- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Własny router + ONT zamiast FunBox 3.0
Klient przychodzi i zamawia usługę to chyba logiczne że musi dostać sprzęt od operatora. Co niby sprzedawca miałby mówić Kowalskiemu "już pana aktywowałem a teraz idź pan do sklepu i kup pan sobie jakiś modem, podłącz i skonfiguruj". Cieszcie się że nie ma jakiś krzywych akcji typu "Uwaga ! Usługa działa tylko na naszym firmowym sprzęcie. Podłączanie własnego wiąże się z natychmiastowym rozwiązaniem umowy przez operatora".
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marder W przypadku umowy na telefon komórkowy, jak najbardziej można wziąć samą kartę SIM, tak jak napisałeś, po podpisaniu umowy karta jest aktywowana i można sobie ją używać z dowolnym telefonem. Oczywiście od operatora można też kupić kartę SIM + telefon - ale jak opcja.
Idealnie byłoby, jakby w przypadku dostępu do internetu było tak samo.
Co do opisanych przez Ciebie krzywych akcji - w Orange faktycznie ich nie ma (dlatego też korzystam ze światłowodu od Orange), ale u innych operatorów to już tak kolorowo nie jest. A niestety nie każdy ma możliwość wyboru operatora, ja mam dopiero od października 2024, wcześniej byłem skazany na jedną firmę bez możliwości korzystanie z innego sprzętu niż beznadziejny dostarczony razem z umową.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie do końca mogę się zgodzić z argumentacją @marder, oczekiwanie że operator dostarczy i skonfiguruje sprzęt pojawiło się dopiero przy FTTH, przy DSL go nie było. Każdy odpowiadał za swoją konfigurację sam, włącznie z ogarnięciem sprzętu. I o ile mogę, z niejakim trudem, ale jednak, zaakceptować konieczność kontroli właściciela sieci optycznej nad terminalami, o tyle wymuszanie wynajmowania ruterów uważam za niefajne.
Prawdopodobnie jest to także niezgodne z jakimiś przepisami unijnymi, ale kto by się tym przejmował, skoro taki gigant przyjął określoną strategię biznesową.
No i dobrze, tylko po kiego grzyba trzyma się jej pazurami, zamiast jednak zgodzić się na pewną elastyczność? Nic by nie stracił, bo +99% klientów ma to w nosie i nadal brała by usługi w takim formacie jak obecnie, a tych paru zapaleńców byłoby mega zadowolonych i nic tylko jeszcze lepszy PR z tego mógłby się narodzić. Zamiast tego mamy w ostatnich latach usztywnienie stanowiska, co zwyczajne irytuje.
W dodatku, uprzedzając argumenty logistyczne, wymiana FB na ONT jest trywialnie prosta, a skoro Orange w tej chwili wprowadził wręcz opcję "samoinstalacji" FTTH - kiedy gniazdko optyczne już jest - to znaczy, że tak naprawdę przestał bać się klienta przepinającego optyczny patchcord. "Samoinstalacja" niczym logistycznie nie różni się od dołożenia ONT. Wiec czemu nie da się zmienić FB na ONT+FB bez stawania na rzęsach, na życzenie i to nawet odpłatnie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Przeciętny klient niczego nie potrzebuje więcej oprócz FB to po co komplikować i dawać dwa urządzenia jak można mieć jedno. Druga sprawa: jak będzie wolna amerykanka w doborze sprzętu to jak myślisz kto będzie później ogarniał problemy z tymi urządzeniami? Klient będzie dzwonił na infolinię i twierdził ponad wszelką wątpliwość że to nie wina jego sprzętu tylko problem jest po stronie Orange. A tak jest wszystko proste i firma czuwa nad swoim urządzeniem. Konfiguracja prosta i identyczna u każdego a jak się router uszkodzi to można podejść do salonu i go wymienić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mardernapisał(-a)Przeciętny klient
Takich rzeczy nie będzie robił przeciętny klient a zdecydowanie ponadprzeciętny, przeciętny klient nie potrafi zmienić nazwy sieci i hasła do WiFi nie wspominając o ONT i własnym routerze.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mardernapisał(-a)po co komplikować i dawać dwa urządzenia jak można mieć jedno.
też tak uważam, ale można by jednak nieco skomplikować i udostępnić w FB ów mityczny bridge mode, czy - nawet lepiej - na przezroczysto wyjście z własnego ONT na któreś RJ45. Jeżeli może być FB tak skonfigurowany aby przyjął zewnętrzny ONT na RJ45 nie pamiętam którym, to może i udostępnić swój ONT na którymś RJ45, Orange, wybierz, którym. Jest to zbyt oczywiste, aby to nazwać pomysłem, ale taki właśnie pomysł kiedyś dawno zgłosiłem. Takie combo by wymiatało.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pirenejnapisał(-a)
@mardernapisał(-a)po co komplikować i dawać dwa urządzenia jak można mieć jedno.
...
nazwać pomysłem, ale taki właśnie pomysł kiedyś dawno zgłosiłem. Takie combo by wymiatało.
Zdecydowanie 😀. Aleśmy się rozmarzyli. A pamiętacie jeszcze wątek o bridge mode w FB? Jak tu zaczynałem, to jeszcze był trochę aktywny, ale osiągnął był już rozmiary epickie. Teraz trochę go przysypało, i nie chce mi się odkopywać. Ale z drugiej strony dowiedzieliśmy się w międzyczasie że w ofercie biznesowej FB może tak właśnie działać i nie musi od razu stać się nieosiągalny (czym, o ile pamiętam straszono).
- « Poprzedni
- Następny »