🤖Złośliwe oprogramowanie: ransomware, rootkit, spywar, cryptojacking, adware - przykłady z życia

Zespół Nasz Orange
  • 743
  • 1988
  • 36

🤖Złośliwe oprogramowanie: ransomware, rootkit, spywar, cryptojacking, adware - przykłady z życia

Witajcie,

rozpoczynamy akcję Cyberbezpieczni z Nasz Orange. Chcemy, żebyście podzielili się z nami przykładami na infekcję złośliwym oprogramowaniem, z którymi się spotkaliście, tak żebyśmy mogli wspólnie o nich dyskutować. Wasze doświadczenia i wnioski pomogą innym użytkownikom rozpoznać zagrożenia i się przed nimi obronić.

Czym możecie się podzielić w tym temacie?

Piszcie o infekcjach oprogramowaniem typu:

• ransomware - wirusy szyfrującym dane na dysku i żądającym okupu za ich rozszyfrowanie 
  • rootkit -  wirusy przejmującym kontrole i pozwalającym na zdalne zarządzanie komputerem 
  • spywar - wirusy szpiegujące, wykradające dane z plików lub dane wprowadzane do komputera
  • adware -  wirusy wyświetlające niechciane treści/reklamy
  • cryptojacking - wirusy przejmujące moc komputera w celu kopania kryptowalut
  • inne rodzaje infekcji

⬇️⬇️⬇️⬇️

ps: pozostałe kategorie tematyczne:

- 🥸Oszustwa: fałszywe oferty sprzedaży, inwestycji, strony sklepów/instytucji - przykłady z życia
 - 🤑Wyłudzenia: phishing, vishing, smishing, quishing, spoofing - przykłady z życia

3 ODPOW. 3

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Kiedyś napisałem, że aplikacja wyświetlająca niechciane reklamy to wirus. Zostałem za to skarcony, a wypowiedź ocenzurowano. Rzecz oczywiście dotyczyła aplikacji Mój Orange. Żeby nie było tak całkiem negatywnie, to ostatnio udało mi się wreszcie namierzyć domeny które należy zablokować, żeby ta aplikacja działała poprawnie, czyli bez reklam. Tym doświadczeniem jednak się nie podzielę, bo pewnie zaraz musiałbym ponownie namierzać. A z tą infekcją coraz trudniej walczyć, bo nasz drogi operator uparcie przenosi rozmaite funkcjonalności do tej jednej aplikacji, i coraz trudniej się bez niej obejść.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2157
  • 16474
  • 3

Człowiek uczy się całe życie, a i tak popełnia błędy. Moja przygoda z internetem miała początek ok. 2007r. od pierwszego, podarowanego laptopa z touchpadem. Już wtedy, tak mi to syn nakreślił, złapałem konia trojańskiego. Jakimś tam swoim sposobem (programista) wybronił mnie od niego, po czym kupił jakieś cudo, co nazywa się Pentagram i zaszyfrował. Jednak mój brak podstaw nie dawał mu spokoju, a sam nie zamierzał mnie uczyć, więc kupił mi książkę dla seniora o wiedzy nt. internetu i poruszania się po nim. Nie pamiętam nazwy, ale pod wpływem nacisku syna, zacząłem układać hasła do logowanych stron i poczty, co jednak nie uchroniło mnie od podatności na wirusy. Okrzepłem po pierwszym blue ekranie, a po nim były kolejne zawirowania. Wtedy kupiłem za niemałe pieniądze swój pierwszy komputer stacjonarny z Windowsem 7. Największą zmorą była ciągła próba zmiany w panelu sterowania na dostęp zdalny i brak ochrony dysku. Jak już to opanowałem, były ataki na sterowniki, czy dziwne pojawianie się okienka z cmd. Włączyłem do użytku oprogramowanie antywirusowe, bo Defender jednak, przy mojej wydatnej "pomocy" nie chronił dobrze. Parę lat ktoś mnie jednak ćwiczył (może i syn?), aż ustały ataki. Jednak nie ma mocnych na hakera. Ktoś tak perfidnie zhakował mi touchpada w Windows 10, że specjalista od tych napraw z serwisu pozagwarancyjnego dał mi wycenę nie do zaakceptowania. Nowy laptop był więcej wart ceny i zamiast powoli dobiegającego końca wsparcia Windowsa 10, laptop z Windows 11 jest obecnie w użyciu. Co zatem powodowało, że ataki nie ustawały? Zbyt krótkie i nieskomplikowane hasła, a także czasami lekceważący stosunek do codziennej "pielęgnacji", oraz ochrony przed wirusami i zagrożeniami. Nie ma jednak mocnych na hakerów, toteż nieustanna czujność i stosowanie się do zaleceń, na jakimś bezpiecznym poziomie uchronić może od niespodzianek. 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Znajomemu wyświetliła się niebieska tapeta z napisem że policja zablokowała komputer i trzeba uiścić opłatę. Gość zadzwonił do mnie jeszcze przed komisariatem powiedzieć mi że idzie zapłacić, i chyba liczył, że mu przytaknę że dobrze robi. 🙂

Kolega zamiast uczciwie zapłacić za licencję polskich filmów przy których oglądaniu raczej zasłania się okna, pobrał je z forum chcąc przyoszczędzić. Happy end: pismo z wezwaniem do zapłaty odebrał od listonosza on, a nie jego partnerka. 🙂