- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witajcie.
Obecnie korzystam z FB3. Jestem z niego zadowolony. Do prędkości 300mb/s nie potrzebowałem nowszego modelu. Dawno nie sprawdzałem cen i widzę, że mogę obecnie przejść na znacznie szybszą opcję 1gb/s za fajną cenę, ale otrzymam wtedy Funboxa 7. Po wpisaniu tego modelu w Google od razu widzę listę problemów. FB3 nie sprawiał problemów - w zasadzie na przestrzeni ok 4-5 lat na palcach 1 ręki mogę zliczyć ręczne restarty - wszystko śmigało ok (o ile sama usługa akurat nie miała awarii - ale to nie wina routera).
Pytanie numer 1:
Faktycznie jest z nim tak źle?
Pytanie numer 2:
Obecnie na FB3 mam ustawione następujące rzeczy:
1. Dwie osobne sieci WiF- jedna 2,4Ghz a druga 5Ghz (niestety niektóre urządzenia miały problem z przełączaniem się, kiedy korzystałem z domyślnego połączenia obu sieci). Chciałbym nadal przy tym pozostać.
2. Każde urządzenie z którego korzystam ma przypisany stały wewnętrzny adres IP - zrobiłem to bez problemu w ustawieniach FB3 -> konfiguracja DHCP.
3. Mam przekierowanych kilka portów dla jednego urządzenia.
4. Mam ustawione DMZ dla jednego urządzenia.
Czy to wszystko będę mógł także ustawić na FB7?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Bober_szalonynapisał(-a)A mając FB3 moge wziąć opcję 1gb/s? Myślałem, że zmiana na nowszy FB jest wtedy konieczna.
Nie, FB3 do 1Gbps to norma, nie ma z tym problemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy Funbox 7 faktycznie jest taki zły
FB7 ma znacznie "lepsze" WiFi. Poza tym nic dla ciebie interesującego nie oferuje.
Lepsze WiFi możesz też mieć kupując sobie własny AP i wyłączając WiFi FB3 precz.
Ja bym na Twoim miejscu nie wymieniał. Sam przedłużałem niedawno i zostałem przy FB3.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A mając FB3 moge wziąć opcję 1gb/s? Myślałem, że zmiana na nowszy FB jest wtedy konieczna.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zawsze możesz wyciągnąć ONT od Orange i podłączyć własny router (o ile nie masz telewizji IPTV).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Bober_szalonynapisał(-a)A mając FB3 moge wziąć opcję 1gb/s? Myślałem, że zmiana na nowszy FB jest wtedy konieczna.
Nie, FB3 do 1Gbps to norma, nie ma z tym problemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Bober_szalony opcję 1Gb/sek obsługują wszystkie sprzęty ze stajni Orange. Moim zdaniem jeśli FB3 spełnia Twoje oczekiwania, to ja bym się nie przesiadał na FB7, a najwyżej na FB10.
7-ka niestety nie zbiera pochlebnych opinii
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Z tego co widzę, to o 10 też krąży sporo negatywnych opinii. Szczególnie o trybie eco i WiFi. Póki co najbardziej skłaniam się ku pozostaniu przy FB3 skoro chce wziąć „tylko” 1gb/s.
Przy okazji - czy w FB10 można całkowicie wyłączyć tryb eco? Oglądałem filmiki na YT i widzę, że są tylko 2 opcje do wyboru typu oszczędzanie słabsze i mocniejsze.