Nie można wyświetlić tego widżeta.

Błąd w poradniku Orange dotyczący połączenia z Wi-Fi

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 710
  • 3003
  • 16

Przypadkiem wpadłem na taki poradnik od Orange:

https://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binary2/2006222/4108744390.pdf

Zaintrygował mnie poniższy akapit:

atlas_cudow_0-1735022160548.png

Niestety jest to nieprawda, bo przykładowe 866Mb/s nie oznacza max wydajności karty sieciowej, tylko maks chwilowego linku. Na tą wartość mają wpływ takie czynniki jak: odległość komputera od routera, technologia, z jaką łączymy się z routerem: 2.4/5G /  BGN AC AX itd... Max wydajność karty sieciowej, max wydajność access point'a, zakłócenia z innych sieci i wiele innych...   Ta wartość możne się zmieniać dosłownie co kilka sekund...

Dla przykładu mi pokazało tak:

atlas_cudow_1-1735022625684.png

400Mbps to nie jest max mojej karty, ani chipset'u w AP . Akurat w moim przypadku  jestem dość daleko od  routera i linkuje mi się na 400...

Wesołych 🙂

*Doprecyzowałem nazwę tematu oraz przeniosłem z działu "Modemy i routery" - moderator Wojciech.

3 ODPOW. 3

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14453
  • 59385
  • 722

@atlas_cudow  skrót myślowy..

Pamiętam kiedyś po postawieniu systemu na lapki Lenovo zrobiłem speedtest i gdy z wiersza poleceń za pomocą odpowiedniej komendy wyszła prędkość matematyczna karty wifi na poziomie 144Mb/sek, to u mnie wyszło 140.. oczywiście na 2,4

Kilka razy testowałem bo aż nie wierzyłem uderzyłem...Można...

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 710
  • 3003
  • 16

144Mb/s na 2.4 to raczej na spokojnie wyciąga, nawet na N, nie mówiąc o AX. Wiem od kuchni, jak są tworzone poradniki Orange i w żaden sposób się nie czepiam. Po prostu zwróciłem uwagę na błąd, który wg mnie powinien zostać poprawiony.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14453
  • 59385
  • 722

@atlas_cudow  na setki pomiarów i kilka urządzeń odbiorczych jedynie na tym udało się tak to zobaczyć...

Stąd moje zdziwienie. Przeważnie wychodziło 60-80Mb/sek nawet na najnowszym mac-u ( więcej: na 2 różnych)