Podejrzenie włamania na telefon - jak anulować wszelkie subskrypcje i SMS-y/MMS-y premium?

ROZWIĄZANE

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2849
  • 12149
  • 75

Podejrzenie włamania na telefon - jak anulować wszelkie subskrypcje i SMS-y/MMS-y premium?

@_Artek_  Widocznie nie dajesz wiary, ze zupełnie nic się nie stanie 🙂 .

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 882
  • 3821
  • 6

@atlas_cudow  Zrobiłem dosłownie wszystko a nawet za dużo tylko po to żeby nic się nie stało i wierze w to że nic się nie stanie ale jednak ktoś w jakimś celu chciał dostać mój i nie tylko mój numer telefonu i jednak zadał sobie trochę trudu... więc zakładam że nie zrobił tego jedynie "for fun".

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 472
  • 2782
  • 0

@IreneuszCDnapisał(-a)

@_Artek_ teraz jest fala zagranicznych nr i nie oddzwania się, bo są płatne, sporo o tym ostatnio piszą 😎

To nie wina klikania w link 😃

Nie wiadomo, może właśnie stąd jego numer poszedł do jakiejś bazy i teraz będą go nagabywać 😎

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2849
  • 12149
  • 75

Patrz, bez żadnego trudu zdobyłem jakiś nr z ogłoszenia

atlas_cudow_0-1745930419668.png

I co mam z nim zrobić, żeby coś wyłudzić?

Oszuści chcieli twój nr, żeby wysłać Ci jakiś link do płatniści łudząco podobny do "niedopłaty w inPost", lub po prostu żeby wysyłać spam.

Oszuści to nie są głupi ludzie. Oni też mają swoją weryfikację "ofiar".  Np wrzucają taki  fake konkurs i patrzą, kto dał się nabrać. Wiedzą, że z tymi, co podali swoje dane, pójdzie łatwiej z wyłudzeniem kasy.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8685
  • 35123
  • 293

Nic się nie stanie. Do mnie też dzwonią z zagranicy w kwestii tego dodawania do Whatsapp. To na 100% bez związku ze sprawą. To po prostu kolejna próba rozpoczęcia phishingu.

• 882
  • 3821
  • 6

Obstawiałbym nawet próby wyłudzenia dodatkowych danych "na pracownika banku" ale akurat na to nie dam się nabrać bo wiem że wtedy wystarczy się rozłączyć i zadzwonić do banku bezpośrednio z aplikacji mobilnej 😛 

Możliwe też że sms który miał do mnie trafić z "kodem potwierdzającym" kosztował więcej niż 35zł i operator go zablokował i na tym sprawa się zakończy......

Co będą próbowali zrobić pewnie dowiem się za jakiś czas........

• 8685
  • 35123
  • 293

Jeśli nie daje ci to spokoju, to zgłoś incydent do CERT, albo CERT Orange. Zgłaszasz tylko stronę/wiadomość podszywającą się pod "konkurs". Jest prawdopodobne że nie tyle SMS został zablokowany (za przychodzące SMSy się wszak nie płaci), co strona go wysyłająca jest już odcięta przez Cybertarczę. Nie podałeś tu żadnych danych które umożliwiłyby weryfikację (oczywiście nie musisz tego robić) - ale incydent IMHO warto zgłosić, tyle że nie do banku czy operatora, a do instytucji zajmujących się cyber-bezpieczeństwem, czyli w naszym wypadku CERT.

• 882
  • 3821
  • 6

Dokładnych danych celowo nie podaje bo post," ku przestrodze" też zostanie na tym forum:D

@j131 To o czym wspominasz też jest całkiem możliwe 

zapora sieciowa w funbox  być może zablokowała  wysłanie formularza z numerem telefonu , bo wielu ludzi pisało że nie mogli zarejestrować odbioru nagrody i wtedy fake konto sugerowało przełączenie się z WIFI na zasięg 5g/LTE czego ja na szczęście nie zrobiłem.
Będę monitorował sytuacje i w razie czego reagował na bieżąco.   

• 8685
  • 35123
  • 293

FunBox niczego takiego nie blokuje. Zapora przepuszcza wszystkie połączenia wychodzące. Natomiast CT działa na całej sieci Orange (nieistotne czy z danych komórkowych czy z łącza stacjonarnego - działa tak samo).
Naprawdę, zachęcam cię do wejścia na stronę:
https://cert.orange.pl/cybertarcza/
tam masz ocenę bezpieczeństwa w twojej sieci (np. czy coś podejrzanego z niej nie wyszło - tak, to jest już monitorowane za ciebie), jak i link do zgłaszania incydentów.

PS. Info na temat numerów dzwoniących z zagranicy w sprawie Whatsapp też tam znajdziesz:

https://cert.orange.pl/aktualnosci/oferta-pracy-przez-whatsapp-tak-oszusci-wyludzaja-pieniadze/

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2160
  • 16488
  • 3

@_Artek_  nie bierz na poważnie wszystkich problemów świata i niczego nie monitoruj. Chyba, że chcesz usiąść na jakimś kamieniu i czekać na "ostatnie pożegnanie". Ty naprawdę kusisz i telepatycznie ściągają Cię do swoich gierek, jako łatwą zdobycz i ofiarę zarazem😊 Wrzuć na luz😀