Ktoś zamawia produkty przez mój orange używając mojego maila

Anonim

Nie dotyczy
  • 0
  • 0
  • 0

@bluesmanniak  może być jedno i drugie, ale trzeba to sprawdzić na serwerze pocztowym, tam widać z jakiego IP do konta @ ktoś się loguje, obstawiam że @ podpięty jako kontakt w Mój Orange, trzeba zlikwidować te konto @ i tyle, jeśli jest płatne to pisemko do Orange pozostaje, by odłączyli @ od cudzego konta.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 1067
  • 1686
  • 7

Jest kilka niewiadomych, których @mroizo78 nie podał a mógłby sam to sprawdzić. Np. czy z jego konta poszedł jakiś mail potwierdzający do Orange? To oznaczałoby włamanie...

Natomiast nie widzę żadnego powodu, żadnej różnicy w postępowaniu w zależności od tego czy to jest konto płatne czy darmowe - systemowi Orange to rybka, takie same procedury zmiany.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 256
  • 706
  • 10

Z tego, co do tej pory było tu napisane, wywnioskowałam, że na Twój mail nie jest założone konto Orange. Najwyraźniej ktoś w salonie/ na infolinii wpisał zły adres (sama miałam sytuację, gdzie w sklepie przy braniu sprzętu na raty powtarzałam pani literka po literce domenę, a i tak finalnie była źle napisana), Twój mail jest w takim razie podany jako kontaktowy, ale nie do konta. Dlatego nie możesz przywrócić hasła, ale powiadomienia przychodzą. Właściwie, jeśli przychodzą Ci faktury i informacje o wysyłce, to może uda Ci się gdzieś znaleźć numer kontaktowy w tych mailach? Na fakturze są podstawowe dane - imię, nazwisko, adres. Ja bym tak szczerze spróbowała poszukać tej osoby na mediach społecznościowych lub wysłać list do niej, żeby to zmieniła.

Twoje dane nie zostały wykradzione ani nic w tym stylu. Niestety w każdych usługach istnieje taka luka, że możesz podać wymyślony numer kontaktowy lub wymyślony adres e-mail, nawet adres zamieszkania i jeśli autoryzacja nie jest niezbędna, to nie mają obowiązku tego sprawdzać. Właściwie wina jest po stronie osoby, która dostała umowę, a nawet nie przeczytała, co w niej jest zawarte, czy dane wrażliwe i adres mailowy są właściwe.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 1067
  • 1686
  • 7

Przy zamawianiu produktów (a skoro przysłano fakturę to doszło do zamówienia) brak autoryzacji wydaje się niemożliwy. Dlatego bez dalszych szczegółów od @mroizo78 możemy sobie tylko gdybać...

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 256
  • 706
  • 10

No właśnie w mojej sytuacji w jednym sklepie rtv nie miałam żadnej autoryzacji, a w innym miałam. W mojej sytuacji nie dostaję faktur, ale za to o każdej nadpłacie rat bank mnie informuje na maila. Nie musiałam klikać żadnego linku ani podawać nic z smsa. A maila do kontaktu zmieniłam w aplikacji bankowej, też bez żadnej autoryzacji