Transfery po FTP zdecydowanie poniżej speedtestu

ROZWIĄZANE

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 11
  • 8
  • 1

@Samotnick napisał(-a)

@adammo666 Porównywałeś obciążenie CPU w Synology przy transferze do sieci lokalnej i poza nią?

Fakt, nie porównywałem, ale spróbowałem taki test przeprowadzić jedynie z poziomu dwóch komputerów i wyniki były podobne, więc raczej nie jest to kwestia samego nasa.

Poziom 34, Ekspert Galaktyczny
  • 2611
  • 12392
  • 110

@adammo666 Przy ruchu poza sieć lokalną mogą działać na NASie inne reguły firewalla/IDS obciążając go w większym stopniu.

• 11
  • 8
  • 1

Pisałem wyżej, że próbowałem też PC<->PC i wynik był taki sam, więc obstawiałbym, że to nie kwestia nasa

adammo666_0-1749212163910.png

Wygląda na to, że nie jest to wina samego NASa. Tutaj skorzystałem ze strony. https://www.azurespeed.com/Azure/UploadLargeFile
Przy blocku 4MB i concurrency ustawionej na 16 mam 72MB/s uploadując plik bezpośrednio z komputera. Przy tym samym pliku puszczonym z NASa przez komputer mamy prawie 66MB/s i są to wyniki jak najbardziej zadowalające. 

Poziom 34, Ekspert Galaktyczny
  • 2611
  • 12392
  • 110

@adammo666 W obu przypadkach przetestowałeś transfer z komputera (w drugim jak się domyślam wskazując plik z zasobu sieciowego) potwierdzając, że router nie odpowiada za ograniczanie uploadu. Nadal nie wiadomo jak NAS radzi sobie z przesyłaniem plików poza LAN.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32921
  • 39678
  • 1397

Czy tu ktoś na samo uwzględnia że 1B (bajt) to 8b (bitów)?

Orange komunikuje ofertę w bitach nie bajtach.

75MB/s daje 600 Mb/s.

• 11
  • 8
  • 1

przecież dobrze o tym wiem 😛
Oczekuję prędkości około 75MB/s (600mb), otrzymuję 25-40MB/s(200-320mb) 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32921
  • 39678
  • 1397

Widełki są takie

1000017626.jpg

Ew proponuje zrobić zgłoszenie techniczne 

• 11
  • 8
  • 1

Ja rozumiem, że takie są widełki, ale speedtest pokazuje poprawne wyniki. Jak zrobiłem test uploadu plików do sieci, to też było w porządku, ale żadne połączenie PC<->PC/NAS nie działa na tym samym poziomie, mimo, że wszystkie PC, na których testowałem takie prędkości bez problemu obsługują

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32921
  • 39678
  • 1397

Ok, ale speedtest jest dedykowanym serwisem operatora lub międzyoperatorskim. Poza tym nie wiem czy patrzysz np. na szybkość odczytu/zapisu danych na NAS, jakość kabli, inne parametry techniczne. Dla mnie ten wynik jest w miarę przyzwoity.

Drugi pomysł to sprawdzić czy urządzenie wspiera lub nie wspiera ipv6 i pozmieniać ustawienia w tym zakresie.

Edit: trzeci pomysł do pobawić się ustawieniami bez ochrony przy loginie neo. Choć nie wiem czy one na funbox10 są możliwe.

Poza tym zgłoszenie techniczne na tzw. drugą linię (o ile trafi do właściwej grupy) pozwoli ew. wykluczyć problemy po stronie sieci. Funbox 10 też ma choroby wieku niemowlęcego. 

• 11
  • 8
  • 1

Zostawiam dla przyszłych pokoleń: mój błąd, problemem był jednak NAS, a raczej ustawienia NASa.
Domyślnie połączenie FTP było szyfrowane SSL/TLS, po wyłączeniu (Control Panel -> File Services -> FTP -> Enable FTP SSL/TLS encryption service (FTPS)) mam pełną prędkość, leci 75MB/s bez zająknięcia