- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Karta SIM z czasów IDEA a LTE
Poniższy wpis proszę traktować jako pewną ciekawostkę, która potwierdza pewną nieścisłość.
Od czasu do czasu pojawia się pytanie o wymianę starej karty SIM z czasów IDEI na nową, którą można włożyć do smartfona (czyli o nano/micro sim) i cieszyć się z LTE. Ponieważ też mam jeszcze takie karty, a jako że mam dostęp do urządzenia na karty mini SIM z obsługą LTE, to postanowiłem sprawdzić jak to jest. Karta pochodzi z okolic 2003, wg konta mój orange obsługuje LTE
Kartę włożyłem do routera i przełączyłem do obsługi tylko LTE
router rozpoczął proces łączenia...
i jak można było przypuszczać nie udało mu się połączyć.
Gdy zostawię na automatycznych ustawieniach sieci, sprzęt bez problemu łączy się po 3G i to nawet na 2100 (Warszawa).
Jak widać karta jest stara więc wymianą załatwi się 2 rzeczy: nano sim i LTE.
Co do opłat to jak już było to poruszone, operator wysyła od czasu do czasu smsy z zachętą do BEZPŁATNEJ wymiany takich kart na nowe z obsługą LTE (też takie dostaję).
Myślę, że można by wyłączyć informację o obsłudze LTE na stronie, bo to tylko może wprowadzić troszkę zamieszania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ja bym takiej karty nie wymieniał. Obecnie to jest rarytas i kawał historii telekomunikacji.
Zachowaj dla potomnych a kiedyś Twój wnuczek sobie rolls-royca za nią kupi 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Te stare karty są używane przez starsze osoby w telefonach z klawiaturą. Na razie nie ma potrzeby wymiany.