałeś właściwie nic z ustawień tego FB, więc pytanie "co w nim może nie grać" jest nie na miejscu. Chyba że tylko głośno myślisz, w takim wypadku wybacz że się w ogóle odzywam.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Dziwny problem z FB 2.0

@Mustang93napisał(-a)

Open VPN

To protokół a ja pytałem, czy to jakiś VPN typ VPNonline.pl ,lub łączysz sobie 2 sieci zdalne, a ten Asus to klient? Albo VPN z pracy jako klient? Po prostu co jest po drugiej stornie...?  To ważne, bo jak puszczasz cały ruch przez VPN, a nie wiesz co jest po 2 stronie, to byłbym w szoku. 

BTW Open VPN  jako protokół to słaby wybór...

• 26
  • 62
  • 0

Dziwny problem z FB 2.0

Już mówię, Open VPN jest uruchomiony na moim Asusie i to do mnie jeden klient ma się łączyć, żeby korzystać z serwera Synology.

Wifi na FB włączyłem na chwilę z inną nazwą, żeby sprawdzić czy do niego da się podłączyć te dwa urządzenia czy nie i nie (jedno inne urządzenie podłączyłem bezpośrednio też kablem, ale tutaj nie mam pewności czy urządzenie dobrze działa, więc nie mieszam).

Korzystam z noip do DDNSa.

Zrzut ekranu 2025-08-29 105400.pngZrzut ekranu 2025-08-29 105417.pngZrzut ekranu 2025-08-29 105452.png

Zrzut ekranu 2025-08-29 105524.png

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Dziwny problem z FB 2.0

No dobrze. To jeszcze raz: co konkretnie nie działa i skąd wiesz że nie działa? Włączanie WiFi "na chwilę" i oczekiwanie że nagle klienci się zorientują i podłączą jest trochę naiwne, IIRC. Jeśli rutery nie są od siebie wystarczająco daleko, to takie działanie jest proszeniem się o kłopoty.
IMHO masz to wszytko nadmiernie pokomplikowane w stosunku do potrzeb. Rozważ wyłączenie wszystkiego, zresetowanie do fabryki i konfigurację od zera, z minimalnymi tylko zmianami w stosunku do ustawień domyślnych. Bez wiedzy na temat tego co i dlaczego tak a nie inaczej ustawiłeś, jakikolwiek bardziej konkretny komentarz byłby nieodpowiedzialny. Jak ci się linia telefoniczna spina (zakładka DSL)? Jest stabilnie i szybko? Diagnostykę połączeń telefonicznych od tego się zaczyna. Czy w ogóle to jest jakoś inaczej do sieci podłączone?

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

Dziwny problem z FB 2.0

@Mustang93 Zdajesz sobie sprawę z tego, że używanie zapory w trybie użytkownika wycina ruch wychodzący dla niezdefiniowanych w niej portów/protokołów? Nie dziw się więc, że jakaś nietypowa usługa nie wyjdzie z Twojej sieci. Jeżeli wiesz co robisz to w porządku, w przeciwnym razie wróć do poziomu podstawowego zapory.

• 26
  • 62
  • 0

Dziwny problem z FB 2.0

@j131 napisał(-a)
No dobrze. To jeszcze raz: co konkretnie nie działa i skąd wiesz że nie działa? Włączanie WiFi "na chwilę" i oczekiwanie że nagle klienci się zorientują i podłączą jest trochę naiwne, IIRC. Jeśli rutery nie są od siebie wystarczająco daleko, to takie działanie jest proszeniem się o kłopoty.
IMHO masz to wszytko nadmiernie pokomplikowane w stosunku do potrzeb. Rozważ wyłączenie wszystkiego, zresetowanie do fabryki i konfigurację od zera, z minimalnymi tylko zmianami w stosunku do ustawień domyślnych. Bez wiedzy na temat tego co i dlaczego tak a nie inaczej ustawiłeś, jakikolwiek bardziej konkretny komentarz byłby nieodpowiedzialny. Jak ci się linia telefoniczna spina (zakładka DSL)? Jest stabilnie i szybko? Diagnostykę połączeń telefonicznych od tego się zaczyna. Czy w ogóle to jest jakoś inaczej do sieci podłączone?

Rzeczywiście chyba zostaje reset i pewnie odpuszczenie VPNa niestety, bo z tą konfiguracją był największy problem (FB nie za bardzo chciał przepuszczać ruch), w końcu z pomocą się udało, ale jak widać nie do końca.

Próbowałem podłączyć te urządzenia do drugiej sieci, ale nie chciały nadal się przyłączyć.

Jest to normalnie podłączone po DSLu kablem telefonicznym (w tym FB nie ma on żadnej swojej zakładki, żeby cokolwiek zmierzyć).

• 26
  • 62
  • 0

Dziwny problem z FB 2.0

@Samotnick napisał(-a)

@Mustang93 Zdajesz sobie sprawę z tego, że używanie zapory w trybie użytkownika wycina ruch wychodzący dla niezdefiniowanych w niej portów/protokołów? Nie dziw się więc, że jakaś nietypowa usługa nie wyjdzie z Twojej sieci. Jeżeli wiesz co robisz to w porządku, w przeciwnym razie wróć do poziomu podstawowego zapory.

Dziękuję, zmieniłem na niski.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

Dziwny problem z FB 2.0

@Mustang93napisał(-a)

Dziękuję, zmieniłem na niski.

Jako poziom podstawowy, czyli domyślny, jest wariant „średni” i takiego ustawienia bym używał.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Dziwny problem z FB 2.0

VPN tu nie ma nic do rzeczy, bo Twój router jest serwerem i to Ty decydujesz co przepuszczasz.