- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Działanie dekodera IPTV w „podsieci”
Proszę Cię bardzo.
FB dostaje w tagu 3vlany.
Ruch pomiędzy FB a dekoderem jest w całości nietagowany.
Co oznacza, że na każdym jednym porcie LAN FB leci i internet i tv.
Odróżnienie co jakim Vlanem lata jest za pomocą protokołu 802.1p
Podłączając kolejny router do FB owy router nie dostanie w TAGu vlanów TV.
Jeszcze jakieś pytania?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Stworzenie podsieci pod FunBox
@jarzabek89: Tak, oczywiście że są jeszcze jakieś pytania. Np. czy mógłbyś to nieco skonkretyzować?
Niby dlaczego miałoby być niemożliwe identyfikowanie ramek po tagu 802.1p?
Poza tym czemu bez problemu w takim układzie działa PVR (ktora też przecież dostaje podobno te tagi) a nie działa TV?
Ja oczywiście (jeszcze) nie wiem czemu i w jaki sposób to nie działa i co trzebaby zrobić żeby działało, więc się nie chwalę że coś wiem czego nie wiem. Ale obserwując pakiety mogę powiedzieć że prawdopodobnie chodzi o specyficzną, dość niestandardową, implementację rutingu multikastów. To tylko hipoteza. Ale na pewno kiedy już to rozgryzę to nieomieszkam się podzielić dokładnym przepisem, wraz z wyjaśnieniem.
A, jeszce jedno: uważasz że "switch z igmp" jest rozwiązaniem? Być może, w sumie jakikolwiek switch wstawiony między FB a dekoder w niczym nie przeszkadza więc czemu nie... Ale może coś na temat ewentualnej konfiguracji takiego "switcha z igmp" byś powiedział?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131, wydaje się, że słowem kluczem jest igmpproxy. Sądzę, że po podstawy można zajrzeć tutaj. VLANami za FB rzeczywiście się nie przejmuj, bo one służą do rozdziału usług w relacji operator - klient. FB jest zaś dla dekodera taką hybrydą: bridgem w zakresie multicast i routerem dla pozostałego ruchu.
Odnośnie Twojego wcześniejszego spostrzeżenia:
@j131napisał(-a)Jeśli dekoder mam w podsieci to bez wielkiego zachodu działa na nim internet, autoryzacja, lista kanałów i nagrania z multinagrywarki ale za cholerę nie ma dostępu do tv.
wszystko powyższe, poza tv, jest czymś co interesuje tylko Ciebie, nie jest to zawartość współdzielona z innymi abonentami, więc jest to normalny ruch IP. Programy bieżące IPTV są czymś, co interesuje jednocześnie wielu, więc są rozgłaszane jako multicast. Trzeba więc router uczynić "przezroczysztym" dla tego ruchu i to jest zadanie dla igmpproxy.
(tak to wszystko poglądowo widzę, nie wiem czy trafnie)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13napisał(-a)@j131 czyli STB dostaje adres z FB, a dopiero ten wysyła multikastami dalej ...dekoder otrzymuje adres IP z puli 10.x.x.x ....i działa
A skąd tu się objawił adres 10.x.x.x? Ja kiedyś gdzieś napisałem, że mój dekoder ma adres 10.0.0.x, no ale to przecież dlatego, że mojemu Funboksu ustawiłem LAN = 10.0.0.0/24. Dekoder dostaje to co mu daje Funbox, bo jest normalnym zwyczajnym klientem w sieci lokalnej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pirenej, @j131 Chłopaki macie rację, coś mi się ubzdurało...Przyznaję się do winy i składam samokrytykę. Już nie będę rozpowszechniał czegoś, co mi tam gdzieś siedziało z tyłu głowy.Te multicasty mnie zmyliły... Macie rację. Dekodery dostają IP z puli DHCP modemu. Co zaś się tyczy dalszego działania, to zostaje tajemnicą 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pirenej: dokładnie tak kombinuję. Ale to tylko hobby więc pewnie jakiś czas mi zajmie zanim to ogarnę. Ale ogarnę napewno.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131, a więc podobnie jak ja. Już od paru miesięcy mam przygotowany sprzęt do eksperymentów, ale łącze pracuje głównie dla domowników, więc mam ograniczone możliwości przestawiania go w tryb laboratoryjny. Choć w kontekście akurat tego wątku restrykcje są mniejsze, bo dotyczą tylko IPTV, a i pole doświadczalne jest separowane routerem i nie zabiera łącza współużytkownikom.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pirenej: no właśnie, wydaje się że to dużo prostsze. I pewnie tak jest. Pod warunkiem że teściowa akurat nie chce oglądać TV wtedy, kiedy ja akurat mam czas na eksperymenty. 🙂
Poza tym co napisałeś, istotna jest jeszcze wysoce tajna i niestandartowa konfiguracja serwera DNS FB. Jeśli dekoder widzi jakikolwiek "normalny" serwer DNS to nie ruszy, ale jeśli widzi w tej roli FB to "prawie" działa, nawet z podsieci.
Nawiasem mówiąc, w tej konfiguracji działa też oglądanie programów w trybie "od początku" - to też się kwalifikuje jako "nagranie" mimo że nie jest zlecone indywidualnie. Chyba po prostu to co idzie w unikastach działa, w multikastach nie. Zapewne musze więcej o tym poczytać, linki takie jak podałeś jaknajbardziej OK.
Mam też takie wrażenie że to brak statycznego rutingu w FB jest tu utrudnieniem numer jeden. Trop IGMPproxy aktywnie sprawdzam - na razie widzę, że nic trywialnie prostego sprawy nie załatwia (zabawy TTL i serwerami multikastów typu pimd czy smcroute coś tam pokazują ale na razie nie to co bym chciał).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)w tej konfiguracji działa też oglądanie programów w trybie "od początku" - to też się kwalifikuje jako "nagranie" mimo że nie jest zlecone indywidualnie.
jest zlecone indywidualnie. Pochodzi z ogólnego składowiska nagrań, ale przecież kaźdy abonent naciska "od początku" kiedy sam chce. Multinagrywarka, timeshift, oglądanie do 7 dni po emisji, to są wszystko różne warianty dostępu do tego składowiska, nie różniące się znacząco co do zasady od korzystania z youtuba.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No OK. Faktycznie było prostsze niż się mogło wydawać, i @pirenej słusznie rzucił hasło igmproxy. W sumie to pewnie każdy z programowych routerów wspierających multikasty dałby się skonfigurować (wcześniej próbowałem kilku innych) ale ten jest najprostszy.
Aby zrobić tytułową podsieć za FB tak aby działały w niej wszystkie trzy usługi (internet, IPTV i VoIP), z tym zastrzeżeniem że nie na sprzętowym ruterze ale na serwerze z dwoma kartami sieciowymi i ubuntu w środku trzeba zrobić tak:
- Skonfigurować dwie podsieci z dwoma adresacjami. Żadna z nich nie powinna używać adresów 10.0.0.0/8.
- Skonfigurować serwer DHCP obsługujący przynajmniej sieć wewnętrzną tak, aby dekoder się w niej znajdujący korzystał z FB jako serwera DNS.
- Zapewnić NAT z sieci wewnętrznej do sieci FB. To jest potrzebne tylko dlatego że FB nie pozwala skonfigurować statycznego routingu.
- Zainstalować program igmpproxy (apt install igmpproxy)
- Konfiguracja igmpproxy jest trywialna. Wystarczą trzy linijki (/etc/igmpproxy.conf):
phyint <interface podpięty do FB> upstream ratelimit 0 threshold 1
altnet 10.0.0.0/8
phyint <interface LAN> downstream ratelimit 0 threshold 1
I to w zasadzie wystarczy. Oczywiście pozostaje zarządzanie pasmem i inne możliwe zabawy ale co do zasady to działa. Tak że w takiej konfiguracji żadne vlany, żadne tagowanie ramek, zadne mosty nie są potrzebne. A przy dodatkowej wolnej karcie w serwerze można nawet zasymulować zarządzany router (wysyłając multikasty tylko na kartę wydzieloną dla dekodera).