- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam
Tak jak w tytule, mam problem z ogromnym bufferbloatem na routerze Funbox 10. Przy graniu w gry online Ping skacze do 100 czy nawet 200ms. Jestem podłączony po WiFi. Czy kupienie kabla i podłączenie się nim rozwiąże problem czy leży on w samym routerze?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Główny problem jaki tu widzę, to w ogóle nie "bufferbloat" tylko absurdalnie słaba przepustowość w ogóle - jak na taką umowę. Skoro masz wysyłanie na poziome 900Mbps, to musisz mieć umowę 8/1, czyli pobieranie powinno być istotnie wyższe niż 1Gbps, a tu tego nie widać, nawet po kablu. Wniosek jest taki, że sprzęt lub okablowanie masz nieadekwatne do wykupionej usługi. Coś (prawdopodobnie u ciebie) obcina ci wszytko na <1Gbps. To źle, i od znalezienia przyczyny takiego stanu rzeczy na Twoim miejscu bym zaczął.
A co do problemu tytułowego - jeszcze raz odsyłam do wątku który podlinkowałem wcześniej.
PS. To powinno wyglądać tak (przykład dla umowy 1000/300):
https://www.waveform.com/tools/bufferbloat?test-id=071648cc-f108-44cc-81ff-4f338c74d41b
Oczywiście ruter inny niż FB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Duży bufferbloat na Funbox 10
@facebookpl zawsze lepiej po kablu niż wifi to nawet nie ma o czym mówić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@facebookplnapisał(-a)Witam
Tak jak w tytule, mam problem z ogromnym bufferbloatem na routerze Funbox 10. Przy graniu w gry online Ping skacze do 100 czy nawet 200ms. Jestem podłączony po WiFi. Czy kupienie kabla i podłączenie się nim rozwiąże problem czy leży on w samym routerze?
Jakoś ci nie wierzę. Pokaż wynik testu, np. stąd: https://www.waveform.com/tools/bufferbloat
Połącz kabelkiem, zrób test ponownie. Sam sobie odpowiesz.
Zobacz ten wątek:
https://nasz.orange.pl/t5/Gry-online/Problem-z-bufferbloat-i-utrata-pakiet%C3%B3w/m-p/455912#M9044
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Właśnie tym testem to sprawdzałem. Zamówiłem kabel, przetestuję wtedy i zobaczymy, co się okaże.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@facebookplnapisał(-a)Właśnie tym testem to sprawdzałem. Zamówiłem kabel, przetestuję wtedy i zobaczymy, co się okaże.
Tak zrób. Ale wynik mógłbyś też pokazać, tak dla potomności i lepszego kontekstu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam.
Ja miałem podobnie po kablu. Porobiłem kilka testów.
Gdy komputer z kartą sieciową 2.5 Gb/s podłączyłem bezpośrednio do portu ethernet 10 Gb/s to test bufferbloat pokazywał mi podczas pobierania pingi od kilkuset do 1000 ms.
Przełączyłem kabel w Funboxie 10 na port 1 Gb/s i jakie było zaskoczenie. Bufferbloat pokazał podczas pobierania 4 ms a wysyłania 10 ms i A na końcu testu.
Podłączyłem switch z wejściem 10 Gb/s i wyjściami 2.5 Gb/s do Funboxa 10 do najszybszego portu a komputer do switcha i bufferbloat pokazał jak wyżej, czyli A+
Ja myślę, że port w Funboxie 10 działa dobrze tylko jak się podłączy urządzenie z kartą 1 Gb/s lub 10 Gb/s
Sprawdziłem pozostałe pośrednie prędkości, czyli 2.5 oraz 5 Gb/s
Podłączałem switche z takimi prędkościami wejściowymi i pingi szalały a bufferbloat wynik był F
Przed chwilą robiłem testy i to wyniki. Troszkę gorsze są dziś. Te o których pisałem robiłem kilka dni temu.
Mam Funboxa 10, internet 8/1 Gb/s.
Może moje testy okażą się pomocne?
Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak wygląda test już po kablu, zaraz moge dosłać jak było wcześniej, przy pobieraniu bardzo się poprawiło natomaist przy wysyłaniu mogło być lepiej.
Tu wynik na wifi. Co ciekawe podczas wysyłania jest lepiej niż na kablu
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Główny problem jaki tu widzę, to w ogóle nie "bufferbloat" tylko absurdalnie słaba przepustowość w ogóle - jak na taką umowę. Skoro masz wysyłanie na poziome 900Mbps, to musisz mieć umowę 8/1, czyli pobieranie powinno być istotnie wyższe niż 1Gbps, a tu tego nie widać, nawet po kablu. Wniosek jest taki, że sprzęt lub okablowanie masz nieadekwatne do wykupionej usługi. Coś (prawdopodobnie u ciebie) obcina ci wszytko na <1Gbps. To źle, i od znalezienia przyczyny takiego stanu rzeczy na Twoim miejscu bym zaczął.
A co do problemu tytułowego - jeszcze raz odsyłam do wątku który podlinkowałem wcześniej.
PS. To powinno wyglądać tak (przykład dla umowy 1000/300):
https://www.waveform.com/tools/bufferbloat?test-id=071648cc-f108-44cc-81ff-4f338c74d41b
Oczywiście ruter inny niż FB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ten test nie pokazuje rzeczywistej szybkości transferu. Dla przykładu u mnie w ofercie 1000Mbps na powyższym teście ledwo 400 pokazuje. Na Speed test wykręcam 940Mbps.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »