- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podejrzenie włamania na telefon - jak anulować wszelkie subskrypcje i SMS-y/MMS-y premium?
@_Artek_ no to sam się prosisz o kłopoty jak "wszystko" odbierasz. Filtry wbudowane w system telefonu na prawdę fajnie działają.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podejrzenie włamania na telefon - jak anulować wszelkie subskrypcje i SMS-y/MMS-y premium?
@bluesmanniakinapisał(-a)
@_Artek_napisał(-a)
@Glutnapisał(-a)@_Artek_ to większość tego jest na listach anty spam. Mam to włączone i z banku z ofertą kredytu też się nie dodzwonią do mnie.😉 Jak mam sprawę to sam dzwonię. " Blokuj numery uznane za spam" i spokój.
Ja nie blokuje żadnym programem, jak ktoś do mnie dzwoni to albo odbieram i w razie potrzeby blokuje albo jeśli nie mogę odebrać to wpisuje numer w wyszukiwarkę google i sprawdzam kto dzwoni.
Czyli właściwie nie blokujesz 😁
Blokuje manualnie a ściślej mówiąc sam dodaje do tak zwanej czarnej listy. 😄
@Glut Czasem nie odbiorę bo akurat nie mogę rozmawiać wtedy wystarczy wpisać numer który nie odebrałem w google i zweryfikowanie czy to spam czy nie zajmuje niemniej niż 5 sekund. 😄
Filtry wbudowane w system IOS oczywiście mam aktywne, po prostu nie instaluje żadnych dodatkowych aplikacji blokujących spam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_napisał(-a)bo to był konkurs organizowany przez oficjalny profil społecznościowy mojego banku.... i ktoś stworzył identyczne konto i napisał że wygrałem konkurs i że jeśli chce odebrać nagrodę muszę kliknąć w link i zostawić swój numer telefonu......być może historia się nie klei bo nie opisałem jej dokładnie..... w. każdym. razie zrobiłem wszystko co można zrobić w takiej sytuacji tylko obawiam się że zapisałem się do jakiejś subskrybcji smsów,mmsów lub połączeń typu premium i nie będę wiedział jak z niej zrezygnować..... to jest najważniejsze pytanie tego wpisu, "jak do tego doszło" to naprawdę sprawa najmniej istotna.
Ale to mogą być istotne informacje, żeby dobrze ocenić sytuację i ci pomóc...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_napisał(-a)
@_Artek_napisał(-a)
@Glutnapisał(-a)@_Artek_ to większość tego jest na listach anty spam. Mam to włączone i z banku z ofertą kredytu też się nie dodzwonią do mnie.😉 Jak mam sprawę to sam dzwonię. " Blokuj numery uznane za spam" i spokój.
Ja nie blokuje żadnym programem, jak ktoś do mnie dzwoni to albo odbieram i w razie potrzeby blokuje albo jeśli nie mogę odebrać to wpisuje numer w wyszukiwarkę google i sprawdzam kto dzwoni.
Czyli właściwie nie blokujesz 😁
Blokuje manualnie a ściślej mówiąc sam dodaje do tak zwanej czarnej listy. 😄
@Glut Czasem nie odbiorę bo akurat nie mogę rozmawiać wtedy wystarczy wpisać numer który nie odebrałem w google i zweryfikowanie czy to spam czy nie zajmuje niemniej niż 5 sekund. 😄
I za każdym razem gdy dzwoni nieznany numer to zanim odbierzesz to najpierw sprawdzasz tę swoją czarną listę?! Straszna prowizorka no ale można...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie zanim tylko jeśli nie odbiorę, jak odbieram to naprawdę łatwo rozpoznać czy dzwoni do mnie jakiś bot czy pseudoinwestor ze wschodnim akcentem:D ale nie to było głównym pytaniem tego wątku i strasznie odbiegliśmy od tematu
p.s Nie sprawdzam czarnej listy tylko telefon nie przepuszcza już połączeń z numerów które dodałem do czarnej listy.
Robie dokładnie to samo co aplikacje z bazą danych numerów uznanych za spam tyle tylko że manualnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_napisał(-a)bo to był konkurs organizowany przez oficjalny profil społecznościowy mojego banku.... i ktoś stworzył identyczne konto i napisał że wygrałem konkurs i że jeśli chce odebrać nagrodę muszę kliknąć w link i zostawić swój numer telefonu......być może historia się nie klei bo nie opisałem jej dokładnie..... w. każdym. razie zrobiłem wszystko co można zrobić w takiej sytuacji tylko obawiam się że zapisałem się do jakiejś subskrybcji smsów,mmsów lub połączeń typu premium i nie będę wiedział jak z niej zrezygnować..... to jest najważniejsze pytanie tego wpisu, "jak do tego doszło" to naprawdę sprawa najmniej istotna.
Ale to mogą być istotne informacje, żeby dobrze ocenić sytuację i ci pomóc...
OK jeśli to istotne to pod postem. oficjalnego profilu banku dotyczącego konkursu w którym brałem udział tydzień wcześniej ktoś stworzył profil bez nazwy ale w zdjęciu profilowym miał logo banku który organizował konkurs a że była 23 to nie zauważyłem że profil który odpisał że wygrałem nagrodę w nazwie ma kropkę zamiast nazwy banku. kliknąłem w link wpisałem swój numer i przekierowało mnie na stronę wpisz 4 cyfrowy kod który wysłaliśmy na twój numer telefonu aby odebrać 15 tysięcy darmowych gier na androida......więc zamknąłem stronę i zrobiłem to co opisałem na początku tego tematu.
nie zorientowałem się wcześniej że link jest zły ponieważ był on zamaskowany opisem w stylu "kliknij tutaj" więc adres hiperłącza nie był widoczny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
no właśnie, banki z jednej strony bombardują nas ostrzeżeniami, poradami, alertami, zapewniają o dbałości o bezpieczeństwo nasze i naszych "środków", a z drugiej same otwierają furtkę złoczyńcom nieprzemyślanymi działaniami marketingowymi. Tutaj mamy przykład.
Apka, czy stronka bankowa, powinna być okienko bankowe, tylko ja i moje pieniądze. Ale nie: czatuję z konsultantem, obowiązkowo musi mi wkleić ofertę kredytu. Odpalam apkę - oferta czegoś tam na cały ekran, zamiast pulpitu. Nie wspominając już o kretyńskich animacjach złotóweczki wpadającej do skarboneczki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie wiem, czy dobrze rozumiem. Podałeś swój nr telefonu, ale nie wysłałeś żadnego sms'a i obawiasz się, że zapisałeś się do płatnej subskrypcji?
Jeżeli tak, to oszuści nie potrzebowaliby żadnego phishingu. Mogliby wysyłać "na pałę" sms premium na numery np. z OLX. Mógłbyś tam podać nr telefonu np. sąsiada, którego nie lubisz i zapisać go do płatnej subskrypcji, a tak łatwo nie jest 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_napisał(-a)...
doszło do phishingu mojego numeru telefonu
...
Nie do końca. Phishing to jest jednak co innego niż udostępnienie komuś swojego numeru telefonu.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Phishing
Z tego co piszesz nie dałeś się podejść i żadnych danych wrażliwych nikomu nie podałeś.
Czy warto taką sytuacje podejrzenia wycieku mojego numeru telefonu zgłaszać operatorowi?
Ale jakiego "wycieku"? Numery telefonów są np. publikowane w książkach telefonicznych, udostępniane znajomym i rozmaitym instytucjom, co właściwie chciałbyś "zgłosić"?
Czy operator ma jakąś listę wszystkich subskrybcji smsów lub mmsów premium do których jesteśmy zapisani i może je anulować?
Niby skąd miałby wziąć taką listę? Operator ma wgląd tylko w te dane które podałeś Operatorowi, nic innego nie widzi.
Zrobiłem wszystko co w takich sytuacjach przyszło mi do głowy
IMHO zdecydowanie za dużo przyszło Ci do głowy.
Wiem że po zgłoszeniu podejrzenia phishingu operator na moją prośbę musi dokonać bezpłatnej wymiany numeru
Pierwsze słyszę. Oczywiście mogę się mylić, ale i tak w tej sytuacji nic się nie stało i absolutnie nie ma powodu zmieniać numeru.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_napisał(-a)Cześć
Szukam jakiegoś eksperta od działań telefonii komórkowej mam 99% pewności że przez nieuwagę mojego banku oraz moją chwilową nieostrożność doszło do phishingu mojego numeru telefonu........na szczęście bez żadnych danych bankowości oraz innych uznawanych za wrażliwe bank mnie przeprasza ale co mi teraz po ich przeprosinach........
Nie bardzo wiem gdzie założyć taki temat, jednak uznając że jest ważny mam nadzieję że administracja go przeniesie:)
Nie będę opisywał całej sytuacji bo post byłby zbyt długi ale kiedy podałem swój numer telefonu i po kliknięciu magicznego przycisku ok zamiast czegoś w stylu "dziękujemy skontaktujemy się z tobą" zobaczyłem "wpisz kod który przesłaliśmy Ci sms-em aby odebrać 15 tysięcy gier na androida" zorientowałem się, że chyba jestem nie tu gdzie powinienem być........pomijając już sam fakt że nie potrzebuje 15 tysięcy gier na androida bo mam telefon z IOS'em 😄
Szybko więc wyszedłem z fałszywej strony a sms z kodem potwierdzającym odbiór 15 tysięcy darmowych gier na androida do dzisiaj nie przyszedł......:D
Po wyjściu z fałszywej strony logowaniem biometrycznym zalogowałem się do aplikacji operatora i zablokowałem wszystkie przychodzące i wychodzące połączenia ,smsy i mmsy typu premium a limit obciążenia rachunku w ramach tego typu usług ustawiłem na najniższy możliwy.......następnie profilaktycznie wykonałem "format i przywrócenie ustawień fabrycznych telefonu" oraz. pisząc z innego urządzenia profilaktycznie zablokowałem na swoim koncie bankowym wszystkie operacje a także z nadmiernej ostrożności zmieniłem hasło na swoim głównym adresie mailowym mimo że go nigdzie nie podawałem......oczywiście po kilku godzinach zabawy związanej z odblokowaniem i nadawaniem nowych haseł do kluczowych dla mnie usług nic niespodziewanego do dzisiaj się nie wydarzyło......spodziewam się kilku telefonów od kilku fałszywych pracowników jakiegoś banku albo darmowych inwestycji albo wypłaty korzyści z posiadanych kryptowalut których nie posiadam czyli standard w takich sytuacjach.
Jedyne czego teraz tak naprawdę się obawiam to to że faktycznie zapisałem się na jakąś drogą subskrypcje smsów lub mmsów typu premium z której teraz nawet nie będę wiedział jak zrezygnować.....
Czy warto taką sytuacje podejrzenia wycieku mojego numeru telefonu zgłaszać operatorowi?
Czy operator ma jakąś listę wszystkich subskrybcji smsów lub mmsów premium do których jesteśmy zapisani i może je anulować?
Zrobiłem wszystko co w takich sytuacjach przyszło mi do głowy że powinienem zrobić ale być może wam coś jeszcze przychodzi do głowy?
Wiem że po zgłoszeniu podejrzenia phishingu operator na moją prośbę musi dokonać bezpłatnej wymiany numeru ale to numer który mam od wielu wielu lat i jeśli po roku przestaną do mnie dzwonić to wolałbym go nie wymieniać......
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, podpowiedzi i sugestie.