- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć
Proszę zacnych userów o pomoc i porady.
Do brzegu. Chcę uruchomić chmurę tak aby mieć do niej dostęp z PC windows dodatkowo z telefonów z androidem i ios i mieć możliwość w czasie rzeczywistym by zdjęcia i filmy i pliki z każdego telefonu i systemu czyli ios i anadroid były zapisywane w locie tak jak ma to miejsce w icloud czy google one. Mam Orange światłowód z routerem funbox 10 i co z tym się wiąże zmienny adres IP.
Jakie urządzenie kupić by sprostać tym oczekiwaniom? synology qnap czy coś innego.
Pozdrawiam
Kamil
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Synology czy qnap to przecież komputery, tylko mają system embedded, zamiast otwartego. Sprawdź sobie, który jest bardziej energooszczędny i tyle. Tego typu urządzenia dają też swój własny dostęp do serwera, przez ich apke, więc nie musisz kombinować z vpn, czy ddns.
Btw, ostatnio zrobiłem sobie serwer na wyse 3040, który ma zasilacz 15W 😄 i jest bezgłośny 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
serwer plików nas chmura
Każde będzie dobre. Możesz sobie sam zrobić takie coś za ułamek ceny, np na TrueNas. Np terminal HP za 50 zł + dysk czyli w 100 zł się wyrobisz 🙂
Zmienne IP nie przeszkadza. W z resztą nie praktykuje się otwartego dostępu do zasobów. Raczej na VPN bym stawiał.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
serwer plików nas chmura
Skłaniam się ku gotowemu rozwiązaniu co będzie mogło być w sieci 24/7 i było bezpieczne oraz na początek z 4TB w dwóch dyskach bo już dyski ma WD red'y 2TB
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
serwer plików nas chmura
To już zależy tylko i wyłącznie od Twoich potrzeb. Tak jak wspomniałem wcześniej, ja bym nie wrzucał serwera do otwartego internetu tylko postawił na VPN. Kiedyś używałam Tilescale ale ostatnio wolę ZeroTier.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
serwer plików nas chmura
To jak to by wyglądało gdybym chciał aby było i bezpieczne i nie pobierało ogromnych ilości prądu, nie chce dodatkowego komputera który by był i głośny i zajmował dużo miejsca
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Synology czy qnap to przecież komputery, tylko mają system embedded, zamiast otwartego. Sprawdź sobie, który jest bardziej energooszczędny i tyle. Tego typu urządzenia dają też swój własny dostęp do serwera, przez ich apke, więc nie musisz kombinować z vpn, czy ddns.
Btw, ostatnio zrobiłem sobie serwer na wyse 3040, który ma zasilacz 15W 😄 i jest bezgłośny 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Serwer plików nas, chmura
@kamilpokrywkanapisał(-a)
To jak to by wyglądało gdybym chciał aby było i bezpieczne i nie pobierało ogromnych ilości prądu, nie chce dodatkowego komputera który by był i głośny i zajmował dużo miejsca
Ale rozumiesz że twoje oczekiwania są trochę sprzeczne wewnętrznie? Te serwisy do których się odniosłeś używają komputerów które zajmują BARDZO dużo miejsca i są całkiem głośne.