Wizyta technika Orange zapowiedziana mailem, mimo aktywnych usług – co robić?

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 288
  • 3

Witam, dziś dostałem email, że technik ma przyjechać na mój adres i montować mi Orange love,mimo to że usługi mam już od 2 lat posiadam. Email był z tego adresu : orange_info orange.com. O dziwo adres w mailu się zgadzał jak i mój nr telefonu.

* Wątek wyodrębniłem z tematu 🥸‌‌Oszustwa: fałszywe oferty sprzedaży, inwestycji, strony sklepów/instytucji - przykłady z życia - Wiktor

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 100
  • 288
  • 3

Wszystko jest już załatwione. Nowa umowa na przedłużenie, nagle się pojawiała, a miało jej nie być. Bardzo zakręcona sytuacja. Juz mam wszystko wyjaśnione. Umowy nie będę akceptował, i po tym czasie będzie możliwość zawarcia nowej na lepszych warunkach. Ich błąd, za co serdecznie przepraszają. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

21 ODPOW. 21

• 430
  • 1543
  • 4

🥸‌‌Oszustwa: fałszywe oferty sprzedaży, inwestycji, strony sklepów/instytucji - przykłady z życia

Domena orange[.]com jest własnością Orange. Jeśli nie znasz przyczyny otrzymania maila, zadzwoń na BOK. 

• 100
  • 288
  • 3

🥸‌‌Oszustwa: fałszywe oferty sprzedaży, inwestycji, strony sklepów/instytucji - przykłady z życia

Dziś konsultanci nie pracują, a Max nadaje się to tarcia chrzanu. 

• 430
  • 1543
  • 4

A przedłużyłeś umowę z Orange?

• 100
  • 288
  • 3

Nie, kończy mi się za miesiąc i póki co pozostaje na czas nieokreślony. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Adres z którego rzekomo przychodzi email bardzo łatwo fałszować. Sforwarduj tego emaila do CERT, na 99,9% to jakaś próba oszustwa, szczególnie jeśli email zawiera jakieś sugestie działań z Twojej strony.
Możesz też rzecz po prostu zignorować, a jeśli ktoś faktycznie się zjawi to odesłać go z kwitkiem, wyjaśniając że nic nie zamawiałeś.
Ale mam przekonanie graniczące z pewnością że nikt się nie zjawi.

• 430
  • 1543
  • 4

@j131napisał(-a)

Adres z którego rzekomo przychodzi email bardzo łatwo fałszować. Sforwarduj tego emaila do CERT, na 99,9% to jakaś próba oszustwa, szczególnie jeśli email zawiera jakieś sugestie działań z Twojej strony.
Możesz też rzecz po prostu zignorować, a jeśli ktoś faktycznie się zjawi to odesłać go z kwitkiem, wyjaśniając że nic nie zamawiałeś.
Ale mam przekonanie graniczące z pewnością że nikt się nie zjawi.

DKIM, SPF, DMARC? Nie przesadzaj, że da się łatwo spoofować adres orange[.]com. 

• 8678
  • 35094
  • 293

Wystarczy wpisać w pole from emaila i odbiorca widzi że nadawcą jest orange. Nie każdy sprawdza szczegóły. OP nic nie napisał o tym skąd wie ani czy w ogóle wie że adres jest autentyczny.

• 430
  • 1543
  • 4

Jeśli się wpisze w pole From mail: "Orange" <kontakt@0range[.]com> i posiada przestępca dostęp do tej domeny i ma ustawione DKIM, SPF to mail się wyśle. Ale jak wysle z polem From  "Orange" <kontakt@orange[.]com> to pierw sprawdzi czy SPF jest zgodny - jeżeli nie to odrzuci i wyśle report przez DMARC

• 8678
  • 35094
  • 293

No nie opowiadaj bajek. W pole "From" mogę wpisać co mi ślina na język przyniesie i większość serwerów SMTP nawet się nei zająknie przy wysyłce takiego emaila.