Dekoder 4K multi z własnym routerem Asus

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 10
  • 0

Cześć. Czy komukolwiek z Was udało się przejść z FB7 + ONT na własny router i z sukcesem skonfigurować TV (dekoder 4K multi) z routerem Asus xt8 lub GT AX11000 Pro z fabrycznym oprogramowaniem? ( niby obsługuje VLANy). Walczę od tygodnia i nie jestem w stanie uruchomić telewizji na żywo. Reszta działa bez problemów. 

7 ODPOW. 7

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2023
  • 8704
  • 70

• 3
  • 10
  • 0

Dzięki. Już wcześniej się na to natknąłem. Niestety tam nie udało siw ogarnąć telewizji bo  kolega z telewizji zrezygnował. 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3845
  • 17747
  • 95

Chyba nikomu się nie udało skonfigurować TV na własnym routerze, który ma zwykłe, konsumeckie oprogramowanie. 

• 2023
  • 8704
  • 70

@Gadula13  pokaż ustawienia rutera.

• 3
  • 10
  • 0

@Glut Chcesz zobaczyć moje aktualne ustawienia, czy  raczej   zobaczyć jakie opcje konfiguracji ma taki router ?   

Jeśli to pierwsze,  to nie wiem czy jest sens pokazywać bo próbowałem wielu ustawień  a tak naprawdę to  działam totalnie w ciemno. Np. nie mam pojęcia jak zmusić ten router do pobrania z DHCP IP dla vlan 839.   Czy może to jednak nie  jest potrzebne i ustawienie  Trunk na interface WAN powinno wystarczyć.  Fakt że  wszystko trzeba ustawiac przez  GUI , nie ma sensownych logów   sprawia że  jest to jeszcze trudniejsze. 

• 2023
  • 8704
  • 70

@Gadula13  Twoje aktualne ustawienia. VLAN 839 w ogóle dostaje DHCP? Może jednak pokaż te logi.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9416
  • 38640
  • 325

@Gadula13napisał(-a)

...

Np. nie mam pojęcia jak zmusić ten router do pobrania z DHCP IP dla vlan 839.   

...

Na tym VLAN nie funkcjonuje żaden DHCP. Interfejs nie musiałby nawet mieć adresu IP, jeśli ruter potrafiłby bez niego przekazywać pakiety multicast gdzie trzeba. Najczęściej ustawia się tam jakiś adres prywatny, kompletnie dowolny, byle nie miał konfliktu z innymi adresami - co jest o tyle trudne że klasa 10/10 jest w zasadzie "zajęta". Ja mam tam przykładowo 192.0.2.1/32, ale nie musisz się tym sugerować.

Nie wiem co to jest "trunk" w terminologii tych ruterów, ale generalnie wszystko co jest potrzebne to dwa niezależne interfejsy na jednym porcie WAN: jeden pod VLAN 35, i na nim zestawiona sesja ppp (to rozumiem że działa) i drugi, pod VLAN 839 i z niego ma korzystać igmpproxy albo inny demon rutingu multikastowego (choć prawdę mówiąc nie ma chyba przypadków używania czegoś innego niż igmpproxy - wyjątkiem byłaby sytuacja w której od razu na ruterze sygnał jest odbierany i przetwarzany, bez rutowania go dalej w surowej formie; wtedy możnaby obejść się bez rutingu multicast, to jednak egzotyka).

Pakiety sterujące VLAN 35 (ale tylko sterujące, nie ruch w obrębie ppp) powinny wychodzić (na WAN, egress) z wysokim priorytetem (5 lub 6) a pakiety na VLAN 839 (wszystkie) powinny wychodzić z priorytetem 4. To istotne, bo jeśli tag 802.1q pakietu będzie się różnił od tych oczekiwań (VLAN+prio), to taki pakiet zostanie zignorowany. Efektem będą zerwania lub problemy z nawiązaniem sesji ppp oraz brak strumienia IP TV.

Jeśli w GUI nie widzisz opcji które mogłyby takie ustawienia zmienić, to ich nie ustawisz, cudów nie ma. Na systemach otwartych (linux, BSD, OpenWRT) nie ma większego problemu ze skonfigurowaniem tej usługi. Wszystkie informacje są dostępne.

Jeśli mogę coś doradzić, to jedynie odpuszczenie sobie dekodera Multi 4k i przejście na własny sprzęt także w tym zakresie - apka Orange TV nie korzysta z multikastów i będzie działała za każdym ruterem, byle był dostęp do internetu.