Nie można wyświetlić tego widżeta.

Aibox2 - jak zabezpieczyć modem przed hakerem

Poziom 6, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 0
  • 0

Witajcie 🙂 I pytanie jak wyżej - jak zabezpieczyć modem przed włamem? Ktoś (domyślam się, kto...) już po raz drugi włamał się na mój komputer, loguje się na moje konta. Prawdopodobnie robi to wynajęty haker. Zahasłowałam już kompa, poradzono mi też zabezpieczyć router - jak to zrobić? Boje się sama w nim grzebać, bo jeszcze coś namotam i zostanę bez dostępu do sieci... I jeszcze jedno - jakiś czas temu pojawiła się na pulpicie wtyczka do Mozilli - Lightbeam. Sprawdzałam - w aktywnych wtyczkach jej nie ma

6 ODPOW. 6

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32841
  • 39256
  • 1392

Do tego routera ciężko się włamać, bo on ma podstawowe funkcje. Na pewno warto zmienić hasło do wifi i panelu admina. Mogę wieczorem zrobić wersję obrazkową. Podejrzewam, że to coś na kompie.

• 3
  • 0
  • 0

Bardzo bym była wdzięczna za pomoc 🙂 Nie chcę się ciągać po policjach i prokuraturach, bo jest to uciążliwe... Włamu dokonano już wcześniej, jakieś kilka miesięcy temu - osoba ta zablokowała konta innej osobie korzystającej z mojego komputera. I wtedy prawdopodobnie haker wlazł na mój komputer. Nie pomogły zmiany haseł - ktoś mi grzebie dalej ewidentnie. Dopóki nie złapię tego kogoś za rękę, nie chcę robić z tego afery - policja raczej mnie wyśmieje, że ktoś mi zagląda do korespondecji. Ale jest to wkurzające...

Anonim

Nie dotyczy

@Reniutek Jak masz podłączony komputer po WiFi czy kablem LAN? Nie mam skutecznego zabezpieczenia przed hakerem. Mozliwe że masz jakieś trojany i dlatego coś ci znika Przeskanuj tym komputer

• 3
  • 0
  • 0

Przeskanowałam antywirusem i wyskoczyły mi 4 rzeczy: 3 odejrzane ustawienia przeglądarki Ask.com i jeden plik video (ściągnięty album Taco Hemingwaya, z jego strony, darmowy, więc raczej nie podejrzany). Ten Ask przypadkowo ładuje się przy okazji innych rzeczy, ale rzeczywiście, po włamie w grudniu zdziwiłam się, że się pokazał. Sprawdziłam wtyki w Mozilli, nic podejrzanego. Ask nie widnieje też na panelu sterowania, w Dodaj/usuń programy. Czy to możliwe, że ktoś władował mi ASK i przez to podglądał hostroię oglądanych stron i aktywne logowania?

Anonim

Nie dotyczy

@ReniutekWięc miałeś wirusy jeszcze przeskanuj tym adwcleaner 

Darmowy nie zawsze jest bezpieczny tak jak Np.Avast AVG.

Anonim

Nie dotyczy

@Reniutek Sprawdź proszę, czy któryś z powyższych wpisów jest odpowiedzią na Twój temat. Jeżeli tak, oznacz go proszę jako rozwiązanie. Dzięki temu inni użytkownicy będą mogli szybko znaleźć interesującą ich odpowiedź.