- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy można zmienić w Smartbox Wi-Fi 6 szerokość kanału Wi-Fi?
@tolek Mając na auto rzeczywiście wybiera najmniej obciążony kanał bo tak to powinno być tylko mnie martwi coś innego jak jestem w 1 pokoju gdzie mam smart wifi boxa mam 65 mb/s korzystając z 2.4 ghz 20 mhz szerokość ale w 2 pokoju jak jestem gdzie mam fun box 3.0 mam tylko 35 mb/s 20 mhz szerokość nie wiem czemu są takie różnice?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbba Tak działa wifi. Sprawdzałeś na SWB przez kabel ile dostaje? To co dostaje, po stracie przez kolejny odcinek, ściany i inne przeszkody dostarcza dalej...Stąd może być im dalej, tym większa strata-mniejsza prędkość
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Czyli tu nic więcej nie poradzę na to? Czyli lepiej przejść na 5 ghz bo wtedy wyższa prędkość itd
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbba Dobrze zrozumiałem, że SWB po przekazaniu wifi z FB3 ma więcej niż z FB bezpośrednio? Zweryfikowałeś na tym samym sprzęcie w mniej więcej w tej samej odległości? Widziałeś do czego się łączysz? Bo może urządzenie trzymało sieć SWB i wtedy moja wcześniejsza odpowiedź ma sens, a nie z bliższego FB, co teoretycznie powinno zostać przęłączone między nadajnikami, a z jakiegoś powodu trzymało się na starym połączeniu z SWB. Jak widzisz........warto dokładnie sprawdzić speedtest np wyłączając SWB,
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Jak byłem w 1 pokoju gdzie jest smart wifi box to było 65 mb/s i byłem połączony wtedy z smart wifi boxem a w 2 pokoju gdzie mam fun box 3.0 miałem 35 mb/s i był wtedy połączony z fun box 3.0 jest to pewne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbba Wyłącz SWB na ponowne testy przy FB3
Zweryfikuj zasięg na WifiAnalyzerze
Może FB i SWB są za blisko siebie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbba czyli sobie dobrze radzi z wyborem kanałów także niech pozostanie auto.
Pytanie - czy będąc w pokoju gdzie masz Funboxa jesteś na sieci rozgłaszanej przez Funboxa czy na sieci rozgłaszanej przez Smartbox - w WiFiAnalyzer też możesz sprawdzić do jakiego urządzenia jesteś podpięty (w punktach dostępu masz wskazane aktualne połączenie oraz adres MAC urządzenia). Ewentualnie po sile sygnału możesz sprawdzić. Czyli jeśli jesteś przy Funboxie ale podłączony do wzmacniacza to sygnał leci do Ciebie na około i stąd ograniczona prędkość.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W trakcie pisania posta padły odpowiedzi na to o czym pisałem. Czy Funbox nadaje na niezapchanych kanałach?
Wybierz 5GHz, jeśli masz opcję wspólną że sieć nie jest rozdzielona na osobno 2,4 i osobno 5GHz to telefon automatycznie będzie wybierał opcję 5GHz przy dobrych warunkach radiowych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie wiem dlaczego wolisz 2,4GHz? 🙂 Jest lepszy zasięg ale w mieszkaniu 5GHz też powinno pokryć a jeśli nie to zawsze telefon przerzuci się na 2,4.