Dziwny problem z FB 2.0

ROZWIĄZANE

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Dziwny problem z FB 2.0

@Mustang93napisał(-a)

Chodzi o podmianę preferowanego dnsa ?

Tak.

Problem według mnie jest ewidentnie w FB, bo podłączanie do niego też nic nie daje.

OK, ale na czas testów odłącz 2 router od FB, i zrób reboot urządzenia, które nie łączy się z siecią. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Dziwny problem z FB 2.0

OK. No to skoro chodzi tylko o niektóre urządzenia i tylko po WiFi, to pytanie pierwsze: czy to się zmieniło ostatnio, czy zawsze niedomagało? Jeśli zawsze niedomagało, to można skorzystać z sugestii Asusa i zajrzeć do FAQ. Można też potestować inne szyfrowanie. Osobiście przełączyłbym tego Asusa jednak w tryb AP, ale skoro lubisz podwójny NAT, to jak tam chcesz, konfliktu adresów nie widzę - jednak w tej konfiguracji kabelek łaczący Asusa z FB musi być wpięty do portu WAN Asusa, no i odpowiednio Asus (a nie FB) musi przydzielać adresy ze swojej puli (192.168.50.1/24). Nie jest też jasne czy nie ma jakiejś interferencji z WiFi od FB, najlepiej albo je przekonfigurować żeby używały tego samego SSID/loginu (jeśli są daleko od siebie), albo WiFi w FB wyłączyć zupełnie.

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 26
  • 62
  • 0

Dziwny problem z FB 2.0

Dziękuję,

Wifi na Fb jest wyłączone 

Problem pojawił się od niedawna, wcześniej działało normalnie.

Mam to tak połączone, żeby działał VPN z zewnątrz dla serwera, inaczej z tego co słyszałem mógłby być z tym problem.

A czy zmiana ewentualnie trybu bezprzewodowego np na Legacy zamiast automat może coś pomóc ?

• 2842
  • 12101
  • 74

Dziwny problem z FB 2.0

Czy ty masz tunel VPN zapięty stałe, na routerze? Ten VPN jest bramą dla routera?  

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Dziwny problem z FB 2.0

Jeśli coś się ostatnio popsuło, a wcześniej na tych samych ustawieniach działało, to nie ma sensu na ślepo zmieniać ustawień, trzeba dojść co się ostatnio zmieniło. Jeśli cały ruch masz przez VPN puszczony to ten VPN jest najbardziej podejrzanym elementem. W dodatku nic o nim nie napisałeś (poza tym że jest takie połączenie).

• 26
  • 62
  • 0

Dziwny problem z FB 2.0

VPN mam ustanowiony na Asusie przez Open Vpn, a FB mam DDNS przez NoIP.

Zastanawiam się nad resetem FB czy nie zaryzykować, chociaż wolałbym nie, bo te ustawienia póxniej się rozwalą ?

A VPN może mieć wpływ na przyłączanie do wifi ?

• 2842
  • 12101
  • 74

Dziwny problem z FB 2.0

Jeżeli cały ruch leci przez VPN, to firewall na serwerze VPN może mieć jakieś reguły, które nie pozwalają na weryfikację statusu Online.  Szczególnie dotyczyć to może starszych urządzeń. Także tak, VPN może nawet odciąć cie od internetu. 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

Dziwny problem z FB 2.0

@Mustang93napisał(-a)

A VPN może mieć wpływ na przyłączanie do wifi ?

Nie. Wyłącz te wszystkie Smarty, Agile, Automaty, WiFi 6. Rozdziel sieci na osobne SSID, ustaw ręcznie kanały i dopiero potem włączaj dodatkowe bajery.

• 2842
  • 12101
  • 74

Dziwny problem z FB 2.0

@Mustang93  A co to za VPN? 

• 26
  • 62
  • 0

Dziwny problem z FB 2.0

Open VPN