Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czy Funbox 6 zadziała bez zewnętrznego ONT na infrastrukturze INEA

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2672
  • 11000
  • 104

Cześć @Nesco94 

jeżeli miałbyś internet światłowodowy na łączach Orange, to możesz  bezpośrednio podłączyć światłowód do Funboxa 6. Natomiast w Twojej sytuacji jesli infrastruktura jest od innego operatora czyli np. Inea, Tauron, Fiberhost a Orange dzierżawi tą infrastrukturę to ONT zewnętrzne jest obowiązkowe, ponieważ bez tego internet nie będzie działał.

Pozdrawiam 🙂

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 153
  • 780
  • 5

Mój znajomy ma światłowód z Orange na sieci Tauron i też jest bez ont. Działa sam funbox.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 41
  • 151
  • 0

@Cracersnapisał(-a)

Mój znajomy ma światłowód z Orange na sieci Tauron i też jest bez ont. Działa sam funbox.

No widzisz,czyli u mnie teoretycznie też powinno działać 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14102
  • 58048
  • 704

@Nesco94Nie, nie powinno. Zasady są proste: operator inny niż Orange-obowiązkowo ONT zewnętrzny. To, że może gdzieś działa inaczej nie oznacza, że u Ciebie musi...

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29502
  • 271

@Nesco94  nie koniecznie, to zależy od typu podłączenia usługi światłowodowej i właściciela infrastruktury. Gdyby miało u Ciebie zadziałać to by zadziałało od razu jak podłączyłeś FB 6 bezpośrednio do światłowodu i zaznaczyłeś w menu "wewnętrzny ONT". To że gdzieś działa nie znaczy że wszędzie...

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 41
  • 151
  • 0

@agat13napisał(-a)

@Nesco94Nie, nie powinno. Zasady są proste: operator inny niż Orange-obowiązkowo ONT zewnętrzny. To, że może gdzieś działa inaczej nie oznacza, że u Ciebie musi...

Widocznie skoro u kogoś działa to nie jest do końca tak prosto ze musi być zewnętrzne ont i koniec. Mi to nie potrzebne bo i tak nie korzystam z FB tylko z innego routera,tylko chciałem z ciekawości sprawdzić.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14102
  • 58048
  • 704

@Nesco94To z ciekawości wyjaśniam, że odstępstwa mogą być, ale generalnie takie są zasady działania Orange na obcych sieciach.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29502
  • 271

@agat13  tak jak pisaliśmy na samym początku...

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1739
  • 7537
  • 60

@Samotnicknapisał(-a)

@tolek A czy ważny jest numer portu switcha do którego podpięty jest ONT? Wiem, że nie w temacie ale jestem ciekawy.

Tego nie wiem ale zakładam że temat już wyjaśniony w kolejnych postach tego wątku. 😉

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2135
  • 10230
  • 84

Nie, ale znalazłem, że do portu numer 1. Swoją drogą ciekawe dlaczego skoro PPPoE zaczyna się od broadcastu.