Czy port ETH1 w FB10 mogę użyć jako WAN?

ROZWIĄZANE

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12105
  • 74

Generalnie oryginalnego hasła nie odczytasz, ale można wygenerować nowe, które przyjdzie SMS"em. Z poziomu aplikacji wszystko możesz zrobić lub przez infolinię.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 39
  • 95
  • 0

Teraz mam usługę na prywatną osobę

Chce zrobić cesję na własną firmę.

Wtedy nie mam jak hasła zrobić bo ze względu na segment w Orange nie mam dostępu do Mój Orange

Komplikują życie...

A po cesji hasło się zmieni 😕

W ogóle to jakaś porażka wyszła z tą instalacją bo w tym miejscu mam światłowód na firmę 1 Gbps - jeszcze aktywny

Monter stwierdził że on dostał zlecenie podpięcia pod istniejącą instalację a mam tylko jeden kabel...

No i albo anuluję instalację albo przepina to co mam na ta 2 Gbps

Kabla nowego nie puści bo im nie wolno samym decydować (bo kary nawet na kilka tysięcy zł...)

Teraz będę pisał o zwrot abonamentu za 1 Gbps bo mnie pozbawili nie z mojej winy opcji użytkowania tej starszej Neostrady...

Cyrk

• 39
  • 95
  • 0

No mam już sprzęt

Ale nijak nie mogę sobie poradzić uruchomić Funboxa10 jako klienta WAN i potem po WiFi po domku

Komuś to działa ?

Przełączyłem w menu na użyj zewnętrzny ONT (WAN Ethernet) ale nie pobiera żadnego adresu IP

Nie da się wogóle skonfigurować wtedy porty WAN 10 Gbe, nie ma opcji wpisania adresów IP/bramy itp

Czy coś źle robię ? komuś się udało ?

Gdzieś mi się obiło o uszy że WAN moze działać wyłącznie jako klient pppoe ? Ale czy nie tylko do Neostrady ? Bo niestety obecny WAN w FB10 nie może działać jako klient sieciowy po IP ?

Dobrze dedukuje ?

• 2844
  • 12105
  • 74

Piszemy Ci o tym już kilka razy a ty dalej swoje ;D.

WAN działa tylko z pppoe. Musiałbyś zrobić swój serwer pppoe i wklepać dane.

Innym sposobem jest WYŁĄCZENIE DHCP i wpięcie się w LAN, a nie w WAN.

Czyli LAN <-->LAN. Wtedy router wywali błąd internetu ale w rzeczywstosci net będzie, tylko będą ci diody migać, że net nie działa.

Podsumowując. Przełącz się na tryb z ONT wewnętrzny, wyłącz DHCP i będzie git.

No i pamiętaj o adresacji. Ustaw na sztywno IP routera na, adresację routera głównego . Czyli jeżeli główny router to 192.168.1.1 to FB'ksa ustaw np na 192.168.1.2 .

• 39
  • 95
  • 0

Ok. To zaraz tak zrobię.

Tylko czy to musi być port LAN ? Czy mogę uzyć portu eth 10 GbE ?

Bo Lan ma tylko 1 Gbit

Edit, zrobiłem i łącze się po WiFi ale neta nie ma. Pokazuje w opisie sieci WiFi - brak dostępu do internetu. Nie wiem co źle zrobiłem ale skąd pan ma wiedzieć skąd ma mieć internet skoro nie ma nigdzie podanej bramy ? Chyba że masz na myśli pracę jako switch a bynamiej nie o to mi chodziło... A o wykorzystanie w domu WiFi7

Nadal mi nie działała jako sam Access Point bo nijak nie ma w nim neta nawet jak podepne kabel LAN choć widzi urządzenia w sieci

• 2844
  • 12105
  • 74

Przecież jak włączysz tryb wewnętrzne ont , to port 10 Gb staje się LANem. Bramą będzie główny router, który rozdaje IP. Możliwe, że masz jakiś konflikt IP lub masz błędnie podaną podsieć. Dla pewności całkowicie wyłączyć firewalla na FB.   IP na FB ustaw statycznie.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Rutery operatora nie nadają się do pracy w kaskadzie za innym ruterem. Jeśli coś takiego próbujesz zrobić to jedyne mogę życzyć powodzenia. Generalnie jest to działanie masochistyczne.
Natomiast jeśli chcesz użyć zewnetrznego ONT i do niego podłączyć FB10, to musisz przełączyć FB w taki tryb i tyle. Powinno działać. Natomiast jeśli nie ma w nim opcji zmiany sposobu dostepu do internetu na zewnetrzny ont to nic nie zrobisz sensownego. Możesz powylaczać wszystko z wyjątkiem wifi i może da się z niego zrobić AP. Bardzo fikuśny.

• 2844
  • 12105
  • 74

@j131To prawda , ale jak ktoś się upiera to co zrobić ;)?

• 39
  • 95
  • 0

Panowie

Z serwerem pppoe (nie mam na mysli tego od Orange) jest kłopot bo to musi być wydajna maszyna bo inaczej uzyskam kilkaset Mb/s max zamiast tych dwóch Gbps co mam.

Jako bridge tez bez sensu bo nie będzie działać jako AP (w ogóle WiFi się wyłączy)

A chciałem w miarę tanim kosztem to WiFi7...

Telefon spina się fajnie na prawie 2600 Mb/s w sieci 6 GHz...

Konfliktu adresaci IP raczej nie mam, IP routera głównego, bramy to 192.168.0.10, na FB ustawiłem 192.168.0.11 no i zonk, sieć jest ale nie ma neta w niej, a mówicie ze powinien być ?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Masz internet? Na jakim sprzęcie? Co chcesz zrobić z tego fb10?