Nie można wyświetlić tego widżeta.

Własny router + ONT zamiast FunBox 3.0

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2735
  • 14531
  • 72

@dlaskosznapisał(-a)

No pewnie ze znajdę  a co do straszeniem karami to z ciekawośc przeczytam tą umowę  ale nie sądzę  aby coś takiego tam było.sp

Jeśli podłączysz własny sprzęt do sieci Orange i wystąpi awaria u operatora, to poniesiesz koszty jej usunięcia, to chyba oczywiste jest i nie potrzeba tego pisać w umowie, operator udostępnia sprzęt i trzeba z niego korzystać, nie kombinować, zresztą dopytaj na infolinii Orange, dowiesz się co można, na forum nie mamy takich informacji 😎

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2174
  • 6271
  • 204

@dlaskosznapisał(-a)

No pewnie ze znajdę  a co do straszeniem karami to z ciekawości przeczytam tą umowę  ale nie sądzę  aby coś takiego tam było.

Pomogę Ci w szukaniu

https://dokumenty.orange.pl/bw//20155/0/11338/76ec74c9-6562-4108-a80c-326307a67cdb.pdf

Punkt 3.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 277
  • 645
  • 2

To przestarzały kilkuletni sprzęt , już w 2017 roku był to model z najniższej półki spełniający tylko podstawowe wymagania. Na miejscu operatora wstydził bym się w 2025 roku oferować coś co można śmiało nazwać elektrosmieciem. Nie dziwie się ludzia że ludzie chcą tego pozbyć się jak najszybciej. 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2398
  • 9221
  • 35

@xethnapisał(-a)

Na miejscu operatora wstydził bym się w 2025 roku oferować coś co można śmiało nazwać elektrosmieciem.

na miejscu operatora to byś policzył koszt wymiany kilkuset tysięcy sztuk i wyważył pomiędzy wstydem a plajtą

• 277
  • 645
  • 2

Problem częściowo by się rozwiązał jak by Orange pozwolił na używanie własnego sprzętu a tak wolą narażać swoich użytkowników ten router nie spełnia obecnych standardów bezpieczeństwa. 
Czyli nie pozwalamy ci użyć swojego sprzętu bo mogło by się coś stać i była by to wyłącznie twoja wina ale nie oferujemy należytych zabezpieczeń przez co narażamy cię na niebezpieczeństwo ale za to nie odpowiadamy i jeśli coś się stanie to nie nasza sprawa .

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14612
  • 60114
  • 737

@pirenej  to typowy punkt widzenia konsumenta, który chciałby jak najbardziej obniżyć koszty, a podnieść jakość otrzymywanej usługi. 

Z punktu widzenia osób, które prowadzą własną działalność i z ekonomią są za pan brat  to wygląda nieco inaczej. 

Absolutnie nie bronię operatora w kwestii sprzętu ( czy on stary, czy złom), ale żadna firma nie inwestuje więcej niż zyskuje z własnej działalności..

Te miliony sztuk sprzętu, utrzymanie ruchu,  obiegu, obsługi i ( tu przymrużę oko) " dyrekcji" niestety kosztują....

Nie twierdzę, że nie dałoby się lepiej,  taniej i skuteczniej dostarczać każdemu wedle potrzeb i więcej, ale...obecnie wszyscy chcą pomnażać zyski, bo trudne czasy, inflacja i diabli wiedzą co jeszcze..

Tyle mego gadania...

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 938
  • 3914
  • 19

@xethWymień proszę chociaż jeden znany incydent bezpieczeństwa, związany z tym "starym sprzętem". Chętnie się dowiemy, jakie są luki w ostatniej aktualizacji softu. Z góry dziękuję....

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6916
  • 28368
  • 226

@xethnapisał(-a)

...

coś co można śmiało nazwać elektrosmieciem. Nie dziwie się ludzia że ludzie chcą tego pozbyć się jak najszybciej. 

Mógłbyś zdefiniować co rozumiesz pod pojęciem "elektrośmieć"?  Według mnie FB3 który włączyłem kilka lat temu i jak dotąd działa bez żadnych problemów, nie kwalifikuje się do żadnej definicji śmiecia. Jest w pełni  funkcjonalny i spełnia swoje zadanie. Nie mam najmniejszego zamiaru się go pozbywać. Na jakiej podstawie te uogólnienia formułujesz? Tych paru wpisów na forum? Wybacz, ale ani to poważne ani zrozumiałe: te "ludzia" które rzekomo chcą się pozbyć "tego" są bardzo nieliczne. Zasadniczej większości  klientów te sprzęty w zupełności odpowiadają. Oczywiście, wolałbym żeby konfiguracja była nieco bardziej elastyczna, i żeby operator aż tak w nią nie ingerował, ale bez przesady, nie widzę racjonalnych podstaw do tak bezwzględnej krytyki. Chyba że piszesz w imieniu konkurencji, wtedy rzecz jest bardziej zrozumiała. To chociaż napisz coś pozytywnego: który operator według Ciebie oferuje najlepsze rutery, i jakież to mają nowoczesne możliwości których FB nie mają?

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 938
  • 3914
  • 19

Też kiedyś byłem młody - gniewny.  Myślałam, że jak napisałem 2-3 protokoły do obsługi serwerków, to zjadłem wszystkie rozumy. Teraz, kiedy nabyłem troszkę pokory, zrozumiałem, jak byłem głupi 🙂

• 277
  • 645
  • 2

Urządzenie nie obsługuje standardu WPA3, brakuje wsparcia dla technologii Wi-Fi 6 (AX), QoS, a także systemu Mesh. Ponadto, porty LAN są ograniczone do 1 Gb/s, co może stanowić wąskie gardło w przypadku większych potrzeb transferowych. Brak zabezpieczeń antywirusowych oraz wsparcia dla protokołów DoT (DNS over TLS) i DoH (DNS over HTTPS) ogranicza poziom ochrony prywatności. Urządzenie nie oferuje również funkcji kontroli rodzicielskiej ani możliwości dodania zapasowego łącza internetowego, np. mobilnego. Procesor Broadcom BCM68380 z 2014 roku jest mało wydajny w kontekście współczesnych wymagań. Na dodatek, urządzenie nie wspiera trybu bridge, co dodatkowo ogranicza jego funkcjonalność.

Podsumowując, mamy do czynienia z routerem z 2017 roku, opartym na procesorze z 2014 roku, który nie oferuje wsparcia dla nowoczesnych technologii oraz zaawansowanych funkcji, które stały się standardem w obecnym dziesięcioleciu. 😆