Logowanie biometryczne

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 203
  • 654
  • 2

Logowanie biometryczne

Dzień dobry,

Chcę podzielić się pewnym spostrzeżeniem.

W ciągu ostatnich dwóch miesięcy przy uruchamianiu aplikacji dwukrotnie pojawiła mi się możliwość logowania za pomocą biometrii odcisku palca. Nie było to zdarzenie regularne. Często korzystam z aplikacji i logowanie odbywa się emailem i hasłem za pośrednictwem menedżera haseł. Szukając możliwości włączenia stałego logowania się za pomocą biometrii w ustawieniach Mój Orange takowych nie znalazłem. Zaciekawiony zapytałem w BOKu. Otrzymałem informację, że takie ustawienie istnieje po ustawieniu kodu PIN. Następnie po wylogowaniu się i ponownym logowaniu kodem PIN będę zapytany czy chcę korzystać z logowania biometrycznego. Kod PIN mam ustawiony od zawsze choć zawsze logowałem i loguję się email + hasło a nigdy PINem. Właściwie, to nie sprawdzałem dlaczego.

Czy to normalne działanie aplikacji w kontekście logowania?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1485
  • 5924
  • 57

Logowanie biometryczne

@Dawid_Parisnapisał(-a)

@Glutnapisał(-a)

@Dawid_Paris  tak normalnie. Przy logowaniu masz wybór pin, lub biometria ( jak masz ustawiony pin).

Nie mam żadnego wyboru przy logowaniu a po logowaniu w ustawieniach. Pola email i hasło to jedyne.

@Dawid_Paris  zaloguj się i wyjdź z aplikacji nie klikając "wyloguj".

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

4 ODPOW. 4

• 1485
  • 5924
  • 57

Logowanie biometryczne

@Dawid_Paris  tak normalnie. Przy logowaniu masz wybór pin, lub biometria ( jak masz ustawiony pin).

• 203
  • 654
  • 2

Logowanie biometryczne

@Glutnapisał(-a)

Nie mam żadnego wyboru przy logowaniu a po logowaniu w ustawieniach. Pola email i hasło to jedyne.

• 1485
  • 5924
  • 57

Logowanie biometryczne

@Dawid_Parisnapisał(-a)

@Glutnapisał(-a)

• 203
  • 654
  • 2

Logowanie biometryczne

@Glutnapisał(-a)

Działa, serdeczne dziękuję. Chyba rozwiązała się również pierwsza tajemnica pierwszych "ofert" biometrycznego logowania o których pisałem na początku. Musiałem wyjść z aplikacji bez twardego wylogowania się.

Wylogowałem się z ciekawości przyciskiem "Wyloguj" i przy ponownym logowaniu wraca do standardowego logowania email+hasło, ale po "porzuceniu" aplikacji i przy ponownym logowaniu się już PIN lub biometria. Jeżeli to zamierzona konstrukcja twórców aplikacji to zastanawia mnie jakie mieli cele projektowe.