Czy dysk/pendrive podpięty do Funbox 6.0 za pomocą USB jest tylko do odczytu?

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 10
  • 20
  • 0

Cześć

Czy dysk lub pendrive z FAT 32 podpięty do złącza USB Funbox 6.0 jest tylko do odczytu? Widzę wszystkie pliki, ale nie mogę dodawać nowych ani kasować istniejących plików z komputera podpiętego do sieci. Gdzie i jak zmienić ewentualne nastawy, by mieć pełen dostęp.

Z góry dziękuję

19 ODPOW. 19

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2937
  • 13907
  • 129

@Lacertus O ile dobrze pamiętam to na FB3 zasób był udostępniony z uprawnieniami RW więc i na szóstce powinno tak być. Może system plików posiada błędy i router zamontował go tylko do odczytu? Sprawdź uprawnienia na zasobie, w swoim systemie operacyjnym.

• 10
  • 20
  • 0

Sprawdzałem dla kliku różnych dysków i różnych komputerów - efekt zawsze ten sam: mogę tylko odczytywać

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15598
  • 64189
  • 825

@Lacertus z tego co kojarzę to właśnie są problemyTylko to mało logiczne 

W dekoderze rozumiem, ale w modemie?

https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Wspierane-systemy-plik%C3%B3w-dla-Funbox-6-przez-USB/td-p...

• 10
  • 20
  • 0

@agat13 Dlatego szukam pomocy na forum. Oczywiście wszystkie filmiki instalacyjne od Orange przejrzałem. Wg. mojej wiedzy Funbox nie ma ustawień konfiguracyjnych, oprócz zmiany USB 2.0  <-> USB 3.0. Podłączany pendrive to np. 8 GB (nic wielkiego). Oprogramowanie FB aktualne. 

• 10
  • 20
  • 0

@Samotnick Pamięci zewnętrzne są nieuszkodzone. A w który miejscu sprawdzić "uprawnienia na zasobie"? Może jakiś zrzut ekranu? Byłbym wdzięczny (mam Windows 11).

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8687
  • 35128
  • 293

Chodzi o to czy na komputerze (na zwykłym koncie, choć przy FAT32 konto chyba nieistotne) możesz na tym pendrajwie pisać.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2937
  • 13907
  • 129

@Lacertusnapisał(-a)

A w który miejscu sprawdzić "uprawnienia na zasobie"?

W otoczeniu sieciowym albo na już zmapowanym na literę zasobie: PPM/Właściwości/Zabezpieczenia

Zrzut ekranu 2025-12-06 092512.jpg

Sprawdź również czy możesz wykonać jakieś operacje na systemie plików przez menu FB. Na FB3 mogę na przykład wrzucić plik przez www. Zapis działa również przez zmapowany udział - sprawdziłem na Linuxie. Restart FB6 na wszelki wypadek wykonałeś? 

• 10
  • 20
  • 0

@j131 Oczywiście te same dyski/pendrive podpięte bezpośrednio do USB laptopa/komputera mogą być odczytywane i zapisywane (jest pełen dostęp).

• 10
  • 20
  • 0

@Samotnick Przede wszystkim Internet Explorere (pod Windows 11) widzi  Funbox 6 jako "infrastrukturę sieciową" a nie oddzielny dysk. I żadnych ostawień jak wskazałeś nie ma

Lacertus_1-1765015696742.png

Lacertus_0-1765015491178.png