Serwer plików nas, chmura

ROZWIĄZANE
Anonim

Nie dotyczy
  • 0
  • 0
  • 0

Cześć

Proszę zacnych userów o pomoc i porady.

Do brzegu. Chcę uruchomić chmurę tak aby mieć do niej dostęp z PC windows dodatkowo z telefonów z androidem i ios i mieć możliwość w czasie rzeczywistym by zdjęcia i filmy i pliki z każdego telefonu i systemu czyli ios i anadroid były zapisywane w locie tak jak ma to miejsce w icloud czy google one. Mam Orange światłowód z routerem funbox 10 i co z tym się wiąże zmienny adres IP. 

Jakie urządzenie kupić by sprostać tym oczekiwaniom? synology qnap czy coś innego.

Pozdrawiam

Kamil

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4392
  • 22023
  • 104

Synology czy qnap to przecież komputery, tylko mają system embedded, zamiast otwartego. Sprawdź sobie, który jest bardziej energooszczędny i tyle. Tego typu urządzenia dają też swój własny dostęp do serwera, przez ich apke, więc nie musisz kombinować z vpn, czy ddns.

Btw, ostatnio zrobiłem sobie serwer na wyse 3040, który ma zasilacz 15W 😄 i jest bezgłośny 🙂

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6

• 4392
  • 22023
  • 104

serwer plików nas chmura

Każde będzie dobre.  Możesz sobie sam zrobić takie coś za ułamek ceny, np na TrueNas.  Np terminal HP za 50 zł + dysk czyli w 100 zł się wyrobisz 🙂

Zmienne IP nie przeszkadza. W z resztą nie praktykuje się otwartego dostępu do zasobów. Raczej na VPN bym stawiał.

Anonim

Nie dotyczy
  • 0
  • 0
  • 0

serwer plików nas chmura

Skłaniam się ku gotowemu rozwiązaniu co będzie mogło być w sieci 24/7 i było bezpieczne oraz na początek z 4TB w dwóch dyskach bo już dyski ma WD red'y 2TB

• 4392
  • 22023
  • 104

serwer plików nas chmura

To już zależy tylko i wyłącznie od Twoich potrzeb. Tak jak wspomniałem wcześniej, ja bym nie wrzucał serwera do otwartego internetu tylko postawił na VPN. Kiedyś używałam Tilescale ale ostatnio wolę ZeroTier.

Anonim

Nie dotyczy
  • 0
  • 0
  • 0

serwer plików nas chmura

To jak to by wyglądało gdybym chciał aby było i bezpieczne i nie pobierało ogromnych ilości prądu, nie chce dodatkowego komputera który by był i głośny i zajmował dużo miejsca

• 4392
  • 22023
  • 104

Synology czy qnap to przecież komputery, tylko mają system embedded, zamiast otwartego. Sprawdź sobie, który jest bardziej energooszczędny i tyle. Tego typu urządzenia dają też swój własny dostęp do serwera, przez ich apke, więc nie musisz kombinować z vpn, czy ddns.

Btw, ostatnio zrobiłem sobie serwer na wyse 3040, który ma zasilacz 15W 😄 i jest bezgłośny 🙂

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9940
  • 41787
  • 342

@Anonimnapisał(-a)

To jak to by wyglądało gdybym chciał aby było i bezpieczne i nie pobierało ogromnych ilości prądu, nie chce dodatkowego komputera który by był i głośny i zajmował dużo miejsca

Ale rozumiesz że twoje oczekiwania są trochę sprzeczne wewnętrznie? Te serwisy do których się odniosłeś używają komputerów które zajmują BARDZO dużo miejsca i są całkiem głośne.