Czy Funbox 7 faktycznie jest taki zły

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 3
  • 12
  • 0

Witajcie.

Obecnie korzystam z FB3. Jestem z niego zadowolony. Do prędkości 300mb/s nie potrzebowałem nowszego modelu. Dawno nie sprawdzałem cen i widzę, że mogę obecnie przejść na znacznie szybszą opcję 1gb/s za fajną cenę, ale otrzymam wtedy Funboxa 7. Po wpisaniu tego modelu w Google od razu widzę listę problemów.  FB3 nie sprawiał problemów - w zasadzie na przestrzeni ok 4-5 lat na palcach 1 ręki mogę zliczyć ręczne restarty - wszystko śmigało ok (o ile sama usługa akurat nie miała awarii - ale to nie wina routera).

Pytanie numer 1:

Faktycznie jest z nim tak źle?

Pytanie numer 2:

Obecnie na FB3 mam ustawione następujące rzeczy:

1. Dwie osobne sieci WiF- jedna 2,4Ghz a druga 5Ghz (niestety niektóre urządzenia miały problem z przełączaniem się, kiedy korzystałem z domyślnego połączenia obu sieci). Chciałbym nadal przy tym pozostać.

2. Każde urządzenie z którego korzystam ma przypisany stały wewnętrzny adres IP - zrobiłem to bez problemu w ustawieniach FB3 -> konfiguracja DHCP.

3. Mam przekierowanych kilka portów dla jednego urządzenia.

4. Mam ustawione DMZ dla jednego urządzenia.

Czy to wszystko będę mógł także ustawić na FB7?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8672
  • 35073
  • 293

@Bober_szalonynapisał(-a)

A mając FB3 moge wziąć opcję 1gb/s? Myślałem, że zmiana na nowszy FB jest wtedy konieczna.

Nie, FB3 do 1Gbps to norma, nie ma z tym problemu.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6

• 8672
  • 35073
  • 293

FB7 ma znacznie "lepsze" WiFi. Poza tym nic dla ciebie interesującego nie oferuje. 
Lepsze WiFi możesz też mieć kupując sobie własny AP i wyłączając WiFi FB3 precz.
Ja bym na Twoim miejscu nie wymieniał. Sam przedłużałem niedawno i zostałem przy FB3.

• 3
  • 12
  • 0

A mając FB3 moge wziąć opcję 1gb/s? Myślałem, że zmiana na nowszy FB jest wtedy konieczna.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 85
  • 326
  • 0

Zawsze możesz wyciągnąć ONT od Orange i podłączyć własny router (o ile nie masz telewizji IPTV).

• 8672
  • 35073
  • 293

@Bober_szalonynapisał(-a)

Nie, FB3 do 1Gbps to norma, nie ma z tym problemu.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15591
  • 64160
  • 825

@Bober_szalony  opcję 1Gb/sek obsługują wszystkie sprzęty ze stajni Orange. Moim zdaniem jeśli FB3 spełnia Twoje oczekiwania, to ja bym się nie przesiadał na FB7, a najwyżej na FB10. 

7-ka niestety nie zbiera pochlebnych opinii 

• 3
  • 12
  • 0

Z tego co widzę, to o 10 też krąży sporo negatywnych opinii. Szczególnie o trybie eco i WiFi. Póki co najbardziej skłaniam się ku pozostaniu przy FB3 skoro chce wziąć „tylko” 1gb/s.

Przy okazji - czy w FB10 można całkowicie wyłączyć tryb eco? Oglądałem filmiki na YT i widzę, że są tylko 2 opcje do wyboru typu oszczędzanie słabsze i mocniejsze.