@sadaman Dokładnie tak. Zerknij, jak napisałem wyżej, jakie masz ustawienia w loginie Neo (czy masz /ipv6 dopisane) i czy masz to odznaczone w Twojej wersji firmware'u. W razie czego na razie skasuj to /ipv6 i sprawdź czy działa na ipv4 (bez dopisku)
Na obecną chwilę w FB 3.0 w zakładce połączenia mam wymuszony IPV4 - i działa.
@sadaman Jak działa to i nie ma co zmieniać. Warto jednak sprawdzić czy i ipv6 będzie działał na nowym routerze. Tak dla samego siebie...
Prosiłbym jeszcze o wskazówkę, ponieważ utknąłem w punkcie 4 tematu
Ograniczenia przepustowości przy zastosowaniu ONT
"
4. Konfiguracja Routera.
Routery są różne, jedne są bardziej zaawansowane inne mniej, ja pokaże to na zaawansowanym routerze z dużymi możliwościami. Na początek uruchamiamy urządzenie i konfigurujemy sieć i podsieć (czyli pierwszy VLAN). Moja adresacja to 10.20.30.0/255.255.255.0."
Gdzie należy dokładnie wpisać tę adresacje?
@sadamannapisał(-a)Prosiłbym jeszcze o wskazówkę, ponieważ utknąłem w punkcie 4 tematu
Ograniczenia przepustowości przy zastosowaniu ONT
"
4. Konfiguracja Routera.
Routery są różne, jedne są bardziej zaawansowane inne mniej, ja pokaże to na zaawansowanym routerze z dużymi możliwościami. Na początek uruchamiamy urządzenie i konfigurujemy sieć i podsieć (czyli pierwszy VLAN). Moja adresacja to 10.20.30.0/255.255.255.0."
Gdzie należy dokładnie wpisać tę adresacje?
W ustawienia serwera DHCP oczywiście.
Niestety, DHCP mam tylko w zakładce LAN gdzie mogę edytować lub dodawać "network list", niestety wywala błąd, lub źle coś robię. załącznik
No przecież pisze jak wół że to zły format.
Dlaczego nie chcesz użyć tego co miałeś domyślnie w FB skoro nie wiesz o co chodzi? Tam jest 192.168.1.2-253, IIRC. Adres GW to adres rutera.
Jesteś pewien że ogarniesz kilka adresacji na jednej topologii skoro masz problemy z najbardziej elementarnymi opcjami?
Tak, widzę. Błędnie uzupełnione pola...ale myślę że ogarnę 🙂
W sumie i tak nie zamontowano mi dziś ONT, ponieważ technik nie dojechał...tzn były u mnie przez 3 sekundy i według systemu "orange" prace zostały zakończone:)
Kolejny termin być może jutro lub kiedy indziej...czekam.
Narazie pokusiłem się wstępnie posutawiać paramatery na "sucho", i mam nadzieję
że jest ok > "załącznik".
Generalnie jeśli jest dobrze to po podłączeniu ONT wystarczy kliknąć Connect?
Jeśli jest dobrze to nic nie trzeba klikać, wystarczy podłączyć ONT do portu WAN i powinno działać.
Co do interpretacji VLAN ID w LAN to nie jestem pewien jak to powinno być ustawione.
Ok, dzięki za wskazówki.
Narazie mam wszystko wstępnie poustawiane, jedynie czego brakuje to ONT, drugi dzień z rzędu
technik się nie pojawił...kolejna odwołana wizyta.
Ale jestem dobrej myśli, ponieważ w myśl powiedzenia "do trzech razy sztuka" jutro kolejne podejście.
Jak się coś wyjaśni dam znać 🙂