usuwa mi z loginu prefix /ipv6
października 2018
Dziękuję @ANPW26 za poruszenie tego tematu.
Też mam urządzenie Sagem F@st 5656 (FB 3.0) i też zauważyłam ten problem z /ipv6.
Myślałam sobie, że jest to jakiś błąd firmware owego urządzenia, lub coś może trzeba skonfigurować odpowiednio w systemie Windows....
Jestem ciekawa, jakie jest rozwiązanie....
Ela
października 2018
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Wyślij wiadomość e-mail do znajomego
- Zgłoś
[ Edytowane ]października 2018 – ostatnio edytowany października 2018
@Ela12 Właśnie tak wygląda jakby to był błąd oprogramowania i właśnie 5 minut temu zresetował mi się sam router (to chyba był ten cykl co zmienia się ip) i prefix /ipv6 zniknął. Chyba odpuszczę i nie będę korzystał z tego ale bardzo miło by było gdyby ktoś rozwiązał nasz problem
Jedynie mam takie pytanie do forumowiczów czy to normalne że jak router się resetuje żeby zmienić ip to wszystkie diody oprócz zasilania przestają świecić i na ponowne uruchomienie internetu czeka się tyle samo co w przypadku ręcznego restartu routera czyli jakieś 3 minuty? Wspomnę jeszcze pod koniec że TV też nie działa w tym momencie.
października 2018 – ostatnio edytowany października 2018
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
października 2018
października 2018
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
października 2018
@ANPW26napisał(-a)@Ela12 Właśnie tak wygląda jakby to był błąd oprogramowania i właśnie 5 minut temu zresetował mi się sam router (to chyba był ten cykl co zmienia się ip) i prefix /ipv6 zniknął. Chyba odpuszczę i nie będę korzystał z tego ale bardzo miło by było gdyby ktoś rozwiązał nasz problem
![]()
Niestety, @ANPW26, przyznaję się do własnej częściowej pomyłki. :-(
Albowiem teraz nie ma już u mnie problemu z /ipv6. Prawdopodobnie stało się tak za sprawą sierpniowej aktualizacji firmware urządzenia.
Wcześniej kilkakrotnie próbowałam wprowadzić w Panelu urządzenia swój login razem z tym prefiksem, i za każdym razem ów prefiks coś "odcinało", bo po ponownym wejściu do Panelu nie było owego prefiksu przy loginie.
Po wczorajszej i dzisiejszej próbach stwierdzam, że nic już nie "odcina" prefiks od loginu.
Przepraszam.
Ela
października 2018
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
października 2018
No i jest ciąg dalszy naszych przygód z prefiksem /ipv6 w loginie.... (nie spodziewałam się, że dojdzie do tego)
Od czasu moich ostatnich prób - opisanych w moim ostatnim poście - nie wchodziłam więcej do Panelu konfiguracyjnego urządzenia Sagem F@st 5656 (FB 3), myśląc, że omawiany problem zniknął na zawsze.
Niestety, to była przedwczesna radość.... :-(
Po dzisiejszym wejściu do wspomnianego Panelu stwierdzam, że omawiany problem Nie zniknął - zniknął natomiast ów prefiks /ipv6 w loginie.
Co można uczynić, aby jednak nie znikał???
Ela
października 2018
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
października 2018
A ja dalej nie uzyskałem odpowiedzi, do czego Ci to /ipv6 potrzebne jak to wersja beta, testowana na użytkownikach i z tego więcej problemów jak korzyści?

października 2018
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
października 2018
'-brtk-', tu nie chodzi o to: po co to komu jest potrzebne, tu chodzi o to: ów prefiks po prostu sam ot tak, bez powodu, ZNIKA.
Pytanie do bardziej doświadczonych:
Czy znikanie prefiksu /ipv6 z loginu może mieć jakiś związek z odświeżaniem (opisywanym na tym forum) co 22-24 godziny?
Ela
października 2018
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
października 2018
Nie powinno mieć nic wspólnego bo innym nie znika a też mają reset sesji. Dopóki ci działa internet a nie potrzebujesz ipv6 (bo w sumie po co Ci) to nie przejmował bym się tym.

października 2018
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
[ Edytowane ]października 2018 – ostatnio edytowany października 2018
@-brtk- Udzieliłem odpowiedzi wcześniej na Twoje pytanie.
Dodać mogę jeszcze, że Ciebie zadowala ipv4, a mnie bardziej ipv6, gdyż każdy ma inne potrzeby i wymagania.
października 2018 – ostatnio edytowany października 2018
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
października 2018
Skoro nikt bardziej doświadczony tu nic nie wie w omawianym problemie, to sama sobie odpowiem trochę:
Jednak prawdopodobnie może to mieć jakiś związek z odświeżaniem co 22-24 godziny, ale - podkreślam to - w innej sytuacji.
Po ponad tygodniu testów stwierdzam:
- jeśli od ostatniego wyłączenia urządzenia Sagem F@st 5656 (FB 3) do ponownego jego włączenia upłynie MNIEJ niż 24 godziny, to prefiks /ipv6 NIE ZNIKA z loginu;
- jeśli od ostatniego wyłączenia urządzenia Sagem F@st 5656 (FB 3) do ponownego jego włączenia upłynie WIĘCEJ niż 24 godziny, to prefiks /ipv6 ZNIKA z loginu.
Owe testy prowadziłam na posiadanym przeze mnie wymienionym wyżej urządzeniu. Innego urządzenia nie posiadam, więc nie jestem w stanie zweryfikować problemu oraz swoich testów.
Ela
października 2018
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś