ŚWIATŁOWÓD 1Gb/s i router Asus rt-ax58u

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 11
  • 40
  • 0

@j131 jakie funkcje? Wszystkie dodatki poza standard wyłączone bo sprzęt nie wyrabia. "Mnogość" funkcji z których nie można skorzystać tylko kuje w oczy po zalogowaniu do WebGUI.
Generalnie miałem problem z połączeniem się serwerem VPN, dopiero wczoraj router wykrył jakąś aktualizację softu i zaczeło to działać. 
Próba instalacji alternatywnego softu też zakończyła się niepowodzeniem.

@Anonim nie przesadzajmy, z takim sprzętem radzi sobie sprzęt za 200 zł. Termostat i gniazdko elektryczne WiFi (Tuya) nie zżera przecież połowy pasma. W trakcie testu oprócz wspomianych urządzeń IoT był włączony laptop spięty z VPNem firmowym i PC z którego łączyłem się do routera. Poza tym wyraźnie widać, że po włączeniu tej funkcji ścina transfer. Nie dotyczy to tylko "historii przeglądanych stron" ale również analizy ruchu itp. 

@Samotnick jaki sprzęt w takim razie polecisz do 1k PLN? 🙂

Anonim

Nie dotyczy
  • 0
  • 0
  • 0

@m82pl  pewnie że 2 komputery, spoko wyciągną  w sumie 900Mb/s, nawet na średniaku do 500 zł, byle bez serwerów VPN czy serwerów plików, od 1k zł dopiero jest konkretny router, nie da się tanio i dobrze, to tak jak z komputerami, nie pograsz na Laptopie za 2k zł, trzeba wydać drugie tyle 😎

Taki ASUS - RT-AX92U  pewnie podoła wszystkiemu, jak wpadnie w me ręce, to przetestuje, obiecująco się prezentuje 😄

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

@m82plnapisał(-a)

@j131 jakie funkcje? Wszystkie dodatki poza standard wyłączone bo sprzęt nie wyrabia. "Mnogość" funkcji z których nie można skorzystać tylko kuje w oczy po zalogowaniu do WebGUI.
Generalnie miałem problem z połączeniem się serwerem VPN, dopiero wczoraj router wykrył jakąś aktualizację softu i zaczeło to działać. 
Próba instalacji alternatywnego softu też zakończyła się niepowodzeniem.

No to faktycznie słabo. To w takim razie ten mój serwer z demobilu z Ubuntu w roli rutera nie jest taki zły. Nic go nie spowalnia. A kosztował tylko około 200PLN.

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 11
  • 40
  • 0

Dziś kolejne problemy w nocy padł cały interfejs eth. Niby diody świeciły, że wszystko jest OK, ale można było korzystać tylko z WiFi. Wielokrotny restart nic nie pomagał, musiałem zrobić hard reset i całą konfigurację robić od nowa.

Poważnie zastanawiam się na oddaniem tego sprzętu na gwarancji, bo od 20 lat nie miałem tak dziadowskiego urządzenia sieciowego. 

Anonim

Nie dotyczy
  • 0
  • 0
  • 0

@m82pl  buble się trafiają 😎

Oddaj jak masz taką opcje 😎

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

@m82pl 

I jak postępy?

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 24
  • 0

Ja używam tego od ponad roku i wszystko działa jak należy, nigdy nie miałem zaniku sygnału Wifi itp.

ONT - Ruter Asus RT-AX58U. Połączone są ze sobą kablem 6 kategorii. Pewnie na tak krótkim odcinku wystarczył by kabel CAT5. Warto zwracać uwagę na to, aby był to dobry markowy kabel.

Dodatkowo załączam screen z ustawieniami rutera. Dziwne, że ustawienie internetu (VID=35) jest w zakładce IPTV.

Zakładka WAN (kabel z ONT wpinamy do wejścia Wan w ruterze):

tqlis1_0-1675345142668.png

Zakładka LAN / IPTV (nieźle to schowali):

tqlis1_1-1675345339058.png

I to cała filozofia. Nawet nie wiem, czy wprowadzeniu tego resetowałem ruter, wydaje mi się, że czerwona dioda od razu zmienia kolor na biały po wpisaniu hasła i ustawieniu VID=35.

Jeżeli chodzi o TV to nie testowałem tego. Rutera używam tylko do internetu.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 77
  • 246
  • 0

Jak router to mikrotik hap ax3 lub 5009. Sprzęty typowo konsumenckie ja sie nie bawię. Chodzi o bezpieczeństwo i konfigurację. Na mikrotiku dużo rzeczy poustawia, od tuneli vpn po pppoe server i hotspot , 802.1q vlan itp...

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 18
  • 44
  • 0

Widzę, że nie było tutaj pisane o ważnej, podstawowej kwestii, dotyczącej komunikacji bezprzewodowej.

1. Najpierw w logach wifi na Asusie trzeba sprawdzić parametry połączonych klientów (naszych urządzeń):

- W Asusach: System Log > Wireless logs,

- załączam screena,

Sprawdzamy tam konkretnie, jakie karty wifi są zainstalowane w urządzeniach podłączonych do routera:
- AC jednostrumieniowa - o przepustowości 433Mbps,
- AX dwustrumieniowa - o przepustowości 1200Mbps,

Czyli, jeżeli z routerem podłączeni jesteśmy telefonem, laptopem, itp:
- z kartą AC jednostrumieniową i odpalimy na tym speed-test, to max możliwa przepustowość nie więcej niż 433Mbps - w praktyce około 330Mbit będąc przy routerze, więc fizycznie nie wysycimy ani 600Mbps, a tym bardziej 1Mbps łącza od dostawcy.
- z kartą AX dwustrumieniową i odpalimy na tym speed-test, to max możliwa przepustowość nie więcej niż 1200Mbps - w praktyce spokojnie wysycimy 1Mbps łącze od dostawcy, będąc przy routerze oczywiście.

2. Dopiero potem wyłączamy QoS, kontrole rodzicielską, (a wcześniej usuwamy licencję z listy, jeżeli mieliśmy włączoną kontrolę, QoS), analizator ruchu, VPN, robimy reset "przyciskiem", aktualizujemy/zmieniamy soft.

3. Wymieniamy klientów:
- w laptopie bez problemu można za około 100 zł można kupić nową kartę AX (2 strumienie) i wymienić. W moim przypadku do 8 letniego Laptopa z i5, dokupiłem kartę Intel AX210, bo stara to była AC 1S - (rozkręcamy laptop, wypinamy malutkie pigtaile od starej karty i podłączamy nową - są filmiki na YT),
- w przypadku telefonu - wymiana na taki z lepszą kartą Wifi. Tutaj nie ma reguły, że nowy telefon będzie miał AX, zazwyczaj te budżetowe mają AC 1S.

4. To jest tak, jakbyśmy chcieli holować Fiatem 126P przyczepę od Tira - przyczepę może i podłączymy, ale nie uciągniemy.
5. Dużo jest takich przypadków, że ludzie mają od operatora łącze 2Mbps, mają nawet pożądne routery komercyjne z Wifi 6, a zapomnieli o urządzeniach klienckich.

4.png