Wypowiedzenie starej umowy, nowa umowa i termin instalacji światłowodu.

ROZWIĄZANE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 7
  • 14
  • 1

Dzień dobry, mam następujące pytanie, 15 czerwca kończy mi się umowa na Internet światłowodowy, podpisałem już nowe zamówienie na promocyjna ofertę Internetu 2gbit, i chodzi mi o termin instalacji nowej usługi, na 15 czerwca nie mogę wybrać bo jest to niedziela. I tutaj pytanie czy jeśli wybiorę termin na 13 lub 14 czerwca to technik mi podłączy wtedy taką usługę jeśli nadal jest aktywna stara umowa/usługa? Czy muszę wybrać 16 czerwca i jakoś przecierpieć ten jeden dzień bez Internetu. W gniazdku mam dwa włókna światłowodowe, jedno podłączone i drugie nie. Jaka jest wasza rekomendacja co robić w takim wypadku?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 7
  • 14
  • 1

Okazało się że jak najbardziej można aktywować nową umowę na "starej" linii na której jeszcze nie wygasała poprzednia umowa, usługa została aktywowana na tej samej wiązce światłowodu tylko było podłączenie Funboxa 10 oraz zmiana portu w skrzynce przy ulicy. Proces trwał jakieś 15-25 minut.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

Nic nie robić. Czekać.

• 7
  • 14
  • 1

Ale jakiś termin instalacji musze wybrać... Zostać przy 13 czerwca i ryzykować że nie podłączą tego internetu w ten dzień i termin instalacji się przeciągnie jeszcze o tydzień lub zmienić termin instalacji na 16 czerwca i jakoś wytrzymać jeden dzień bez internetu.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@adam-buksa  jest kilka aspektów sprawy. Zależy jaką i z kim ( na jakiej sieci) masz umowę obecną.

Generalnie operator nie powinien wywalać czynnej usługi na rzecz nowej. Bezpieczniej będzie poczekać do ustania starej usługi/umowy. 

• 7
  • 14
  • 1

@agat13 Obecnie mam na umowie bezterminowej Orange Światłowód 1gbit na kablach Światłowód Inwestycje wygasa ona 15 czerwca, nowa umowa również bedzie z Orange tylko opcja 2gbit na kablach Światłowód Inwestycje.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@adam-buksa  to w takim przypadku można ryzykować wcześniej, bo technik nigdzie nie musi jechać i zmieniać zasobów 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2320
  • 6943
  • 225

Ustawić wcześniejszą, śmiało. Technik i tak nic nie będzie robił tylko skonfigurują usługę na nowo i poleci.

• 7
  • 14
  • 1

Zadzwoniłem z ciekawości dziś na infolinie Orange i Pani tak trochę bez przekonania powiedziała że chyba stara usługa musi być wyłączona żeby nowa zaczęła działać, ale na pewnej stronie z promocjami dotyczącej tej promocji ktoś twierdzi że usługę mu podłączyli jeszcze przed końcem starej umowy:

Edytowałem wpis - Rafał

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

@adam-buksa Zwiekszyć prędkość to chyba możesz w każdym momencie trwania umowy bo to jest tylko kwestia aranżacji na centrali. 

• 7
  • 14
  • 1

Okazało się że jak najbardziej można aktywować nową umowę na "starej" linii na której jeszcze nie wygasała poprzednia umowa, usługa została aktywowana na tej samej wiązce światłowodu tylko było podłączenie Funboxa 10 oraz zmiana portu w skrzynce przy ulicy. Proces trwał jakieś 15-25 minut.