Transfery po FTP zdecydowanie poniżej speedtestu

ROZWIĄZANE

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 11
  • 8
  • 1

Hej! 
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem łącza 2000/600 od orange.
Jednym z powodów przez które zmieniłem internet na taki, była chęć osiągnięcia dużego uploadu, tak by móc w miarę bezproblemowo pobierać pliki z domu będąc na wyjazdach.
Mam nasa od synology (DS218 play), który ma wystawionego FTP.
Lokalnie wszystko pięknie w obie strony pełny 1Gb prędkości.
Niestety przez sieć nie jest już tak kolorowo, prędkości to między 25, a 40MB/s, co jest wartością dużo poniżej 600Mb (75MB/s).
W ustawieniach routera zbytnio nie grzebałem.
Wystawiłem jedynie za pomocą DMZ nasa na świat i przypisałem mu statyczne ip.
Próbowałem łączyć się przez różne protokoły, webDav, SMB, FTP, ale prędkości transferu zawsze fluktuowały między 25, a 40. Próbowałem też korzystać z DDNSa od synology (synology.me), jak również z no-ip, w obu przypadkach wynik nie zmieniał się zauważalnie.
Modem to funbox 10. Macie jakieś pomysły co może być problemem?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 11
  • 8
  • 1

Zostawiam dla przyszłych pokoleń: mój błąd, problemem był jednak NAS, a raczej ustawienia NASa.
Domyślnie połączenie FTP było szyfrowane SSL/TLS, po wyłączeniu (Control Panel -> File Services -> FTP -> Enable FTP SSL/TLS encryption service (FTPS)) mam pełną prędkość, leci 75MB/s bez zająknięcia

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

21 ODPOW. 21

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@adammo666 proponuję sprawdzić w NAS ustawienia prędkości poza sieć LAN. Być może wyjście na zewnątrz jest ograniczone.

• 11
  • 8
  • 1

Przejrzałem wszystkie ustawienia, wszędzie jest unlimited i ja też takowego limitu nigdy nie ustawiałem.
Spróbowałem też czegoś innego czyli połączenia się przez tailscale, na komputerze zahostowałem prosty serwis z dostępem do jednego dużego pliku, na telefonie (po 5G, nie na tym samym wifi) speedtest pokazywał 500mb/s, ale przy próbie pobrania tego pliku transfer zjechał w okolice 20MB/s.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Będąc na wyjazdach jakim netem dysponujesz?

• 11
  • 8
  • 1

różnym, jeśli pytasz o to czy będę wysycał łącze, to czasem tak, czasem nie, ale na razie testuję to w warunkach domowych i najwęższe gardło to 500mb/s, a mimo to nie zbliżam się do tej wartości

• 2842
  • 12101
  • 74

Chodzi ci o to, że puszczasz przez WAN do siebie? Jeżeli tak, to pamiętaj, że wtedy trasa robi się wielokrotnie dłuższa i masz wielostopniowy routing. NAT obciąża procka. Pamiętaj, że wtedy cały ruch w obie strony ogarnia ten sam router, który nie wyrabia. W normalnych warunkach router wysyła, a inny odbiera. Teraz ten sam router robi 2 roboty.

• 11
  • 8
  • 1

Nie nie, ja mam swojego neta i testuję to z netem i komputerem taty. Ja u siebie hostuję pliki i próbuję je pobrać zdalnie u niego, więc po mojej stronie router ogarnia tylko upload, a raczej nie do końca ogarnia 😛

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@adammo666 Porównywałeś obciążenie CPU w Synology przy transferze do sieci lokalnej i poza nią?

• 2842
  • 12101
  • 74

@adammo666napisał(-a)

Nie nie, ja mam swojego neta i testuję to z netem i komputerem taty.

To ponawiam pytanie. Jaki net ma tata?  

• 11
  • 8
  • 1

Tak jak pisałem wyżej pisałem wąskie gardło to 500mb/s (download u taty), więc 25-40MB/s to wciąż sporo poniżej