- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam, dziś dostałem email, że technik ma przyjechać na mój adres i montować mi Orange love,mimo to że usługi mam już od 2 lat posiadam. Email był z tego adresu : orange_info orange.com. O dziwo adres w mailu się zgadzał jak i mój nr telefonu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wszystko jest już załatwione. Nowa umowa na przedłużenie, nagle się pojawiała, a miało jej nie być. Bardzo zakręcona sytuacja. Juz mam wszystko wyjaśnione. Umowy nie będę akceptował, i po tym czasie będzie możliwość zawarcia nowej na lepszych warunkach. Ich błąd, za co serdecznie przepraszają.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
🥸Oszustwa: fałszywe oferty sprzedaży, inwestycji, strony sklepów/instytucji - przykłady z życia
Domena orange[.]com jest własnością Orange. Jeśli nie znasz przyczyny otrzymania maila, zadzwoń na BOK.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
🥸Oszustwa: fałszywe oferty sprzedaży, inwestycji, strony sklepów/instytucji - przykłady z życia
Dziś konsultanci nie pracują, a Max nadaje się to tarcia chrzanu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A przedłużyłeś umowę z Orange?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie, kończy mi się za miesiąc i póki co pozostaje na czas nieokreślony.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Adres z którego rzekomo przychodzi email bardzo łatwo fałszować. Sforwarduj tego emaila do CERT, na 99,9% to jakaś próba oszustwa, szczególnie jeśli email zawiera jakieś sugestie działań z Twojej strony.
Możesz też rzecz po prostu zignorować, a jeśli ktoś faktycznie się zjawi to odesłać go z kwitkiem, wyjaśniając że nic nie zamawiałeś.
Ale mam przekonanie graniczące z pewnością że nikt się nie zjawi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)Adres z którego rzekomo przychodzi email bardzo łatwo fałszować. Sforwarduj tego emaila do CERT, na 99,9% to jakaś próba oszustwa, szczególnie jeśli email zawiera jakieś sugestie działań z Twojej strony.
Możesz też rzecz po prostu zignorować, a jeśli ktoś faktycznie się zjawi to odesłać go z kwitkiem, wyjaśniając że nic nie zamawiałeś.
Ale mam przekonanie graniczące z pewnością że nikt się nie zjawi.
DKIM, SPF, DMARC? Nie przesadzaj, że da się łatwo spoofować adres orange[.]com.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli się wpisze w pole From mail: "Orange" <kontakt@0range[.]com> i posiada przestępca dostęp do tej domeny i ma ustawione DKIM, SPF to mail się wyśle. Ale jak wysle z polem From "Orange" <kontakt@orange[.]com> to pierw sprawdzi czy SPF jest zgodny - jeżeli nie to odrzuci i wyśle report przez DMARC
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- « Poprzedni
- Następny »