Brak uwierzytelnienia aktualnie połączonej sieci wifi

ROZWIĄZANE

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 5
  • 0

Witam, czy ktoś pomoże? Nie mogę połączyć rzutnika Magcubic l018 do wifi. Ciągle błąd uwierzytelnienia bieżącego połączenia wifi. Nazwa sieci, hasło jak trzeba. Rozdzielone 2.4 od 5 G. Na infolinii zmieniono wifi 6 na mniejsze. 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

Pewnie jest niezgodność w zakresie wymogów szyfrowania. Albo mylisz hasło. Sprawdź najpierw trzy razy czy wpisujesz odpowiednie hasło. Następnie sprawdź jaki typ szyfrowania jest obsługiwany przez rzutnik i przestaw WiFi FB (faktycznie mowa o FunBox 3?) na jego obsługę. Jeśli to nie pomoże, dopiero wtedy rozdziel sieci 2,4GHz i 5GHz na dwa odrębne SSID. Piszesz że to wszytko już robiłeś, więc stawiałbym jednak na szyfrowanie.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 ODPOW. 7

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

@IWO17  czas w rzutniku masz ustawione na automatyczny? Jeśli na ręczny to przestaw na automatyczny. Źle ustawiona data może dawać taki błąd.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

Pewnie jest niezgodność w zakresie wymogów szyfrowania. Albo mylisz hasło. Sprawdź najpierw trzy razy czy wpisujesz odpowiednie hasło. Następnie sprawdź jaki typ szyfrowania jest obsługiwany przez rzutnik i przestaw WiFi FB (faktycznie mowa o FunBox 3?) na jego obsługę. Jeśli to nie pomoże, dopiero wtedy rozdziel sieci 2,4GHz i 5GHz na dwa odrębne SSID. Piszesz że to wszytko już robiłeś, więc stawiałbym jednak na szyfrowanie.

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@IWO17 

To bardzo trudny problem dla zdiagnozowania.

Miałem na kilka dni MC8512 i tam miałem identyczny problem. Próbowałem zmieniać hasło, nazwy sieci, dawać bez hasła, z opcjach routera pozwalać tylko na tą komórkę. Rozmawiałem np. z CharGPT. Pomagało robienie restartu routera aż za którymś razem się połączyłem ale ponowny restart i to samo. W końcu router oddałem jako zwrot.

Niestety nie mam pojęcia co było powodem takiego zachowania.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@Zeusek  Nie pomyliłeś wątków:)?

• 1223
  • 5046
  • 44

@atlas_cudow 

Raczej nie choć mógł być w dwóch wątkach 😉

To upierdliwe gdy pokazuje że brak uwierzytelnienia (ikonka sieci z pytajnikiem), nawet na obecnym MC888 też to czasami mam i nie mam pojęcie dlaczego.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Jasne. Ja się wyleczyłem z ZTE. W mojej opinii oni nie umieją w routery. Ostatnią sztukę sprzedałem. Taki błąd to raczej wynika z tego, że nie może złapać IPka.  Np dlatego, że ma za dużo podłączonych urządzeń, albo na kliencie jest wklepany na sztywno IP z innej podsieci.  Nie licząc problemów z szyfrowaniem itp. 

• 1223
  • 5046
  • 44

@atlas_cudow 

Za dużo urządzeń to odpada chyba że ZTE uważa że kilka to już za dużo.

Jak miałem B818 to takich rzeczy nigdy nie było. Wydaje mi się że już wszystkiego próbowałem... może masz rację że to wina ZTE.

Ps. Dzisiaj lub jutro dostanę nowy router ale na razie nie powiem jaki żeby nie zapeszyć 😉