Czy to prawidłowa konfiguracja sieci / Ktoś podszywa się pod moją sieć i jest na tym samym kanale

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 83
  • 176
  • 2

Czy to prawidłowa konfiguracja sieci / Ktoś podszywa się pod moją sieć i jest na tym samym kanale

TP-Link Deco X50-5G proszę wy googlować co to jest Beamforming to dużo zmienia postać rzeczy...

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5931
  • 57

Problemy sieciowe z kartą SIM!

Tylko co ma Beamforming do tego, że ktoś korzysta z sieci? Gdy nie będzie się w stanie zalogować to i tak nie skorzysta. Połącz się z ruterem w trybie offline usuń wszystkie urządzenia. Ustaw logowanie tylko po podaniu hasła i po sprawie. Jeśli chodzi o zakłócenia sygnału to zmień kanał na wolny. Który najlepiej to możesz sprawdzić sobie aplikacją NetMonster.

• 83
  • 176
  • 2

Jak to zrobić po podaniu hasła? Chętnie bym to zrobił...

• 1487
  • 5931
  • 57

@pawcik60napisał(-a)

Jak to zrobić po podaniu hasła? Chętnie bym to zrobił...

Jak co zrobić, zmienić kanał?

• 83
  • 176
  • 2

Nie ważne ehh

• 1487
  • 5931
  • 57

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

Chwila, mam wrażenie że autor nie ma pojęcia o czym piszę.
1. Te ukryte to może być dodatkowe "sieci" tworzone przez sam router np. huawei tak robi jest to normalne działanie. Jest to rodzaj dodatkowego kanału do wymiany danych między urządzeniami.
2. Jak jesteś pewien że to osoba która korzysta z Twojej sieci to blokujesz ją po MAC i sprawa załatwiona.
3. Dobrze rozumiem że sieć jest otwarta bez hasła? Jeżeli tak jest to skąd zdziwienie że ktoś kto nie ma być korzysta z Twojej sieci 😉

Screenshot_2025-07-25-04-39-29-373_com.openai.chatgpt-edit.jpg

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Interpretacja 100% poprawna. OP sam sobie kłody pod nogi próbuje rzucać. Cud że jeszcze mu sieć działa.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

@pawcik60 

Przede wszystkim sieci WiFi które pokazujesz to punkty dostępu, to do nich można się dołączyć, one do ciebie się nie "dołączają". Po drugie zwróć uwagę na podobieństwo MAC tej ukrytej sieci i twojego DECO. To jest to samo urządzenie. Też mam Deco, tyle że X60 i dwie jednostki, wtedy tych ukrytych sieci jest jeszcze więcej. To zupełnie normalne. Generalnie mieszanie w konfiguracji mesh nie ma sensu: te urządzenia są zaprojektowane tak, żeby w nawet domyślnej konfiguracji zapewnić optymalne połączenia. Zainwestowałeś po to, żeby nie musieć pod maskę w ogóle zaglądać. Ale jeśli lubisz zaglądać, to warto chociaż wiedzieć czego się tam można spodziewać. 

@pawcik60napisał(-a)

A to można i nie mieć? Powinna być 255.255.255.255 Proszę o radę i rozszerzenie tematu...

Rozszerzyć temat możesz bardzo łatwo. W interencie na temat adresacji IPv4 napisano całe morze artykułów. Na początek proponuję żebyś ten log pokazał AI (np. ChatGPT). On ci wyjaśni w przystępny i niedyskryminujący sposób co się w tym logu loguje. Będziesz potrzebował rozszerzenia tematu to też je przedstawi, na takim poziomie jaki będzie Ci odpowiadał.

Spoiler: nic ciekawego tam nie ma w tym logu, wszystko jest w porządku, jak już zresztą napisano. Masz jeden adres dla siebie, drugi to adres bramy. Maska sieci musi być taka, jaką jej administrator skonfigurował a nie taka jak się tobie wydaje że powinna być. Wyluzuj.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@pawcik60  ukryj SSID po jego zamianie