- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Błąd w poradniku Orange dotyczący połączenia z Wi-Fi
Przypadkiem wpadłem na taki poradnik od Orange:
https://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binary2/2006222/4108744390.pdf
Zaintrygował mnie poniższy akapit:
Niestety jest to nieprawda, bo przykładowe 866Mb/s nie oznacza max wydajności karty sieciowej, tylko maks chwilowego linku. Na tą wartość mają wpływ takie czynniki jak: odległość komputera od routera, technologia, z jaką łączymy się z routerem: 2.4/5G / BGN AC AX itd... Max wydajność karty sieciowej, max wydajność access point'a, zakłócenia z innych sieci i wiele innych... Ta wartość możne się zmieniać dosłownie co kilka sekund...
Dla przykładu mi pokazało tak:
400Mbps to nie jest max mojej karty, ani chipset'u w AP . Akurat w moim przypadku jestem dość daleko od routera i linkuje mi się na 400...
Wesołych 🙂
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow skrót myślowy..
Pamiętam kiedyś po postawieniu systemu na lapki Lenovo zrobiłem speedtest i gdy z wiersza poleceń za pomocą odpowiedniej komendy wyszła prędkość matematyczna karty wifi na poziomie 144Mb/sek, to u mnie wyszło 140.. oczywiście na 2,4
Kilka razy testowałem bo aż nie wierzyłem uderzyłem...Można...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
144Mb/s na 2.4 to raczej na spokojnie wyciąga, nawet na N, nie mówiąc o AX. Wiem od kuchni, jak są tworzone poradniki Orange i w żaden sposób się nie czepiam. Po prostu zwróciłem uwagę na błąd, który wg mnie powinien zostać poprawiony.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow na setki pomiarów i kilka urządzeń odbiorczych jedynie na tym udało się tak to zobaczyć...
Stąd moje zdziwienie. Przeważnie wychodziło 60-80Mb/sek nawet na najnowszym mac-u ( więcej: na 2 różnych)