Czy port ETH1 w FB10 mogę użyć jako WAN?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 39
  • 95
  • 0

Czy dobrze zrozumiałem ?

Możemy użyć w FB10 portu 1 jako WAN ?

Czyli FB10 dalej użyć ako rozdzielnie (routera) neta po WiFi ?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

W sieci masz mieć 1 serwer DHCP. On ma rozdawać IP wszystkim, łącznie z wifi.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

32 ODPOW. 32

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Ulepszony Funbox 10 z WiFi 7

Nie, kolega ma pokomplikowaną konfigurację, ale tylko za FB10. Sam FB10 podłączony jest klasycznie.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 45
  • 172
  • 1

Nie, Wanem jest sam funbox 10, a dla samego funboksa 10 wanem jest jego wewnętrzny ont. On ma tylko 1 x ethernet  10 Gb/s tylko lan i 4 x 1 Gb/s lan. Wszystko, co opisałem mam podłączone do FB10. Po optymalizacji znanej każdemu inżynierowi nawet bez dyplomu jak ja(wyłącz i włącz zasilanie całej sieci) wzrosły nawet osiągi łącza internetowego do deklarowanych przez orange. Nie mam funboksa z wi-fi 7, ale nie specjalnie tego żałuję.  Z ONT Cieszyłbym się dużo bardziej, gdyby asus miał adres wan bezpośrednio z onta od orange, a nie wewnętrzny adres funboksa z jego zakresu lan, co daje podwójny nat mimo dmz dla danego adresu na funboksie. W dodatku Funbox lubi zgubić sobie takie przypisanie dmz do adresu po jakimś nieprzewidzianym odcięciu zasilania czy czasem po restarcie.

• 2842
  • 12101
  • 74

@Surfacenapisał(-a)

Czy dobrze zrozumiałem ?

Możemy użyć w FB10 portu 1 jako WAN ?

Czyli FB10 dalej użyć ako rozdzielnie (routera) neta po WiFi ?

Możesz, bo kto Ci zabroni? Pamiętaj, że  funbox na WAN akceptuje tylko pppoe. Tylko co to za różnica? Tak naprawdę to zwykły (ograniczony) router, więc albo akceptujesz pppoe, albo robisz z niego Access point i masz co chcesz.

• 39
  • 95
  • 0

Hmmm, czegoś nie rozumiem.

Mogę go przestawić na WAN (eth1) ? Czy nie mogę 🙂 ?

I co oznacza że wtedy tylko pppoe ?

Możesz proszę jaśniej opisać, bardziej łopatologicznie 🙂 ?

Dziękuję 🙂

Liczyłem że będzie działać jak zwykły eth z ustawioną bramą do routera a sam FB10 zostanie właśnie Access Pointem

• 2842
  • 12101
  • 74

@Surface napisał(-a)🙂

Liczyłem że będzie działać jak zwykły eth z ustawioną bramą do routera a sam FB10 zostanie właśnie Access Pointem

No w takim razie nic nie musisz robić, bo ten port właśnie tak działa domyślnie. W standardowym trybie to zwykły LAN, a nie WAN dla sesji pppoe.  Ty nie potrzebujesz WAN tylko LAN + wyłączony serwer DHCP.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 45
  • 172
  • 1

Dokładnie. Funbox nie jest Modemem z portem ethernet, nie jest ontem. Jest pełnoprawnym routerem więc bez kombinacji nie ma możliwości wyeliminowania go jako routera, choćby z ograniczoną funkcjonalnością. To on zestawia łącze ze światłowodem i wreszcie on przetwarza ruch, nawet mimo dmz dla jakiegoś adresu urządzenia, które wepniemy w port lan 10 Gb/s lub 1 Gb/s. Dla tego drugiego urządzenia funbox i tak będzie wanem, nie wystawi mu adresu IP, który wystawia orange, adostanie on jedynie adres IP z zakresu lan Funboksa 10. Nie ma możliwości ominięcia tego ograniczenia, nawet, gdy wyłączymy serwer dhcp. To po prostu lanem będzie zarządzać inny router, ale adresu wan, tego bezpośredniego do internetu nie dostanie router będący za funboksem. Ja akurat nie wyłączałem dhcp, bo gdybym kiedyś zdecydował się na telewizję od Orange, to nie ruszam mojego lanu, którym rządzi RT-BE88U, a dekodery podłączę do funboksa, tak jak sobie tego orange życzy. Nie będę aż tak bardzo grymasić, skoro przy tak złożonej konfiguracji mam te 7,9 Gb/s na speedteście, w normalnym funkcjonowaniu nie zapcham takiego łącza, więc powiedzmy, że torozwiązanie tymczasowo jest dobre. Jeżeli chcesz mieć własny router, a mimo to być zgodnym z zasadami orange to 1. Do portu 10 Gb/s ethernet funboksa dobrze jest podłączyć własny router, tak jak ja to zrobiłem, najlepiej oczywiście z portem 10 Gb/s wan lub wan/lan ustawionym w trybie wan jak mój asus. Gdy podłączysz router z portem wan max 1 gb, dobrze jest zrobić to podłączając go do portu 1 Gb/s, wtedy ten 10 Gb/s wykorzystać możesz inaczej. Osobiście stawianie routera z wanem 1 Gb/s za routerem z portem 10 Gb/s uważam za coś w rodzaju montowania spoilera w maluchu, używania stacji roboczej do zarządzania smart home itd. Jeżeli sieć będzie zarządzana dhcp przez funboksa, będzie płaska wszystkie urządzenia w tym lanie będą się widzieć. Jeżeli jednak za router brzegowy uznasz własny router, a funboksa zredukujesz do roli najbliższej modemu, jaką w jego przypadku można osiągnąć, to adresem wan routera brzegowego, twojego będzie jeden z przydzielonych adresów lan z sieci funboksa. Dobrze jest ustawić taki adres jako statyczny dla twojego routera własnego i włączyć dla niego dmz w funboksie. Minus jest taki, że urządzenia podłączone do funboksa do pozostałych jego portów innych niż ten, do którego wpiąłeś swój router nie zobaczą się  w jednym lanie z tymi, które podłączysz do swojego routera będącego za funboksem. Mnie to nie przeszkadza i tak funboksa traktuję jako router w roli modemu. Ma przekazywać ruch z i do internetu od i do asusa. Resztą lanu rządzi asus. Funboks ma u mnie 4 wolne porty np. 2 z nich w przyszłosci wykorzystam do podłączenia dekoderów, jeżeli zmienię telewizję z obecnego operatora na orange, czego nie planuję. Mam nadzieję, że dobrze to opisałem. Sam funbox nie ma ustawiania trybu pracy jak klasyczny router i trzeba się tak bawić. Nie możesz wejść w opcje i ustawić np. Tryb Accesspointa, powtarzacza (repeatera), w tryb mostu lub zwykłego routera. Oprogramowanie w tym zakresie jest żałośnie biedne i nijak nie mogę pojąć, dlaczego dla firm można, a dla indywidualnych sieciowców bez działalności gospodarczej już nie.

• 39
  • 95
  • 0

Dzięki za szeroki opis.

Docelowo moja umowa będzie przepisana na firmę.

Czyli wtedy Funbox 10 może mieć inną funkcjonalność niż w pierwszej fazie jak będzie na klienta indywidualnego ?

• 2842
  • 12101
  • 74

Z tego co pamiętam, FB10 w opcji dla firm jeszcze nie ma implementacji trybu bridge, takiego jak w FB6. 

• 39
  • 95
  • 0

Czyli obecnie nie ma żadnych różnic w FB10 między firmą a indywidualnym ?