- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podejrzenie włamania na telefon - jak anulować wszelkie subskrypcje i SMS-y/MMS-y premium?
Gdybym tydzień wcześniej nie brał udziału w tym konkursie i gdyby nie było po 23 to pewnie zachowałbym większą czujność.... a tak pierwszy raz dałem się wrobić w coś takiego...... zbyt dużo poprawnych zbiegów okoliczności żebym mógł podejrzewać że coś jest nie tak, jednak uważam że ktoś kto prowadzi profile społecznościowe zwłaszcza banków i firm z którymi ludzie mają długotrwałe umowy powinny bardziej uważać na to co się dzieje w komentarzach zwłaszcza pod postami konkursowymi.
Póki co nikt podejrzany do mnie nie dzwonił i zaraz po zorientowaniu się że coś jest nie tak wprowadziłem blokadę połączeń smsów premium i mmsów premium ustawiając limit dodatkowych kosztów na 0zł.
Pocieszam się również faktem że żaden sms ani mms z kodem potwierdzającym jednak nie przyszedł.....być może uratowała mnie blokada dodatkowych kosztów którą miałem od zawsze ustawioną na 35zł.
Jeśli był tam jakiś malware to zakładam że kierując do 15 tysięcy darmowych gier na androida, ewentualny malware również był napisany pod androida dlatego u mnie de facto nie zadziałał ios to jednak nadal bardzo zamknięty system i dużo trudniej mu zaszkodzić, choć nie twierdze że jest to niemożliwe.....
Dziwi mnie też fakt, że nikt nie pousuwał tych komentarzy dodanych przez fałszywy profil informujących
o wygranej w konkursie i znajdujących się pod postem konkursowym oficjalnego profilu banku..... no ale cóż, póki co nic niepokojącego przynajmniej w moim przypadku się nie dzieje, a temat może kiedyś komuś się przyda..... nie ukrywam że wolałbym móc wrócić do obciążenia rachunku telefonicznego np opłatą za serwis streamingowy ale póki co nie będę ryzykował..... może za jakieś 6 miesięcy.
@j131 masz racje zrobiłem nawet "za dużo" ale w takich sytuacjach zawsze wychodzę z założenia że lepiej zrobić za dużo niż za mało.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podejrzenie włamania na telefon - jak anulować wszelkie subskrypcje i SMS-y/MMS-y premium?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie wiem dokładnie bo nie zapisuje się na smsy i mmsy premium ale wydaje mi się że samo podanie numeru też nic nie daje bo trzeba albo samodzielnie wysłać sms na taki numer premium albo odpowiedzieć na pierwszy sms wysłany z numeru premium i tylko wtedy to działa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli był tam jakiś malware to zakładam że kierując do 15 tysięcy darmowych gier na androida, ewentualny malware również był napisany pod androida dlatego u mnie de facto nie zadziałał ios to jednak nadal bardzo zamknięty system i dużo trudniej mu zaszkodzić, choć nie twierdze że nie jest to niemożliwe.....
To założenie jest błędne. Malware na telefony działa inaczej, niż na PC. Musiałbyś świadomie zainstalować aplikację, spoza sklepu, co w iOS bez kombinacji jest niemożliwe, a w Android dość trudne. Inna sprawa, że malware, może się pojawić również w aplikacjach ze Store.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kliknięcie w podejrzany link, może aktywować jakąś usługę i warto uważać 😎
Konkursy sobie odpuściłem dawno, nic nie wygrałem, jedynie dane swoje udostępniłem, potem trzeba to anulować i spam na nr telefonu idzie, dobrze ze nie na główny numer 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak jak pisałem hiperłącze było zamaskowane i de facto widziałem coś w stylu "kliknij tutaj" a że byłem na telefonie a nie na komputerze to blokady też nie zadziałały bo nie miały prawa zadziałać 😄
@atlas_cudow dlatego pewnie byłem bezpieczny bo ios w takich sytuacjach wymaga czegoś w stylu instalacji niepodpisanego certyfikatu czego nawet w środku nocy bym nie zrobił. 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_ , osobiście uważam, że po 23:00 to zwykłe szukanie wrażeń. Dla smartfona i dla Twojej głowy capstrzyk. Odświeżysz umysł po porannej kawie, a ten diablik nadal będzie czekał, aż się skusisz😀
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Właśnie dzwonił do mnie jakiś automat z brytyjskiego numeru z prośbą żebym dodał go do whatsapp'a 😛 oby na kilku takich telefonach się skończyło.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_ teraz jest fala zagranicznych nr i nie oddzwania się, bo są płatne, sporo o tym ostatnio piszą 😎
To nie wina klikania w link 😃
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Najgorsze w tym wszystkim jest chyba to oczekiwanie czy coś się stanie a jeśli tak to co......