Nie można wyświetlić tego widżeta.

Niespójne dane w szczegółach rachunku i podglądzie bieżącego wykorzystania

Poziom 4, Obserwator Przestworzy
  • 1
  • 0
  • 0

Dzisiaj, podczas przeglądania faktur na MO (zakładka Informacje -> Faktury i płatności) trafiłem przypadkiem na dziwną niespójność. 

Przeglądałem sobie koszta opłaconych faktur i zaciekawił mnie ten obrazek (przy konkretnej opłaconej fakturze kliknąłem "Pokaż szczegóły", a potem to samo przy wierszu z nazwą abonamentu):

Minuty_w_abonamencie_ale_z_polaczeniem_do_BOK.png

24,59 + 0,88 ani trochę nie jest równe 31,52.

Otworzyłem sobie rachunek szczegółowy dla konta i się okazało, że w tym konkretnym miesiącu było kilka połączeń do BOK (płatnych), ale również 10 płatnych wysłanych SMS/MMS a nie 4 (jak jest na obrazku), trochę ponad 170 minut wygadanych z abonamentu (na 350 darmowych) a nie 69, no i więcej wykorzystanego Internetu - na rachunku jest niecałe 27 MB, obrazek pokazuje 13.

Śmieszniej się zrobiło w drugim przypadku:

Przekroczone_minuty.png

24,59 + 0 + 0 + 0 =....64,13 ??

Rachunek szczegółowy prawdę ci powie: W tym przypadku nie było połączeń do BOK, ale pojawiło się ok. 140 minut ponad abonament, ok. 20 płatnych SMS-ów i prawie 75 MB Internetu (Internet już w ramach abonamentu). Powyżej widać same zera...

Kiedy już myślałem, że ten widok bieżącego wykorzystania jest kompletnie błędny, znalazłem kilka przykładów prawidłowych:

Nieprzekroczone_minuty_i_bez_platnych_polaczen.png

I tutaj jest bez zarzutów, suma się zgadza i wynika z tej tabelki i w rachunku szczegółowym są te same liczby.

No OK... 24,59+1,48=26,07 - powyżej widać 26,06... grosz różnicy jednak na to mogę przymknąć oko, pewnie to kwestia zaokrągleń składowych i przeliczeń wartości netto na brutto w celu ładnego zaprezentowania wartości na widoku (na rachunku szczegółowym jest 21,19 netto, co daje 26,0637 brutto - jestem w stanie to zaakceptować).

Przeklikałem jeszcze kilka przypadków i wydaje mi się, że znalazłem pewną prawidłowość.

Kiedy w danym miesiącu istnieją jakieś płatne rozmowy (pierwszy przypadek - BOK, drugi - minuty ponad abonament), to wtedy wyniki są z kosmosu. Jeśli w miesiącu nie było płatnych rozmów, to zdaje się że jest wszystko dobrze.

Nie udało mi się wywnioskować, skąd takie dziwne liczby się biorą w dwóch pierwszych przypadkach, natomiast na pewno źle się wylicza widok - wartości dla minut/smsów/internetu. 

2 ODPOW. 2

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32841
  • 39256
  • 1392

W bieżącym wykorzystaniu niestety nie widać "innych pozycji".
Minuty, smsy/mmsy, internet dotyczą jedynie standardowych usług. Z wyłączeniem infolinii, numerów specjalnych, premium, czy innych "niestandardowych".
Nie widać też wszystkich doliczeń na poziomie konta (np. opłata za cesję, niestandardowe zlecenia wg cennika).
Miejmy nadzieję, że w ramach tworzenia nowego serwisu takie uwagi zostaną uwzględnione. 🙂

Zespół Nasz Orange
  • 3002
  • 12850
  • 151

@LenaR89
jeszcze tylko dopowiem do powyższego .
Najlepiej jeśli zgłosisz powyższe uwagi (zresztą bardzo cenne! Emotikon: Szczęśliwy) do naszego BOK-u, podobnie jak to doradzałem w tym wpisie. Ja ze swej strony dodatkowo naświetlę tę problematykę osobom pracującym nad rozwojem portalu.

Jeszcze raz wielkie dzięki za ten szczegółowy opis Serce.