Nie można wyświetlić tego widżeta.

upgrade internetu

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 42
  • 0

upgrade internetu

A czy jest gdzieś w miarę aktualna mapa z centralami łorendż? Sprawdziłem z tuzin odsyłaczy i wszystkie zwracały 404. Mapka UKE jest super estetyczna, ale nieaktualna i generalnie źle działa. Raz wyświetla jedno, raz drugie, raz wcale i ciągle się odświeża powiększenie. Można dostać z nią kociokwiku.

Wpadli technicy akurat kiedy mnie nie było i doprowadzili sieć do stabilności. Błędów na wysyłaniu nie ma żadnych, a na pobieraniu 30. Agrejd widoczny, bo było 7264 xd. Download ma czkawkę na poziomie 2,3mb - czyli w zasadzie limit "do 20mbps". Wygląda mi, że da się z tego więcej wyciągnąć, tylko muszę się dowiedzieć, czy ten vdsl tam jest.

Pozdrawiam.

Poziom 34, Ekspert Galaktyczny
  • 2732
  • 11281
  • 110

upgrade internetu

Hej

@o1a1a sprawdzałaś na mapie zasiegu usług Orange internet domowy  tutaj https://www.orange.pl/view/mapazasiegu?footerlink=true&_ga=2.91124186.137881156.1555393363-119588773...

Musisz  zgłosić zapotrzebowanie na usługę  światłowodową na  następujących stronach  https://wyszukiwarka.uke.gov.pl/  i w prawym rogu nacisnąć zgłoś popyt na światłowód i czego podać miejscowość i jak chcesz prędkość internetu a także na stronie Orange kiedyś był formularz deklaracja w sprawie przyłączenia światłowodu (ale nie wiem czy on jeszcze jest) albo możesz napisać taką prośbę o założenie światłowodu z  podpisami sąsiadów i wysłać do Orange taką prośbę na adres   

Orange Polska S.A.

ul. Jagiellońska 34, 96-100 Skierniewice

Dział Inwestycji i planowania.
z prośbą o odpowiedź.

Tutaj jest link do strony https://www.orange.pl/view/mapazasiegu?footerlink=true&_ga=2.91124186.137881156.1555393363-119588773... Gdzie można wpisać adres zamieszkania i jeśli nie będzie dostępny w bazie to z boku będzie informacja wyślij zgłoszenie. Trzeba wejść i wypełnić zgłoszenie. Także tutaj może zgłosić zapytanie o plan inwestycyjny: https://www.polskacyfrowa.gov.pl/strony/o-programie/dostep-do-szybkiego-internetu/

Pozdrawiam 🙂

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14466
  • 59435
  • 722

upgrade internetu

@o1a1  wrzuć screena po naprawie. Szkoda, że ktoś nie wziął numeru kontaktowego do techników 

• 8
  • 42
  • 0

upgrade internetu

Na mapie UKE - za którąś tam próbą kliknięcia - wyskoczyła mi litania usług okolicznych, w tym właśnie informacje, że światło od orange jest w planach od 2020 roku. No nie da się uwierzyć temu źródło ;]. I jak mówiłem, rozmowa w tej kwestii z sąsiadami to kompletna strata czasu. Większość z nich nie jest zainteresowana tematem.

ads2.png

• 14466
  • 59435
  • 722

upgrade internetu

@o1a1  prawie max dla ADSL do 20Mb/sek. Tłumienie też ok, więc myślę, że VDSL też ruszy 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2774
  • 10249
  • 54

upgrade internetu

@o1a1napisał(-a)

A czy jest gdzieś w miarę aktualna mapa z centralami łorendż?

Nie istnieje taka mapa. Obiekty centralowe stanowią tajemnicę firmy. Możesz tylko sprawdzić czy i jakie usługi świadczy dany operator pod konkretnym adresem. Kolega podał Ci już link do strony.

• 14466
  • 59435
  • 722

upgrade internetu

@marder  ja mam własny autorski sposób, ale nie zdradzę jaki 😉

Przeważnie w mniejszych miejscowościach się sprawdza....

W dużych aglomeracjach niestety nie..z jednym wyjątkiem. Mapę central Warszawy mam w głowie😁

• 8
  • 42
  • 0

upgrade internetu

No i o. Umowa zmieniona i jest w trakcie realizacji. Póki co wygląda to w porządku. Dam znać o efektach, gdy je zobaczę.

Dzięki!

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2774
  • 10249
  • 54

upgrade internetu

@agat13 w małych miejscowościach są to najczęściej bezobsługowe moduły wyniesione. W dużych miastach ogromne budynki gdzie jest część techniczna i biurowo-administracyjna. Najczęściej logo umieszczone w taki sposób że trudno nie zauważyć. Ale np taka Netia ma sobie urządzenia które mogą być dosłownie w piwnicy bloku mieszkalnego i jak nie jesteś pracownikiem to w życiu byś się nie dowiedział gdzie to jest.

• 14466
  • 59435
  • 722

upgrade internetu

@marder Ok, ale ja właśnie nie mam prawie żadnego doświadczenia z infrastrukturą światłowodową Netii (prócz takiego normalnego obserwowania jak wygląda sieć miedziana i ewentualnie usługi na zasobach Orange). Muszą jednak oflagowywać swój sprzęt i przez przypadek się można natknąć..