Nie można wyświetlić tego widżeta.

Własny router + ONT zamiast FunBox 3.0

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2809
  • 10424
  • 54

Klient przychodzi i zamawia usługę to chyba logiczne że musi dostać sprzęt od operatora. Co niby sprzedawca miałby mówić Kowalskiemu "już pana aktywowałem a teraz idź pan do sklepu i kup pan sobie jakiś modem, podłącz i skonfiguruj". Cieszcie się że nie ma jakiś krzywych akcji typu "Uwaga ! Usługa działa tylko na naszym firmowym sprzęcie. Podłączanie własnego wiąże się z natychmiastowym rozwiązaniem umowy przez operatora".

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 78
  • 0

@marder  W przypadku umowy na telefon komórkowy, jak najbardziej można wziąć samą kartę SIM, tak jak napisałeś, po podpisaniu umowy karta jest aktywowana i można sobie ją używać z dowolnym telefonem. Oczywiście od operatora można też kupić kartę SIM + telefon - ale jak opcja.

Idealnie byłoby, jakby w przypadku dostępu do internetu było tak samo.

Co do opisanych przez Ciebie krzywych akcji - w Orange faktycznie ich nie ma (dlatego też korzystam ze światłowodu od Orange), ale u innych operatorów to już tak kolorowo nie jest. A niestety nie każdy ma możliwość wyboru operatora, ja mam dopiero od października 2024, wcześniej byłem skazany na jedną firmę bez możliwości korzystanie z innego sprzętu niż beznadziejny dostarczony razem z umową.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6932
  • 28439
  • 227

Nie do końca mogę się zgodzić z argumentacją @marder, oczekiwanie że operator dostarczy i skonfiguruje sprzęt pojawiło się dopiero przy FTTH, przy DSL go nie było. Każdy odpowiadał za swoją konfigurację sam, włącznie z ogarnięciem sprzętu. I o ile mogę, z niejakim trudem, ale jednak, zaakceptować konieczność kontroli właściciela sieci optycznej nad terminalami, o tyle wymuszanie wynajmowania ruterów uważam za niefajne.

Prawdopodobnie jest to także niezgodne z jakimiś przepisami unijnymi, ale kto by się tym przejmował, skoro taki gigant przyjął określoną strategię biznesową.

No i dobrze, tylko po kiego grzyba trzyma się jej pazurami, zamiast jednak zgodzić się na pewną elastyczność? Nic by nie stracił, bo +99% klientów ma to w nosie i nadal brała by usługi w takim formacie jak obecnie, a tych paru zapaleńców byłoby mega zadowolonych i nic tylko jeszcze lepszy PR z tego mógłby się narodzić. Zamiast tego mamy w ostatnich latach usztywnienie stanowiska, co zwyczajne irytuje.

W dodatku, uprzedzając argumenty logistyczne, wymiana FB na ONT jest trywialnie prosta, a skoro Orange w tej chwili wprowadził wręcz opcję "samoinstalacji" FTTH - kiedy gniazdko optyczne już jest - to znaczy, że tak naprawdę przestał bać się klienta przepinającego optyczny patchcord. "Samoinstalacja" niczym logistycznie nie różni się od dołożenia ONT. Wiec czemu nie da się zmienić FB na ONT+FB bez stawania na rzęsach, na życzenie i to nawet odpłatnie?

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2809
  • 10424
  • 54

@j131 Przeciętny klient niczego nie potrzebuje więcej oprócz FB to po co komplikować i dawać dwa urządzenia jak można mieć jedno. Druga sprawa: jak będzie wolna amerykanka w doborze sprzętu to jak myślisz kto będzie później ogarniał problemy z tymi urządzeniami? Klient będzie dzwonił na infolinię i twierdził ponad wszelką wątpliwość że to nie wina jego sprzętu tylko problem jest po stronie Orange. A tak jest wszystko proste i firma czuwa nad swoim urządzeniem. Konfiguracja prosta i identyczna u każdego a jak się router uszkodzi to można podejść do salonu i go wymienić.   

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1928
  • 8448
  • 71

@mardernapisał(-a)

Przeciętny klient  

Takich rzeczy nie będzie robił przeciętny klient a zdecydowanie ponadprzeciętny, przeciętny klient nie potrafi zmienić nazwy sieci i hasła do WiFi nie wspominając o ONT i własnym routerze.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2400
  • 9228
  • 35

@mardernapisał(-a)

po co komplikować i dawać dwa urządzenia jak można mieć jedno.  

też tak uważam, ale można by jednak nieco skomplikować i udostępnić w FB ów mityczny bridge mode, czy - nawet lepiej - na przezroczysto wyjście z własnego ONT na któreś RJ45. Jeżeli może być FB tak skonfigurowany aby przyjął zewnętrzny ONT na RJ45 nie pamiętam którym, to może i udostępnić swój ONT na którymś RJ45, Orange, wybierz, którym. Jest to zbyt oczywiste, aby to nazwać pomysłem, ale taki właśnie pomysł kiedyś dawno zgłosiłem. Takie combo by wymiatało.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6932
  • 28439
  • 227

@pirenejnapisał(-a)

@mardernapisał(-a)

po co komplikować i dawać dwa urządzenia jak można mieć jedno.  

...

nazwać pomysłem, ale taki właśnie pomysł kiedyś dawno zgłosiłem. Takie combo by wymiatało.

Zdecydowanie 😀. Aleśmy się rozmarzyli. A pamiętacie jeszcze wątek o bridge mode w FB? Jak tu zaczynałem, to jeszcze był trochę aktywny, ale osiągnął był już rozmiary epickie. Teraz trochę go przysypało, i nie chce mi się odkopywać. Ale z drugiej strony dowiedzieliśmy się w międzyczasie że w ofercie biznesowej FB może tak właśnie działać i nie musi od razu stać się nieosiągalny (czym, o ile pamiętam straszono).