- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam dwa FB, w dwóch osobnych lokalizacjach (dwa budynki). Nie mam możliwości połączenia ich bezpośrednio. Do obu budynków zamówiłem dwa osobne łącza internetowe. Będę miał więc dwa FunBoxy. Jeden z tych budynków to biuro, a drugi to magazyn.
Chciałbym, żeby kamery IP i komputery używane na magazynie były w jednej sieci LAN z tymi, które są w biurze, a obraz z kamer w magazynie zapisywał się w DVR, który jest w biurze.
Czy/jak można to skonfigurować?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli chcesz te sieci zintegrować tanim kosztem, to możesz je spiąć w jeden VPN. Niestety same FB do tego nie wystarczą, więc w jakiś sprzęt tworzący tunel trzeba by i tak zainwestować. Pamiętaj jednak że "biedny dwa razy traci".
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dwa FunBoxy w jednej sieci LAN.
@Dawid81bb Jak nie masz możliwości połączenia budynków ze sobą, to dość skomplikowane...Pytanie czy oba dostępy mają odpowiednią przepustowość, aby zrobić to na podstawie VLAN-ów co wiaze sie z rozwiazaniami informatycznymi i sprzetem ibslugujacym VLAN?
Uważam jednak, że najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie mostu radiowego wifi między budynkami spinającego obie lokalizacje jednym routerem i jedna adresacją LAN. Zawsze można most stosować tylko dla urządzeń koniecznych dla pracy w jednej sieci ( np kamer) a nety wykorzystywać lokalnie, każdy dla swojej lokaluzacji.
Jakie to usługi na FB6 ze stałym adresem publicznym?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Dawid81bb jak duża odległość jest między budynkami? O jakiej przepustowości będzie łącze internetowe dla obu punktów?
Przesyłanie obrazu z kamer przez łącza internetowe i rejestrowanie w czasie rzeczywistym tylko w jednym punkcie będzie generowało spory ruch, więc jej to będą łączą aDSL i/lub vDSL to lepiej zastosować dwa niezależne rejestratory i tylko odtwarzać w wybranej sytuacji. Połączenie dwóch niezależnych LAN-ów szczególnie przy słabym łączu internetowym nie będzie do tym rozwiązaniem. Do tego pewnie dojdą koszty postawienia serwerów i zatrudnienie specjalisty, bo samemu trudno będzie ogarnąć taka konfigurację.
Lepiej spróbować zrobić most WiFi, jak sugeruje @agat13, a internet podłączyć w jednym punkcie, tam gdzie będzie najszybsze i najstabilniejsze łącze. Przez most dostęp będzie do internetu w obu lokalizacjach.
W tym temacie warto by poznać co @Anonim by zaproponował.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur to nie temat na forum, takie rzeczy to robi się na miejscu, @Dawid81bb zleci pracę specowi i ten to ogarnie szybko, bo trzeba sensowny projekt sieci zrobić i pomiary, jak to mam @ketrasaArtur zdalnie zrobić 😉
Jak pomiędzy budynkami nie ma dużej odległości, to można kabel lan puścić i nim obraz z kamer, lub z drugiego FunBox udostępniać ten obraz, mostu wi-fi bym nie stawiał, bo niepotrzebne koszta.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niechcący kliknąłem w "Oznacz rozwiązanie" - mój błąd.
Niestety nie jest rozwiązaniem wifi, ani bezpośrednie połączenie.
Kombinowałem na różne sposoby i nie mogę tego zrobić.
Dlatego zdecydowałem się na dwa osobne łącza w Orange.
Oba łącza to 300Mb, więc powinny wystarczyć na VLAN.
Odległość nie jest duża, ale nie mam możliwości przeprowadzenia kabla, ani połączenia radiowego (przerabiałem to). W obu łączach jest to 300Mb. Łącze w magazynie nie będzie specjalnie wykorzystywane - doprowadziłem je tam głównie z uwagi na kamery, więc 300Mb powinno wystarczyć. Mam nadzieję, że obejdzie się bez serwerów i specjalistów (muszę ogarnąć to sam).
Nie mogę poprowadzić kabla. WiFi też odpada.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Dawid81bb nie ogarniesz tego sam, jak nie masz wiedzy specjalistycznej. Jak wspomniał @Anonim takie sprawy na miejscu i niestety koszty też będą.
U mnie zakłady są odległe od siebie o 10 km i szef połączył wszystkie radiolinia w jedną sieć LAN, z jednym dostępem do internetu, nadzoruje to ekipa informatyków.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Dawid81bb Jeśli będziesz to robił sam, to będzie trudne, szczególnie gdy nie ma się doświadczenia z routerami i obsługa VLAN-ów. Chodzi o konfiguracje obu sieci- tej lokalnej i zdalnej. Dlatego poleciłbym to zlecić komuś z doświadczeniem zarówno w zakresie monitoringu, jak i sieci rozległych. Chodzi również o ewentualny nadzór nad działaniem i zgłaszanie usterek czy problemów zarówno z netem (dalej nie wiem jakie masz usługi. Szczególnie chodzi o stały adres IP, co może być problemem dla VLAN-ów ) jak i komunikacją pomiędzy sieciami, czy sprzętem...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak poza tym, jeśli się ma Firmę, to koszty monitoringu i budowę sieci, można w koszty wrzucić, nie z własnej kieszeni łożyć, tak samo serwer, można go wrzucić w koszty.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim można wrzucić w koszty, ale to nie znaczy, że koszt przestaje być kosztem...
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »